Gazete Vatan Logo

45 milyon liralık kemanla dev konser

Yaşayan en ünlü keman virtüözlerinden Maxim Vengerov, 290 yıllık, 11.5 milyon euro değerindeki kemanla İzmirli müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşattı.

45 milyon liralık kemanla dev konser

İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyanın en ünlü keman virtüözlerinden Maxim Vengerov’u ağırladı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sanatseverlerin karşısına çıkan Grammy ödüllü Rus müzisyen Maxim Vengerov’a kardeş sanatçılar Ayşen Ulucan (keman) ve Özcan Ulucan (viyola) ile Camerata İzmir eşlik etti. Konserde Vengerov kadar, 290 yıllık kemanı da büyük ilgi topladı. Sanatçı sahneye 1727 yılı yapımı 11.5 milyon lira değerindeki Stradivarius marka kemanıyla çıktı. Telleri ve gövdesinin ayrı ayrı sponsorları bulunan özel kemandan yükselen notalar, İzmirli müzikseverleri mest etti.

Stradivarius keman, ses, işçilik gibi nitelikleri nedeniyle çok özel, benzeri olmayan üstün ve mükemmel bir üründür. Halen tüm dünyada tahmini 700 tane Stradivarius enstrüman olduğu bilinmekte, bunlardan biri, İzmir Buca’da bulunmaktadır. Türkiye’de ünlü keman ustası Ayla Erduran, Stradivarius keman çalmış ender keman sanatçılarındandır. Stradivarius kemanlar bugün ya özel koleksiyoncuların elinde bulunmakta, ya da müzelerde sergilenmektedir. Buna en bariz örnek İspanya’daki Royal Palace ve Berlin’deki Musikinstrumentenmuseum müzesinde sergilenmektedir.

Haberin Devamı