Gazete Vatan Logo

439 milyon TL’lik borca reddi miras

2005’te vefat eden Nergis Holding’in Başkanı Şükrü Şankaya’nın eşi, oğlu ve holdinge adını verdiği kızının da aralarında bulunduğu 8 varisi, kendilerine miras olarak kalan 439 milyon TL’lik borcu istemedikleri için açtıkları reddi miras davasını kazandı

Bursa’nIn en büyük şirketlerinden biri olan, bünyesinde bulundurduğu Yeşim Tekstil’le ihracat rekortmenleri sıralamasında yer alan Yeşim Holding’in merhum Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Şankaya’nın eşi, oğlu ve holdinge adını verdiği kızının da aralarında bulunduğu 8 varisi, kendilerine miras olarak kalan 439 milyon TL’lik borcu istemedikleri için açtıkları reddi miras davasını kazandı.

Batan Interbank nedeniyle TMSF’yle 1 milyar 678 milyon dolarlık borç anlaşması yapan Devlet eski Bakanı ve işadamı Cavit Çağlar’ın dayısı olan Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Şankaya’nın, 12 Ekim 2005’te kalp krizi geçirerek 78 yaşında yaşamını yitirmesinin ardından eşi Neriman, oğlu Yeşim Tekstil CEO’su Şenol Şankaya ile kızı Nergis Şankaya Kotevoğlu ve alt mirasçıları olan Zeynep Esra Şankaya, Mutahhar Kotevoğlu, Selim ve Murat Şankaya ile Burcu Bağnuşoğlu, geçen yıl Şubat ayında 1’inci Sulh Hukuk Mahkemesi’ne ‘Reddi Miras’ davası açtı. Mahkemenin belirlediği bilirkişi hazırladığı raporda, Şükrü Şankaya’nın bankalara 438 milyon 925 bin 420 lira 16 kuruş, Maliye’ye ise 228 bin 956 lira 94 kuruş olmak üzere toplam 439 milyon 154 bin 377 lira 10 kuruş borcu bulunduğunu, buna karşılık gayrimenkul ve alacaklarının 1 milyon 577 bin 829 lira olduğunu tespit etti. Bursa 1’inci Sulh Hukuk Mahkemesi’ndeki dava geçen Nisan’da tamamlandı. Mahkeme, ’Reddi Miras’ davasını davacıların lehine sonuçlandırdı.

TMSF, Cavit Çağlar’ın şirketlerine el koymuştu

El konulan İnterbank’ın eski patronu Cavit Çağlar için TMSF 2004 yılında protokol imzalamıştı. İmzalanan protokole göre Çağlar’ın borcu toplam 1 milyar 678 milyon olarak belirlenmiş ve 12 yılda libor artı 1 faiz ile ödeme yapılacaktı. Çağlar’ın 5 şirketine yönetici atayan TMSF’ye Çağlar, 30 Nisan itibarıyla 138.95 milyon dolar ödeme yaptı. Çağlar’ın 1.678 milyon dolarlık borcu da faiziyle 2 milyar 63 milyon dolara ulaştı. TMSF, borçları nedeniyle BİS Enerji, Olay TV, Olay Radyo, Olay Gazetesi, Nergis Hava Helikopteri’ne el koymuştu. Bunun yanı sıra Nergis, Polylen ve Sifaş fabrikalarının satışı için Çağlar’dan onay almıştı.

Nergis Holding, 2000’li yılların başında Yeşim Tekstil, Polylen, Nergis, Sifaş şirketleriyle tekstil alanının iddialı oyuncularındandı. 5 bin 250 çalışanı ile Türkiye‘nin en fazla istihdam sağlayan 5’inci firması olan Yeşim Tekstil, yılda gerçekleştirdiği 250 milyon doların üzerindeki ihracatla Türkiye‘ye en fazla döviz getiren firmalar arasında. Cavit Çağlar’ın yeğeni Şenol Şankaya’nın Genel Müdürlüğü’nü yaptığı şirket, Banana Republic, Old Navy, Nike, BHS, Lands’End, Nick& Nora, Tchibo, Schlafgut, Marks&Spencer, Eddie Bauer, JC Penney, Zara, Bershka, Sears, Sara Lee, Lascol ve Homestead gibi markalara ürün satıyor.

Haberin Devamı