Gazete Vatan Logo

41 yılda 19 model, 70 ülkeye ihracat!

Tofaş, 4 milyonuncu aracını üretti

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Murat 124 ile başlayan bu yolda Bursa fabrikamızda 19 modeli dünya yollarına çıkarmanın, 70 ülkeye ihracat yapmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

TOFAŞ, ürettiği 4 milyonuncu aracını törenle banttan indirdi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Tofaş’ın Bursa fabrikasında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, TOFAŞ’ın bugün Bursa’nın en büyük, Türkiye’nin ise 5’inci büyük sanayi kuruluşu olduğunu söyledi.

Tofaş’ın yıllık 400 bin üretim kapasitesi ve 8 bine yakın çalışanı ile Türkiye’nin hem otomobil, hem de hafif ticari araç üreten tek firması olduğunu kaydeden Koç, ”Global beş markaya birden üretim yapan Tofaş, toplam otomobilin yüzde 28’ini, ihracatın yüzde 23’ünü tek başına gerçekleştirmektedir. Bugün otomotiv ana sanayimiz yıllık 1.5 milyon üretim kapasitesi ile dünyanın en büyük 17’nci otomotiv üreticisi, Avrupa’nın ise en büyük hafif ticari araç üreticisidir. Murat 124 ile başlayan ve 4 milyonuncu araca uzanan bu yolda Bursa fabrikamızda 19 tane modeli dünya yollarına çıkarmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

İlk milyon 22 yılda

Bugüne kadar Türkiye’ye 18.7 milyar dolarlık ihracat geliri kazandırdıklarını kaydeden Koç, “Tempra modeli ile ihracat atağı başlatan Tofaş, Doblo modeli ile ilk üretim ve ihracat merkezi olmayı başladı. Tofaş aynı zamanda çok güçlü bir distribütör. Fiorino, Doblo, Linea sınıflarının en çok satan modelleridir. Sürdürülebilir büyüme ilkesi ile ekonomiye değer katmanın gururunu yaşıyoruz. Ürettiğimiz 4 milyonuncu araç ile birlikte sizleri tebrik ediyorum” dedi.

Tofaş’ın CEO’su Kamil Başaran Tofaş’ın ilk milyon adetlik üretime 22 yılda ulaştığını hatırlattı. ”İkinci milyon adede 10 yılda, üçüncü milyon adede 6 yılda ulaştık” diyen Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dördüncü milyona ise son 3 yılda ulaştık. Bu giderek hızlanan süreç tabii ki 41 yıllık sürecin sonucudur, ürünüdür. İlk milyon adetlik üretimimizi 1994 yılında gerçekleştirdik. 1990 yılında üretimine başlanan ve en güçlü binek otomobil unvanına sahip olan Tempra, TOFAŞ’ın fabrikasından çıkan birinci milyon adedimizdir. Tempra’yı takiben Palio modelimiz 1998 yılında Türkiye yollarıyla buluşmuş ve sınıfında en çok tercih edilen model olmuştur. Palio 26 Temmuz 2003 tarihinde banttan indirdiğimiz ikinci milyon adedimiz olmuştur. 2007 yılına geldiğimizde ise çok markalı sektörde bir ilki gerçekleştirdik. Fikri ve sınai mülkiyet hakları yine TOFAŞ’a ait olan Minicargo projesini gerçekleştirdik. Bu projenin ürünü olan Fiorino banttan inen 3 milyonuncu aracımız oldu. Minicargo projesi ile sadece FIAT’a değil, Peugeot ve Citroen markalarına da üretim yapmaktayız.”

Başaran, TOFAŞ’ın 4 milyon adede ulaşmasında en önemli destekçisinin yan sanayi firmaları olduğunu belirterek, ”Yan sanayimizin 4 milyon araca giden yolda büyük katkılarını takdir etmek istiyorum. TOFAŞ ailesinin bir parçası olarak uzun yıllardır birlikte çalıştığımız yan sanayimiz en büyük işbirlikçilerimiz olmuştur. Yan sanayimiz Türkiye otomotiv sektörünün gelişmesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Gelecekte de sektörün başarısının en önemli mimarlarından olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

En büyük hayalimiz yıllık 1 milyon üretim

TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran, gelecekte ürünlerinin tamamının Ar-Ge çalışmalarını, kendi fabrikalarında yapmayı hedeflediklerini söyledi. ”En büyük hayalimiz yıllık üretim kapasitesini milyonluk üretime çıkarmaktır” diyen Başaran, global beş markaya üretim yaparken, altı markanın da distribütörlüğünü yaptıklarını, TOFAŞ’ın bayileri ve tedarikçileri ile birlikte 70 bin kişiyi aşan bir aile olduğunu bildirdi. TOFAŞ’ın 1971 yılında üretime başladığını hatırlatan Başaran, şöyle devam etti:

”Bayilerimiz ve tedarikçilerimizle birleşmiş 70 bin kişiyi aşan bir aileyiz. Türkiye otomobil üretiminin 3’te birini gerçekleştiriyoruz. Global 5 markaya üretim yaparken altı markanın da distribütörlüğünü yapıyoruz. Markaların hitap ettikleri pazarlara yönelik kendimizi geliştirmekte ve 70 ülkeye ihraç etmekteyiz. Doblo, yeni Doblo ve Fiorino yılın ticari dahil olmak üzere sayısız ödül almıştır. İçinde bulunduğumuz bu tesis, FIAT fabrikaları arasında en üst seviyede yer almaktadır. Özetle TOFAŞ, Türk otomotiv sanayinin gelişiminde öncülük eden global bir otomotiv kuruluşu olarak kurucumuzun vizyonuna yakışır şekilde yoluna devam etmektedir.”

Haberin Devamı