Gazete Vatan Logo

400 milyon dolara en ‘verimli’ santrali açtı

Cengiz Enerji, Samsun’da 400 milyon dolara dünyanın en verimli doğalgaz çevrim santralini açtı. Verimlilik oranı yüzde 61 olan santral, rekoru Almanya’dan Samsun’a taşıdı.

Elektrik üretimi, elektrik dağıtımı, pazarlama, satış ve ticaret ve doğalgaz dağıtımı konularında 2000 yılından bu yana faaliyet gösteren Cengiz Enerji, Samsun’da 400 milyon dolar yatırımla kurduğu doğalgaz çevrim santralinı devreye aldı. Santral, yüzde 61 verimlilik oranıyla dünyanın en verimli doğalgaz çevrim santralı olma özelliğini taşıyor. Santralin Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alması için çalışmalar da sürüyor.
610 megavat üretecek
Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, Samsun’un Tekkeköy ilçesinde faaliyetlerine başlayan santralin 3 önemli özelliğinin olduğunu söyledi. Bunlardan ilkinin, santralin yüzde 61 verimlilikle dünyada ilk sırada olması. Mafa, “Tamamen çevre dostu tasarlanan ve kurulan santralde Siemens’in son nesil doğalgaz çevrim türbini kullanıldı. Daha önce Almanya Irsching Doğalgaz santralinda kullanılan türbin sayesinde yüzde 60.75 ile verimlilik rekoru kırıldı. Şimdi bu rekoru yüzde 61 ile Samsun aldı. Türkiye’deki diğer santrallerde verimlilik oranı yüzde 56-58 seviyesinde” diye konuştu.
Santralin diğer özelliğinin 23 ayda tamamlanması olduğunu söyleyen Mafa, “Planlanandan 9 ay önce tamamlayarak, dünyanın en kısa sürede yapılan santralı özelliğini de aldık. Üçüncü özelliğimiz tek türbinde en büyük üretim gücüne sahip santral olmamız” dedi. Santralin saatte 610 megavat elektrik üreteceğini anlatan Mafa, hem kendilerinin hem Samsun’un ihtiyacını karşılamak üzere santrali kurduklarını belirterek, “Bu üretim miktarı, nüfusu 1 milyonu aşan Samsun’un ihtiyacının 2 katı. Türkiye’nin saatte 39 bin megavat elektrik tüketimi yaptığı göz önüne alınırsa Samsun santrali Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 1.5’ini karşılayacak” dedi.
Enerji üretiminde % 8 paya ulaşacak
CENGİZ Enerji’nin santralleri hakkında da bilgi veren Mafa, şunları söyledi: “Cengiz Holding’in şu anda, 970 megavatı Samsun’da olmak üzere toplam 1.549 megavat kurulu gücü bulunuyor. Toplam 3.393 megavat enerji üretecek yatırımlarımız da devam ediyor. Bu yatırımlar tamamlandığında kurulu güç kapasitemiz 4.942 megavata ulaşacak. Böylece, Türkiye’deki üretimdeki payımız 1.5’ten yüzde 7.7’ye ulaşacak. Devam eden yatırımlarımızın 2018 sonunda tamamlanmasını hedefliyoruz.”
Yatırımlar devam etmeli
ÖMER Mafa, elektrik üretimi ve tüketimi arasındaki farka dikkat çekerek, şunları söyledi: “2013’te Türkiye’nin elektrik enerjisi üretimi yüzde 0.3 artarken tüketim ise yıllık yüzde 1.6 yükseldi. Her yıl fark artıyor. Bunun getirdiği sıkıntı elektrik ithalatında kendisini gösteriyor. EPDK verilerine göre, 2012’de 2.954 GWh (gigavat) elektrik ihraç ederken bu rakam 2013’te 1.224 GWh’ye düştü. Aynı dönemde ithalat artışında ciddi bir artış oldu. 2012 yılında 5.827 GWh olan ithalat bir sonraki yıl 7.429 GWh’ye yükseldi. Bu tablo elektrik üretimi yatırımlarının artarak devam etmesi gerektiğini ortaya koyuyor.”

Haberin Devamı