Gazete Vatan Logo

400 bin aday isyanlarda

Kılavuzumuz karga oldu!

Karim VURAL (17): Sırf yanlış tercih yüzünden açıkta kalacağım


“Kılavuza bakınca çok şaşırtıcı puanlar görüyorum. Devlet üniversitelerinde, özel üniversitelerin puanlarından daha düşük puanlara sahip olan bölümler var. Kılavuza göre tercih yaparsam bir üniversiteye yerleşememekten korkuyorum. İlk 30 binin içinde yer alan başarı puan ortalaması içindeyim. Puana göre değilde başarı sırasına göre tercih yapmaya çalışıyorduk ama orada da hata çıktı. Büyük bir belirsizlik var. Zaten meslek seçimi için kararsızlığa düşmüşken üstüne bir de yeni endişeler oluştu.”

Burak ERGEN (18): Akşam Hukuk’a girerken sabah kalktım Su ürünleri’ndeyim

“Kılavuza ilk baktığımda puanımın tuttuğu yerler vardı. Sonradan kılavuzun hatalı olduğunu açıkladılar. Yeni düzenlemede puanım tutmadı ve şok oldum. Çok büyük hayal kırıklığına uğradım. Yapılan açıklamalarla güvensiz bir ortam oluştuğu için kılavuza güvenmiyorum. ÖSYM başkanı ufak bir hata var dedi ama hata çok büyük. Bu hatayı yapıp beni önce sevindirip sonra üzenler bedelini ödemeli.”

Ayşe Buse UZUNER (17): Ya ÖSYM yerleştirmede de hata yaparsa...

“Geçen seneki sıralamalarla bu seneki sıralamalar arasında büyük bir fark var. MF-3’te 496 gibi çok yüksek bir puan almamam rağmen kılavuza kesinlikle bakmıyorum. Tıp Fakültesini istiyorum ama art arda yapılan hatalar yüzünden nereye yerleşeceğimi kestiremiyorum. Bu kadar hata yapan ÖSYM tercihlerimizi değerlendirirken hata yapar diye çok korkuyorum. Eğitim uzmanlarının öğütlerini dinleyerek bu senenin puanlarını değil geçen senenin başarı ortalamasınıa göre tercih yapacağım. Umarım mağdur olmam.”

Özben YURTLU (18): Kılavuza bakmadan tercih yapacağım

“İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki herhangi bir bölüme girmek istiyorum. Sözel bölümden tercih yapacağım. Fakat bugün yarın bizim puan türünde de hata var şeklinde bir açıklama yaparlar diye çok kaygılıyım. Yeni sistem çok karışık. Bu sene ayrı ayrı 4 sınava girdim ve 4 kez aynı stresi yaşadım. Tek bir sınav bizim için daha faydalıydı. Kılavuza baktığımda geçen senenin başarı sırasına göre ön fikir oluşturuyorum. Ancak son kararımı kılavuza göre vermeyeceğim. Tercih yaparken kesinlikle bir uzmana danışmamız gerek. Yoksa çok iyi puan alan adaylar bile açıkta kalabilir.”

Yusuf BÜYÜKDAĞ (Rehber öğretmen): ÖSYM bize net bir formül vermeli...

“Geçen senenin başarı sıralamasına bakarak öğrencilerimizi yönlendirmeye çalışıyoruz. ÖSYM bize bir formül sunmalı. Şu an kılavuzu incelerken tahmin yürüterek karar veriyoruz. Kılavuz maalesef net bilgi vermiyor. Bu seneki kılavuzda 2009’un sayısal verilerinin dönüştürülmemiş başarı sıraları dikkate alınıyor. Örneğin başarı sırası 20 bin olan öğrencinin sıralamasını 10 binle 30 bin arasında değerlendiriyoruz. Bu dönüştürme sistemi hiç yapılmamalıydı. Böylece kafalar da karışmazdı. “

Esra BAYRAKÇI (Rehber öğretmen): Acele ettikleri için bu kadar hata oldu

“En güvendiğimiz kurumun bu hataları yapması çok üzücü. Kılavuzda inanılmaz hatalar var. Bu hatalar denildiği gibi küçük değil büyük hatalardır. ÖSYM’nin bu yıl neden böyle acele karar verdiğini anlamıyorum. Geçen yıl sınavdan 4 hafta sonra açıklanan sonuçlar, bu yıl sınavdan 2 hafta sonra açıklandı. Bence bu acelecilik hatalara neden oldu. ÖSYM kesinlikle güven vermiyor. Veliler de şaşırmış durumda sürekli telefon açıp bizden bilgi istiyorlar.”

Haberin Devamı