Gazete Vatan Logo

4 ilde 5 yeni vakıf üniversitesi kurulacak

TBMM Milli Eğitim Komisyonu tartışmalar eşliğinde karara vardı

TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edilen kanun tasarısıyla, Konya’da Karatay ve Mevlana, Mersin’de Toros, İstanbul’da İstanbul Medipol, Kayseri’de Nuh Naci Yazgan üniversiteleri kurulacak...

ANKARA - TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda, Konya’da Karatay ve Mevlana, Mersin’de Toros, İstanbul’da İstanbul Medipol, Kayseri’de Nuh Naci Yazgan adıyla 5 yeni vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısı kabul edildi. İstanbul’da kurulması öngörülen “Medipol” Üniversitesinin ismine, “Türkçe olmadığı” gerekçesiyle itiraz edildi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, tasarıyı sunuş konuşmasında, yüksek öğrenime olan talep ile arz arasında büyük fark olduğunu, bu farkın son 30 yıldan bu yana giderek arttığını belirtti. Yüksek öğrenim talebinin karşılanması için vakıf üniversitelerinin kurulmasının desteklenmesi gerektiğini söyleyen Çubukçu, bunun, devlet üniversiteleri üzerindeki kontenjan baskısının azaltılması açısından da önemli olduğunu dile getirdi. Türkiye’de vakıf üniversitelerinde öğrenim gören öğrenci oranının yüzde 6 olduğunu belirten Çubukçu, 2002’ye kadar kurulan vakıf üniversitelerinin, biri hariç 3 büyük ilde toplanırken, yeni kurulan vakıf üniversitelerinin ülke geneline yayıldığına dikkati çekti.

’Emanet edemiyoruz’


AKP’li Ömer İnan, komisyonda, YÖK’ün, Başkan veya Başkan Yardımcısı düzeyinde temsil edilmemesini eleştirdi. Özel üniversiteler açılamadığı için vakıf üniversiteleri kurulduğuna işaret eden İnan, özel üniversitelerin kurulmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. İnan, “7 yaşındaki bir çocuğu özel okula emanet edebiliyoruz ama 18 yaşına gelmiş bir kişiyi edemiyoruz. Neden?” diye sordu.

İsim tartışması

Konya’da kurulacak Mevlana Üniversitesi’nin adını da eleştiren AKP Konya Milletvekili Sami Güçlü, bu adın bir devlet üniversitesine verilmesini istedi. Güçlü ile aynı fikri paylaşmayan AKP Amasya Milletvekili Avni Erdemir ise “Mevlana” isminin en çok vakıf üniversitesine yakışacağını söyledi. Komisyon üyeleri, İstanbul Medipol Üniversitesi’nin adına karşı çıktılar. Komisyon Başkanı Mehmet Sağlam, ilk kez bir vakıf üniversitesinin isminin yabancı olduğuna işaret ederek, “Devlet üniversitelerinde de yabancı isim yok. Bu önemli bir olay. Hassasiyetimizi belirtelim. YÖK’ten nasıl geçti, hayretler içinde kaldım” dedi. AKP’li Güçlü, üniversitenin isminin Türkçe olmasına yönelik önerge verirken, İnan, “Dile önem vermeyeceğiz de neye önem vereceğiz?” sorusunu yöneltti. Çubukçu ise bu konunun YÖK’te tartışıldığını, isim konusunun vakfı kuranların işi olduğunu belirtti.

Yazgan Kayserili hayırsever...

AKP’li Avni Doğan ise komisyonun, ne YÖK’ün ne de vakıf üniversitelerinin sekretaryasını yaptığını dile getirerek, “(Oradan geldi, geçecek) diye bir şey yok. Beyoğlu’nda, Kızılay’da Türkçe bitmiş, Türkçe’nin korunması görevi TBMM’nindir. Vakfın, Türkçe isimle karşımıza çıkması gerekiyor” diye konuştu. Üniversitenin ismini uygun bulduğunu söyleyen tek isim ise AKP Bitlis Milletvekili Cemal Taşar oldu. Komisyonda üniversitenin ismi Medipol olarak kalırken, tasarının Genel Kuruldaki görüşmelerinde itirazın gündeme getirilmesi benimsendi. Kayseri’de kurulacak olan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi adını Kayserili bir işadamından alıyor. 1947’de vefat eden Yazgan, Kayseri’de ilk öğrenci yurdunu, Göğüs Hastanesi’ni yaptıran kişi...

Dipnot

Türkiye’de 38 tane vakıf üniversitesi bulunuyor.

Haberin Devamı