Gazete Vatan Logo

4 eski bakanın kader oylaması ertelendi!

Yolsuzluk iddialarıyla ilgili TBMM Komisyonu’nda dün yapılması beklenen oylama, bilirkişinin mal varlığı raporuna gelen yazılı cevapların MASAK raporuyla karşılaştırılması için 5 Ocak’a ertelendi...

17-25 Aralık operasyonlarının ardından AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki suçlamaları soruşturan TBMM Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu, kader oylamasını dün yapacaktı. 4 eski bakan hakkındaki yolsuzluk suçlamaları oylanacaktı.

‘Ertelensin’ talebi geldi

Komisyon dün saat 15.00’da toplandı. Ancak toplantı 15.45’te başlayabildi. Toplantının başlamasının ardından MASAK raporuyla ilgili bazı tespitlere eski bakanların gönderdiği yazılı cevaplar gündeme geldi. Erdoğan Bayraktar dışındaki 3 bakanın, bilirkişinin mal varlığı raporuna yazılı cevap verdiği öğrenildi. Erdoğan Bayraktar ile ilgili bilirkişi, bir kuşku ve orantısızlık tespitinde bulunmamıştı. Bu cevapları değerlendirip karar oluşturmaları için komisyon üyelerine 1 saat süre verildi. Bu sırada AK Partili üyelerin oylamanın 5 Ocak tarihine ertelenmesi yönünde talebi olduğu öğrenildi.

‘MASAK’la karşılaştırma’

Aranın ardından bakanların gönderdikleri cevaplar bilirkişi tarafından incelenmeye başladı. Bilirkişinin, cevapları MASAK raporuyla karşılaştırdığı öğrenildi. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü konuyla ilgili açıklama yaparak, “Bilirkişiye bakıyorum. İşin içinden çıkabilirse görüşeceğiz. Çıkamazsa ertelemeyi düşünüyoruz” dedi. Ve akşam saat 19.00 sıralarında oylamanın 5 Ocak 2015 tarihine ertelendiği açıklandı.

Haberin Devamı

İŞTE BAKANLARA YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR

EGEMEN BAĞIŞ
Reza Zarrab’a aracılık yapmak
- Egemen Bağış, Reza Zarrab’ın yakınlarına vize alınması ve turizm belgeli bir otel kiralama girişimi için aracılık etmekle suçlanıyor.
- Diğer suçlamalardan biri, ilgili kurum ve kuruluşlardan Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde araştırma yapılmasını sağlamak.
- Son suçlama ise Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.
ERDOĞAN BAYRAKTAR
Göz yumma
- Erdoğan Bayraktar hakkındaki suçlamalar şöyle: “Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin sağladığı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmaları, imar planlarına aykırı yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummaları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamaları ve bu eylemlerin bir kısmını Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve bilgisi doğrultusunda gerçekleştirmeleri. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için aracılık etmesi.”
ZAFER ÇAĞLAYAN
Altın çıkışına kolaylık
- Çağlayan’a yöneltilen suçlamalardan ilki miktarı tespit edilemeyen menfaat karşılığı Zarrab’ın İran’ a altın ihracatı yapmasına imtiyaz sağlamak.
- İkinci suçlama ise Gana’dan Türkiye’ye kaçak sokulmak istendiği öne sürülen 1.5 ton altınla ilgili soruşturmaları engelleyip altının Dubai’ye götürülmesini sağlamak.
MUAMMER GÜLER
İmtiyaz sağlamak
- Güler hakkındaki suçlamalar şöyle: Reza Zarrab’a koruma vermek ve araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı sunmak.
- Zarrab’ın ve bazı şüphelilerin istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak.
- Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. Basında Zarrab’la ilgili usulsüzlük haberlerinin çıkmasını engelleme girişimi...
Üç eski bakan paraların kaynağını açıkladı...
AK Partili üç eski bakan, MASAK uzmanının malvarlıklarıyla ilgili bilirkişi raporuna yanıt olarak Komisyona üç yeni başvuru yaptı. Erdoğan Bayraktar dışında, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış, bilirkişinin “kayıtlı gelirleriyle orantılı değil” dediği bazı mallarıyla ilgili kaynaklarını açıkladı.
Eski bakanlar, kendileri ve çocuklarının üzerine olan şirketlerin muhasebe kayıtları ve yevmiye defterlerini göndererek şirketlerinin kârlarını servetlerinin kaynağından biri olarak gösterdi. Egemen Bağış ayrıca ailesinden kalan malların tapularını gönderdi. Ayrıca üç bakan “2013 dışındaki kayıtların komisyonun görev ve yetki alanına girmediğini” savundu.
4 bin altın bozdurma belgesi
Zafer Çağlayan, oğlu Salih Kaan Çağlayan’ın hesabına Altınbaş AŞ’den 25 Haziran 2013’te gönderilen 2 milyon 537 bin lira ile diğer oğlu Ahmet’in borç gönderdiği 1 milyon 50 bin liranın kaynağını iki çocuğunun düğünlerinde takılan takılar olarak göstermişti.
Komisyona belge gönderen Çağlayan, kuyumcudaki işlemde 4 bin Cumhuriyet altını bozdurduğunu beyan etti. Bilirkişi, bu beyanlara göre yeni rapor yazacak.
CHP’Lİ ÜYE: 4 günde rapor nasıl yazılacak
CHP’li üye Emre Köprülü toplantının 5 Ocak’a ertelenmesine tepki gösterdi: “Oylama sonucu raporla birlikte 9 Ocak’ta TBMM Genel Kurulu’na gidecek. Bu durumda çok az süre kalıyor. 4 gün içinde bu rapor nasıl yazılacak? Bakanlar dilekçe verdiği için yeni bir rapor yazılacağı söyleniyor.”
Sıkı güvenlik önlemi alındı
Basın mensupları salonun bulunduğu koridora alınmazken sinyal kesici jammer’lar nedeniyle telefonların çalışmadığı görüldü.
KİMLER OY KULLANACAK?
9 AK Parti 5 CHP ve 1 MHP’li üye
Komisyon üyeleri şu isimlerden oluşuyor: Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, AK Parti Bursa milletvekilleri Kemal Şerbetçioğlu, İsmet Su, AK Parti Denizli Milletvekili Bilal Uçar, AK Parti Konya milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu, Mustafa Akış, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, CHP İzmir milletvekilleri Erdal Aksünger, Rıza Tümer, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu. HDP’nin tek üyesi komisyondan çekildiği için o hakkı bulunmuyor.

Haberin Devamı