Gazete Vatan Logo

4.5 milyar dolarlık yerli pil yatırımı

Zorlu Holding ile Çinli GSR Capital, Türkiye’de 4.5 milyar dolar yatırım yaparak elektrikli araçlar için yerli batarya üretecek. 2023’te açılacak fabrika 4 bin kişiye istihdam sağlayacak. Tesisle 6 milyar dolarlık ihracat yapılacak. Yerli batarya milli otomobilde de kullanılacak.

4.5 milyar dolarlık yerli pil yatırımı

Zorlu Holding, yüksek performanslı pil teknolojileri başta olmak üzere birçok inovatif şirkete yatırım yapan GSR Capital ile 4.5 milyar dolarlık yatırımı içeren ve 2 alanı kapsayan ortaklık için ön anlaşma imzaladı.

Bu anlaşma ile GSR Capital, Vestel ile elektrikli otomobiller ve enerji depolama pillerine yönelik 25 bin megavatlık batarya fabrikasını yüzde 50 ortaklıkla kuracak. Ayrıca, Zorlu’nun grup şirketlerinden Meta Nikel’e yüzde 50 ortak olacak. Her iki yatırım, Zorlu Holding’i geleceğin akıllı dünyasında trendleri belirleyecek global grupların arasına taşıyacak.

6 milyar $ ihracat

Yapılacak yatırımlarla uzun vadede Türkiye ekonomisine 6 milyar dolar tutarında yüksek katma değerli ihracat geliri ve 4 bin kişiye istihdam sağlanacak. Anlaşma kapsamında ayrıca, iki grubun malzeme, mekanik ve yazılım alanlarında Çin ve Türkiye’de Ar-Ge merkezleri kurması hedefleniyor.

2018’de batarya paketleme işleminin başlaması ardından da 4 yıllık bir dönem içinde komple batarya üretimine yönelik yatırımın tamamlanması hedefleniyor. Yatırımı 2018’de başlayacak ve 2023’te tamamlanarak devreye alınacak tesis ara mamulden yazılıma kadar tüm süreçleri kapsayacak ve yılda 25 bin megavat kapasiteyle batarya üretecek.

Haberin Devamı

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, GSR Capital’in Meta Nikel’e yüzde 50 ortak olmasıyla mevcutta 10 bin ton olan kapasitenin 4 kat artırarak 40 bin tona çıkacağını belirterek, şunları söyledi:

Yeni tesisler kurulacak

“Gördes’te konsantre nikel üretiyoruz. Ortaklık kapsamında Gördes’te yapacağımız sülfat yatırımı ile pillerde kullanılan nikel sülfat ve kobalt sülfat üretimi de yapmaya başlayacağız. Ayrıca Gördes’te hâlihazırda ithal ettiğimiz, nikel üretim proseslerinde kullanılan sülfürik asidi de kendi bünyemizde üretmek için yeni bir tesis yatırımız olacak. Yine Eskişehir’deki sahamızda 20 bin tonluk nikel sülfat ve kobalt sülfat tesisi kuracağız. Böylece Meta Nikel şirketimizin kapasitesi 4 katına çıkarken, ürettiğimiz nikelin katma değeri daha da artacak.”

500 bin araca batarya

Haberin Devamı

ÖMER Yüngül, batarya üretim tesisinin uzun soluklu bir yolculuğun ilk aşamasını oluşturduğunu söyledi. Yüngül, şöyle konuştu: “İşe ilk önce elektrikli otomobiller ve enerji depolama için pil paketleme tesisinin kuruluşu ile başlayacağız. Önümüzdeki dönemde de 25 bin megavatlık pil yatırımı için ortalama 300 bin metrekarelik bir alanda mega bir pil üretim tesisi kurma olanaklarını da araştırıyoruz. 2018’de pil üretimimizin başlamasını ve 2023’te tamamlanarak aktif olmasını hedefliyoruz. Böylece telefonlar ile başlayan şimdi elektrikli otomobillerde ve enerjinin depolanmasında da kullanılan pil yatırımı ile Türkiye’de ekonomik büyümeye katkı sağlayacağız. Meta Nikel’de 1 milyar dolara ara mamul ihraç edecekken katma değerli bir ürün haline getirip 6 milyar dolarlık ihracat yapmış olacağız. Bu işbirliğiyle aslında otomobilin beyni olarak tanımlayabileceğimiz pili ürettiğimiz ve bu alanda oyun kurucular arasına girdiğimiz bir atılımdan bahsediyoruz.” Yüngül, 25 bin megavatlık batarya fabrikası ile 500 bin elektrikli araca batarya sağlayacaklarını da vurguladı.

Haberin Devamı

Katma değerli nikel üretecek

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Meta Nikel’de GSR Capital ile yapılan ortaklık ile daha katma değerli nikel ürünlere odaklanacaklarını belirtti. Yüngül, “Meta Nikel tesisimiz Türkiye’de yeni nesil madenciliğin Ar-Ge ve teknoloji üssü konumunda. Proses yönetiminde çok ciddi bir yol aldık. Şimdi sıra daha katma değerli nikel formları üretmeye geldi. Bunu üretmek için gerekli teknoloji ve insan kaynağına sahibiz. Ancak bunun da ötesinde ölçek ekonomisi avantajını sağlamayı hedefliyoruz. Dünya pazarına ürün sunabilmeniz için dünya ölçeğinde üretim yapmanız gerekiyor. Meta Nikel’deki yatırımımızın temel sebebi de bu. Artık 4 kat daha fazla üretip, daha katma değerli ürün ihraç edeceğiz” dedi.

Geleceğe taşıyacak

GSR Capital Eş-başkanı Jianghua Su, Türkiye’nin gücüne, dinamizmine ve potansiyeline inandıklarını vurguladı. Jianghua Su, “Zorlu ile yaptığımız bu ortaklık, bizi geleceğe taşıyacak olan Avrupa’da iş geliştirme çalışmalarımızın en önemli parçalarından biri olacak. Zorlu ile nikel, kobalt ve batarya üretimi için yaptığımız bu işbirliği kazan-kazan prensibine dayalı dikey bir entegrasyonu olanaklı kılacak. Hep birlikte el ele vererek yapacağımız yatırımlarla buradan dünyanın birçok ülkesine yüksek katma değerli ürünler ihraç edeceğiz. Elektrikli otomobillerle birlikte enerjinin depolaması ile ilgili her alana yenilikçi ürünler sunmak için güç birliği yapacağız. Pil üretim tesisi ile geleceğin global inovasyon ekonomisinin en güçlü oyuncularından biri olmak için çalışacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı