Gazete Vatan Logo
Magazin 365 günde 221 performans

365 günde 221 performans

Bu yıl 8. kez gerçekleşecek BURN Residency, dünya çapında en başarılı yeni DJ yeteneğini keşfedecek.

365 günde 221 performans

Yarışmaya başvurular ise 20 Mart günü sonlanacak. Dünyanın farklı yerlerinden birinciler ise en iyi DJ olmak için Ibiza’da yarışacak. Yarışmanın müziğine katkılarını ve son dönem Türkiye DJ sahnesini, yarışmanın geçtiğimiz yılki birincisi Furkan Kurt ile konuştuk. Kurt, geçen yıl yarışma sayesinde 365 günde 221 performans sergilediğini söyledi.

- Geçtiğimiz yıl Burn Residency yarışmasının Türkiye birincisi oldun. Bu DJ’liğine nasıl bir artı sağladı?

Mesleğime dair birçok kapıyı aralamamı sağladı. Özellikle müziğime yaklaşım pozitif bir hal aldı. Doğruyu söylemek gerekirse ben bu kadar saygın bir yarışma olduğunu bilmiyordum. Kulüplerin de bana yaklaşımı değişti. Şimdi Burn’ün yurt dışında gerçekleşen bazı etkinliklerinde yer almaya başlayacağım. Her şey çok iyi…

- Türkiye’de çoğu kişi kendi çapında DJ’lik yapıyor. Ama piyasada çalan çoğu DJ’in de tam olarak sound’una hakim değilmişiz gibi geliyor bana. Bunun nedeni sence nedir?

Türkiye’de kulüplerde çalan DJ’ler kendi soundlarını istediği gibi kitleye sunamıyor. Festivaller de dahil buna. Türkiye, DJ müziği bakımından çok ara bir ülke. Elektronik müzik konusunda da gelişmekteyiz. Bu yüzden de DJ’ler kendilerini filtrelendiriyor. Mesela ben Cuma günleri Lucca’da çalıyorum. Normalde techno ve tech house DJ’im. Fakat orada bu tarzları çalamıyorum. Orada kalabalığı elimde tutmam gerek. Hayatımı geçindirmem de lazım, müzik yaparak. O yüzden mekanlarda dinlediğiniz çoğu DJ, kendi sound’unu çalmıyor. Kesinlikle kalabalığa göre şekillendiriyorlar kendilerini. Ama bu da değişecektir mutlaka.

Haberin Devamı

Bu piyasada müzik biraz geride

- Dinleyici iyi DJ’i nasıl ayırt ediyor?

Dinleyici iyi veya kötü DJ’i o kadar fark etmiyor. Mesela insanlar adımı biliyorlar ama tam olarak nasıl bir müzik yaptığımın farkında değiller. Yapılan müziğe de çok saygı duyulduğuna inanmıyorum. Instagram ünlüsü olup sonradan DJ’lik yapan insanlar piyasada çok daha fazla. Ben müzik tarzımla ön planda olmaya çalışıyorum ama bu piyasada müzik biraz geri planda.

- Bu yarışma seni müziğini ön plana çıkarttı mı?

Haberin Devamı

Evet. Bu sene müziğimi daha iyi bir hala getirmeye çalışıyorum.

- Yaptığın müzikte neler sana ilham verir?

FG FM’de çalıyorum aynı zamanda çok iyi bir seçkiye sahip DJ’lerdenim. R&B’den tutun house’a kadar… Ben iyi de bir dinleyicisiyim. Çoğu müzisyenin işini takip ederim. Hangi ülkede hangi müzik ön planda dikkat ederim. Ayrıca setlerimde harmoni çok önemlidir. Bunlar sizi setin içine çeker. Seti soluksuz dinlemenizi sağlar. Sokak seslerini çok severim. İyi bir prodüktör değilim henüz ama setlerimin arasına sokağın sesini kullanabiliyorum.

- İnsanları dans ettirmek nasıl bir duygu?

İnanılmaz güzel. İnsanları eğlendirmeyi bildiğimi düşünüyorum. Bir kulübe gidip dans etmeyi ise ben beceremiyorum.

Yarışmada tavrınız da çok önemli

- Geçen yıl ne kadar süre müziğini çalabildin?

Geçen yıl 365 günde 221 performans sergiledim. Günlerce güneş göremediğimi biliyorum. Bir müddet sonra bu sizi depresyona sokabiliyor. İyi beslenmeniz ve iyi uyumanız lazım.

- DJ müziğinin hakimiyeti Türkiye’de ne kadar sürecek?

Haberin Devamı

Şu an dediğiniz gibi çok popüler. Canlı performans yapan bir müzisyenin bile arkasından DJ çıkıyor. Orkestra diye bir şey kalmamaya başladı. Ben bunu çok desteklemiyorum. DJ’ler her yerde çalmamalı.

- Bir sonraki aşama ne oluyor?

Şu an Türkiye’de gelebileceğim en iyi noktada olduğumu düşünüyorum. Bundan sonra hedefim Avrupa ya da Amerika olacak. İbiza’daki Music On partisinde çalmak istiyorum.

- Bu sene Burn Residency DJ yarışmasına katılacaklara önerilerin neler?

Seçmeler Ocak ayında başladı. Kolay bir yarışma olduğunu söyleyemem. Benim dışında olan tüm yarışmacılar aynı zamanda çok iyi prodüktörlerdi. Fakat yarışmada dikkat edilen bir konu var, birbirinize yaklaşımınız ve DJ kabinindeki tavrınız. Marka seçtiği birinciyi sonuna kadar destekliyor. Sadece iyi müzik çalıyorsunuz diye birinci olamazsınız. Tavrınız, müziğe olan inancınız hepsi birbiri ile bağlantılı. Havuz başında tekno çalan yarışmacılar vardı, bu çok yanlış bir davranıştı. Bir bakıma kampa giriyoruz. Türkiye’de finallerde beş kişi kalmıştık, burada birinci olup İbiza’daki yarışmaya gittim. Bir saatlik set göndermelerini öneririm. Tamamen içinizden gelen müziği yapın.

Haberin Devamı