Gazete Vatan Logo

36 ay sonra tahliye

Gazeteci Hrant Dink’i öldüren Ogün Samast, 3 yıl sonra serbest kalacak. Güvenlik gerekçesiyle tek kişilik hücrede tutulan tetikçi, üç kişilik koğuşa nakledildi

36 ay sonra tahliye

19 Ocak 2008 tarihinde Şişli’de Agos Gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’i öldüren tetikçi Ogün Samast, cinayeti işlediği zaman yaşı küçük olduğu için yargılama sonunda, ‘tasarlayarak adam öldürmek’ ve ‘ruhsatsız silah bulundurmak’ suçlarından toplam 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. İnfaz yasasına göre, cezasının 3’te 2’sini yatacak olan Samast 11,9 yıldır tutuklu olduğu için 36 ay sonra tahliye olacak.

Kurtar, yoksa ölüm çıkar

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde Aralık 2016’da görülen duruşma sırasında Ogün Samast, eşi Selma Samast’a el yazısıyla yazdığı bir mektup ulaştırdı. Samast mektubunda şu iddialarda bulundu: 01.12.2016 tarihinde Silivri Cezaevi’nden mahkemeye götürülmek üzere gardiyanlarca kaldığım tek kişilik hücreden çıkarıldım. Ardından jandarmaya teslim edilmek için cezaevi çıkışında bulunan bir odaya kapatıldım. Daha sonra kapıyı açıp içeriye giren üç gardiyan kamerasız olan odada beni darp etti. Darp sırasında da ‘Kendini as, bizim elimizde kalma. Yoksa seni zehirleyip öldüreceğiz’ diye tehdit etti. Korkudan bu yaşananları dilekçeyle kimseye anlatamadım. Duruşmada da dile getirmeye çekindim. Beni buradan kurtar. Birileriyle görüş. Yoksa buradan ölüm çıkar.

Haberin Devamı

Mektubu, mahkeme başkanına ileten Selma Samast da eşinin başka bir cezaevine nakledilmesini istedi. Mahkeme başkanı da cezaevinin bağlı olduğu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazarak iddiayı dile getirdi ve Samast’ın daha önce kaldığı Kocaeli F Tipi Cezaevi’ne ya da daha güvenlikli bir yere nakli konusunda talepte bulundu. Talebi inceleyen savcılık, aldığı kararla bir hafta sonra Samast’ı güvenliği için yeniden Kocaeli F Tipi Kapalı Cezaevi’ne nakletti. Burada bir süre üç kişilik koğuşta kalan Samast, gelen istihbarat üzerine geçtiğimiz yıl güvenlik gerekçesiyle koğuşundan alınarak tek kişilik hücreye konuldu.

Yeniden koğuşunda
Samast’ın 9 ay boyunca eğitim, bağlama ve spor gibi etkinliklere çıkarılmasına da bu sürede son verildi. 9 ayın sonunda tedbirlerin hafifletilmesine karar veren yetkililer, Samast’ın yeniden üç kişilik koğuşa nakledilmesine karar verdi.

Haberin Devamı