Gazete Vatan Logo

33 bin Suriyeli’ye vergi numarası

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suriye uyruklu 33 bin 148 kişinin Türkiye’de vergi kimlik numarası aldığını açıkladı.

MalİYe Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de vergi kimlik numarasına sahip 795 bin 551 kişi bulunduğunu, bunlar arasında Suriye uyrukluların sayısının 33 bin 148 olduğunu bildirdi.

Yürürlükteki mevzuat uyarınca geçici oturma iznine sahip olmak koşuluyla Türkiye’de vergi mükellefiyeti gerektirecek bir faaliyette bulunan ya da bankalarda bankacılık işlemleri yapmak isteyen yabancı uyrukluların vergi kimlik numarası alması gerekiyor.

MHP’li Erkan Akçay, ülkelerinde yaşanan gelişmeler nedeniyle Türkiye’ye gelen Suriye’lilerden ikamet tezkereleri ile herhangi bir vergi dairesine başvurmaları halinde vergi kimlik numarası olabildiklerini belirterek, hazırladığı soru önergesiyle Maliye Bakanı Şimşek’e, Türkiye’ye sığınan Suriyeli vatandaşlardan kaçının vergi kimlik numarası aldığını ve vergi kimlik numarasına sahip toplan yabancı uyruklu kişi sayısının kaç olduğunu açıklamasını istedi. Bakan Şimşek, Akçay’a gönderdiği yanıtta, Suriye’deki olaylar nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyeliler’den kaçının vergi kimlik numarası aldığının tespit edilmesinin mümkün olmadığını, ancak bugüne kadar Suriye uyruklu olup da vergi kimlik numarası alanların sayısının 33 bin 148 olduğunu açıkladı.

Şimşek, Türkiye’de vergi kimlik numarasına sahip yabancı uyruklu kişi sayısının da toplamda 795 bin 551 olduğunu bildirdi. Vergi kimlik numarası alan yabancı uyruklular arasında 100 bin 573 kişi ile Alman uyruklular ilk sırada yer aldı.

Haberin Devamı