Gazete Vatan Logo

312 saniyede bir valiz sattı, Avrupa lideri oldu

Samsonite Türkiye, geçen yıl her 312 saniyede 1 valiz sattı

Ve Avrupa ülkeleri içinde % 21’le en çok büyümeyi sağlayan Samsonite şirketi oldu.

Samsonite Türkiye, geçen yılki büyüme grafiğiyle Avrupa’da zirveye çıktı. Türkiye’deki şirket, Samsonite’ın faaliyet gösterdiği Avrupa ülkeleri içinde yüzde 21 büyümeyle en çok büyüyen şirket oldu. Türkiye bu sonuçla ilk kez Samsonite içinde Avrupa’nın en çok büyüyen ülkesi ünvanını elde etti.

Geçen yılın kendileri için çok iyi geçtiğini söyleyen Samsonite Türkiye Genel Müdürü Cenk Pınar, “2012’de tüm yıl açık olan mağazalar karşılaştırması yapıldığında Avrupa’da euro bazında yüzde 21‘lik büyümeyle birinci sırayı aldık. Bu anlamda Türkiye ilk kez birinci oluyor. Bu yıl biraz daha temkinliyiz, yüzde 15 büyüme öngörüyoruz” dedi.

Türkiye örnek oldu

Şu anda 11’i kendilerine ait 25 mağazaları olduğunu, 103 noktada ürünlerinin satıldığını kaydeden Pınar, bu yıl Türkiye’de 4, Azerbaycan’da 2, Kıbrıs’ta da 1 mağaza açacaklarını anlattı. Pınar, “Samsonite tabelalı mağaza sayısı ile tüm Avrupa’da en fazla perakende mağazası olan ülke konumundayız. 2013 itibarıyla global olarak büyüme stratejisinde Türkiye’deki perakende organizasyon yapısı model alınarak tüm Avrupa ülkelerinde full fiyatlı Samsonite mağazaları açılması için start verilecek. Biz de bu yıl 32 mağazaya çıkmayı hedefliyoruz. 150 nokta ile yılı kapatmayı planlıyoruz” dedi.

Yüzde 40 daha ucuz olan Amerikan Tourister geliyor

CENK Pınar, Samsonite’ın bir alt markası olan American Tourister’ı da pazara geçen yıldan itibaren sunduklarını, bu markanın da bilinirliğini artırmak için çalışacaklarını söyledi. Pınar, şöyle devam etti: “American Tourister, Samsonite’a göre yüzde 35-40 daha ucuz. Geçen yıl ufak ufak koymaya başladık mağazalarımıza. Hedefimiz 3 yıl sonra bu markamızla da franchise vermek.”

Kadın çantalarının payı yüzde 12’ye çıktı

- 1910’da kurulan Samsonite’ın Avrupa, Asya ve Amerika’da 8 bin 900 satış noktası var.

- Türkiye’de 2012’de her 312 saniyede bir adet Samsonite valiz satışı yapıldı.

- Aynı dönemde her 143 saniyede 1 adet Samsonite ürün satıldı.

- En çok valiz satılıyor. Bu ürünü bilgisayar çantası ve kadın çantaları izliyor. Kadın çantalarının ciroda payı yüzde 12’ye yükseldi.

HAVAALANI EN VERİMLİ MAĞAZA

Cenk Pınar, Atatürk Havalimanı’ndaki mağazalarının dünyadaki Samsonite mağazaları içinde metrekareye göre en çok satışın yapıldığı mağaza olduğunu söyledi. Pınar, “Bu mağazamız sadece 36 metrekare ama metrekare başına ciro çok yüksek. Dünyanın gözü bu mağazamızda. En verimli mağazamız burası” dedi.


‘Passage’ ile markalaşıyor

2001 yılında Merter’de Efekan Tekstil’i kurarak sektöre adım atan Hakan Çakmak, Passage markasıyla perakendede markalaşma sürecine girdi. İlk mağazasını 2007’de Maltepe’de açan ve 2010 yılına kadar 5 franchise veren Çakmak, Osmanbey’de de toptan mağazasıyla müşterilerine ulaşmaya başladı.

Yüzde 60’ı ihracata

Tamamen yerli olan üretiminin yüzde 60’ını Rusya, Moldovya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan, Azarbeycan, Kırgızistan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Filistin, Mısır, Lübnan, Ürdün, Tunus, Cezayir ve Güney Afrika ülkelerine ihraç eden şirket, artık iç pazarda da herkesin tanıdığı bir marka olmayı hedefliyor.

2 yıl içerisinde Passage markasını herkesin duyacağını ve mağazalaşma süreçlerine hız kesmeden devam edeceklerini söyleyen Hakan Çakmak, “Hedefimiz Passage ismini dünyaya duyurmak” diye konuştu.

Haberin Devamı