Gazete Vatan Logo

300 yıllık köy kuruldu!

’Ambarköy Açık Hava Müzesi’ için tarihi bir köy kuruldu

SAMSUN’un Ladik İlçesi Kaymakamlığı tarafından başlatılan ’Ambarköy Açık Hava Müzesi’ projesi kapsamında ilçeye 17, 18 ve 19’ncu yüzyıla ait ahşap ambar, ev ve caminin bulunduğu tarihi bir köy kuruldu. Ladik Kaymakamlığı Yaz İşleri Müdürü ve projenin koordinatörü Şahin Örnek, 2 milyon TL’lik projenin yaklaşık 150 kişi ve kuruluşun hibe desteğiyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Ladik İlçe Kaymakamlığı köylerde tahıl saklamak amacıyla kullanılan 17, 18 ve 19’ncu yüzyılda yapılmış ahşap ambarları korumak ve gelecek nesillere taşımak amacıyla harekete geçti. Bu kapsamda ilçedeki ahşap mimari kültürünün yansıtılması amacıyla ’Ambar Köy Açıkhava Müzesi’ projesi hazırlandı. 2010 yılında başlatılan proje kapsamında ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki 13 bin 700 metrekare alanda bir köy kuruldu. Köylerde bulunan 22 ahşap ambar toplandı. Ambarların yanı sıra köye mısır selenderi, 3 köy evi ve cami de getirildi. Bunun dışında ahşap ve taş malzemeden döneme ait eserlerin sergileneceği bir müze binası yapıldı. 70 yatak kapasiteli bir hanın da inşaatına başlandı. Köy hayatının aslına uygun şekilde yansıtılması için alan içerisine bir dere, su değirmeni, ekmek fırını, 3 su kuyusu, ahşap çocuk oyun parkı inşa edildi. Köy evlerinden bir tanesi okul haline dönüştürüldü. Hayvanat bahçesi oluşturulması için de çalışma başlatıldı.

150 KİŞİ VE KURUM HİBE DESTEĞİ VERDİ

Projelerin vatandaşların ve kurumların hibe desteğiyle gerçekleştirildiğini belirten Ladik Kaymakamlığı Yaz İşleri Müdürü ve projenin koordinatörü Şahin Örnek şu bilgileri verdi:

"Ambarları, köy evlerini, bütün ahşap yapıları vatandaşlarımızdan bağış olarak aldık. Oldukları yerden her parçanın numaralandırılarak sökülüp tekrar yapılması sistemiyle bu alana montaj yaptık. Sadece alanın altyapı çalışmaları için kamu bütçesinden 70 bin TL kaynak aktarıldı. Bunun dışında bütün ahşap yapılar ve köyde bulunan diğer binaların yapımında kullanılan malzemeler hibe edildi. Bu projede yaklaşık 150 kişi ve kurumun hibe desteği var. İmece usulüyle böyle bir projeyi ilçemizde hayata geçirdik."

300 YILLIK CAMİ FIRINDA YAKILMAKTAN KURTARILDI

Kurulan ahşap köy camisinin ilginç bir hikayesinin olduğunu da söyleyen Şahin Örnek, "Görevli arkadaşlarımız ambar köyde bulunacak bir ahşap cami arıyordu. Salıpazarı ilçesinde ahşap eski bir caminin, yeni betonarme bir cami yapılacağı için fırıncıya satıldığını öğrendi. Bunun üzerine biz hemen harekete geçtik. 300 yıllık ahşap cami odun olarak yakılmaktan kurtarıldı. Şimdi cami Ambar Köy’de faaliyete geçti" dedi.

1 YIL SONRA TAMAMLANACAK

Projenin yüzde 80 oranında tamamlandığını dile getiren Şahin Örnek, "Hedefimiz 2013 yılı yazında projeyi bitirip hizmete sokmak. Bu projeye ilçe halkı çok büyük emek verdi. İmece anlayışının en güzel örneklerinden birisi oldu. Proje tamamlandığında turizm anlamında ilçemize büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı