Gazete Vatan Logo

300 bin şoföre güvence

Sigortasız çalışan 320 bin taksi, dolmuş ve özel halk otobüsü şoförü için düğmeye basıldı

Sigortasız çalışan 320 bin taksi, dolmuş ve özel halk otobüsü şoförünün kayıt altına alınması ve sosyal güvenceye kavuşturulması için düğmeye basıldı. Kasım ayı itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıt olmayan aktif ticari araç şoförü kalmayacak.

Çalışma ve SosyalGüvenlik veİçişleri Bakanlığı'nın ortak çalışması sonucu plaka sahiplerine çalıştırdıklarıişçilerisigorta yapmalarıiçin 1 Kasım'a kadar süre verildi. Uymayanlarıise ağır cezalar bekliyor. Trafik ekipleri 1 Kasım'danitibaren sigortasızişçi çalıştıran plaka sahiplerine 2 bin 500 TL ceza kesecek,iş trafikten mene kadar gidecek.

AĞIR CEZALAR GELİYOR

Trafik müdürlüklerine de gönderilen talimat çerçevesinde kayıtdışı şoför çalıştıranlara, tespiti yapıldığı andanitibaren,işçi başı 2 asgari ücret para cezası kesilecek. Ayrıca geriye dönük prim ve gecikme zammı talep edilecek. Bir yıliçinde ikinci kez kaçakişçi çalıştırdığı tespit edilenlere, kişi başı 5 asgari ücretidari para cezası uygulanacak. Durumunu düzeltmeyen trafikten men edilecek. Primlerini düzenli ödeyenişverenlere 5puanindirim yapılacak.

Özellikleİzmir,Ankara,Bursa veİstanbul gibi büyükşehirlerde 500 bin TL'yi bulan taksi plakalarıyla ekmek paralarını kazanan şoförlerin neredeyse tamamı sigortasız çalışıyor. Dolmuş, minibüs ve halk otobüslerinde de durum aynı. SGK verilerine göre, Türkiye'de 320 bin sigortasız şoför var. Bu durumun yarattığı yıllık ekonomik kayıp 500 milyon TL. SGKİlİstanbulİl Müdürlüğü'ne göreİstanbul'da 100 bin şoför sigortasız çalışıyor. Bu kişiler sağlık haklarından da mahrum kalıyor.

PLAKA SAHİPLERİİTİRAZ İÇİNANKARA'YA GİDİYOR

İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, yapılan düzenlemeye karşı çıkıyor. Sektörlerindesigortalıişçi çalıştırmanın zor olduğunuifade eden Can, bunun gerekçesiniise iş giriş çıkışlarınınsıklığına bağlıyor. Şoförlerinsigortalarını kendilerininödemesini öneren Can, "Bize 1 Kasım'dan sonra ceza kesilmeye başlanacağı söylendi.

Bu haftaAnkara'ya gidip, konuyu Çalışma ve SosyalGüvenlik Bakanı Ömer Dinçerile görüşeceğiz" dedi. Düzenlemenin oldu bittiye getirildiğini ve uygulanabilir olmadığınıileri süren Can sözlerini şöyle sürdürdü: "Bize 'haydi çabuk buişi bir ayda bitireceğiz, bitmezise taksileri çevirip sahiplerine de ceza yazacağız' deniyor. Bu taksi sahiplerine yapılmış çok büyük haksızlık olacak." (SABAH)

Haberin Devamı