Gazete Vatan Logo

30 milyon genç Çince öğreniyor

Çin’e yılda 62 milyar dolar yatırım yapan uluslararası şirketler Çince bilen çalışan avına çıktı

4 yıl içinde Çince öğrenen yabancıların sayısı 100 milyona çıkacak

Çin’de ticaret yaparken veya çalışırken başarıyı yakalamanın belki de en önemli etkenlerinden biri Çince bilmektir. Eğer Çince bilmiyorsanız, pazarlıklar sırasında zorlanırsınız veya dolandırılabilirsiniz. Bir üretim tesisine gittiğinizde size kendini fabrika sahibi gibi tanıtan biri aslında sadece İngilizce konuşan bir komisyoncu çıkabilir. Günlük hayattan daha basit bir örnek vereyim; bir gün Pekin’de bir mağazadan hediyelik bir biblo almak istedim. Fiyatını İngilizce sordum. Cevap “85 yuan” yani 14 YTL oldu. Hemen Çince “Pekin’de yaşadığımı, burada işyerim olduğunu ve turist olmadığımı” söyledim. Fiyat pazarlık dahi yapmadan 3 yuana yani 50 kuruşa indi. Özetle Çince öğrenip iş hayatına atılmak, dünyanın en büyük ekonomisi olma yolunda ilerleyen Çin’de yarışa 1-0 önde başlamanızı sağlıyor.

Bill Clinton ders veriyor

Günümüzde 30 milyon yabancı, 100 ülkedeki 2 bin 300 dil okulunda Çince öğreniyor. Bu sayı 4 yıl içinde 100 milyona çıkacak. ABD’de Çince şimdiden İngilizce ve İspanyolca’nın ardından en çok konuşulan 3’üncü dil oldu. Avustralya ve Kanada’da ise (Quebec eyaleti hariç) en çok konuşulan ikinci dil. İngiltere orta öğrenim programına Çince dersleri dahil etmeye hazırlanıyor. Çin genelinde 80 bin yabancı öğrenci Çince öğreniyor. Türk öğrenci sayısı ise 200’ü aşmıyor.

London School of Economics, Harvard, Oxford, Yale, Duke, Princeton gibi dünyanın en saygın üniversitelerinin Çin eğitim kurumlarıyla ortak programları bulunuyor. Bill Clinton, periyodik olarak Pekin Üniversitesi MBA programında ders veriyor. Peki dünya Çin ve Çince’ye odaklanırken, Çin Türk gençleri için nasıl fırsatlar barındırıyor? Gelin bundan sonrasına soru-cevaplarla devam edelim.

Çince öğrenmek zor mu?

Elbette Çince’yi İngilizce veya Almanca’yla karşılaştırmak doğru olmaz. Sonuçta alfabeleri yok. Sayıları 3 bin 500’e kadar çıkan, anlam içeren karakterler var. 6 aylık sıkı bir çalışmadan sonra Çince konuşmak ve 1 yıldan sonra ise dile hakim olmak sanıldığı kadar zor değil...

Çince nerede öğrenilebilir?

Çin’de 70’e yakın dil ve 27 yazı sistemi kullanılıyor. Genel kullanımdaki dil ise basitleştirilmiş Çince (Mandarin). Yabancılara yönelik Çince programlarında da Mandarin eğitimi veriliyor. Ancak Çin’in batısı, doğusu ve Kanton bölgesinde Mandarin’in farklı aksanları bulunuyor. En çok kabul edilen ve saygı göreni Pekin aksanı... Genelde öğrenciler Pekin’i tercih ediyor.

Üniversite mi, yoksa dil kursları mı tercih edilmeli?

Ülke genelinde 1200 üniversite ve enstitü Çince eğitimi veriyor. Eğer zamanınız kısıtlıysa, enstitülerin 3 aylık yoğun programlarına katılabilirsiniz. Ancak en az 1 yıl kalıp haftada 30 saate kadar ders veren üniversitelerde eğitim almak daha faydalı.

Çin’de eğitim pahalı mı?

Üniversiteler genelde 1 yıl yani 2 dönem için 2 bin ila 2 bin 500 ABD doları arasında bir ücret alıyor. Dil kurslarının 3 aylık yoğun programları ise daha yüksek maliyetli; 3 bin dolara kadar çıkıyor. Öte yandan Çin’de MBA veya master programlarının ücretleri İngiltere, ABD ve Avrupa’nın yaklaşık 3’te 1’i civarında seyrediyor.

Çin’de nerede kalınır? Ev kiraları ne kadar?

Üniversiteler genelde yurt hizmeti sunuyor. İnterneti ve temizlik hizmeti olan 2 kişilik odalarda konaklamanın bedeli aylık 300 dolar civarında. 300 ile 500 dolar arasında eşyalı 2 odalı daireler bulmak hiç de zor değil... Üstelik buna kablosuz internet, ısıtma, elektrik ve su masrafları da dahil.

Peki yaşam ucuz mu? Ne yenilir? Ne içilir?

Çin’de yemek, içmek ve eğlenmek Batılı ülkelere kıyasla gerçekten çok hesaplı... Örneğin, esnaf lokantası tabir edilebilecek yerlerde 4 kişi toplam 20 yuan, yani 3.5 YTL hesap ödeyip kalkabiliyor. Kaliteli restoranlarda bu rakam kişi başı maksimum 10 YTL’ye çıkıyor. Bir bardak kola 50 kuruş, barlarda ise bir kadeh vodka/ redbull 2-3 YTL. “Çin’de böcek mi yiyeceğim!” diye endişe etmeyin. Uygur Türkleri’nin işlettiği Müslüman lokantaları çok popüler... Bildiğiniz tavuk şiş ve pilavı orada da bulabilirsiniz. Her köşebaşında da bir McDonald’s veya Starbucks mevcut...

Çin’de staj imkanları nasıl?

Elbette var. Üniversitelerde genelde dersler öğlene kadar. Birçok öğrenci part-time işlerde çalışıyor. Biraz Çince bilen öğrencilerin aldığı ücretler 500 dolara kadar çıkıyor. Pekin ve Şangay’da çalışan bir banka memurunun 400 dolar aldığı düşünülürse bu iyi bir rakam. Çin’deki firmalara yönelik staj hizmeti sunan danışman kurumlar bulunuyor. Örneğin AISEC’e başvurabilirsiniz (www.aiesec.org/turkey). Google arama motoruna “China internship” yazın ve diğer firmalara da bir göz atın.

Çin’de iş bulmak kolay mı?

Çin’de ticari hacmi yüksek şirketler kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. 5 bin şirket üzerinde yapılan bir araştırma CEO’ların sadece yüzde 40’ının üniversite eğitimi aldığını gösterdi. Kısacası Çince ve İngilizce bilen yabancı çalışanlara talep çok yüksek.

İşte Çin’in en iyi dil üniversiteleri

1. Beijing Dil ve Kültür Üniversitesi (Pekin)

Tel: 0086-10-82303040

www.blcu.edu.cn

2. Beijing Üniversitesi (Pekin)

Tel: 86-010-62751230

study@pku.edu.cn / www.pku.edu.cn

3. Qinghua Üniversitesi (Pekin)

Tel: 86-010- 62784857/62784621

www.tsinghua.edu.cn

4. Zhejing Üniversitesi (Hangzhou)

Tel.: 86-571-87951718

www.zju.edu.cn

5. Fudan Üniversitesi (Şangay)

Tel: 86-021-65642222

www.fudan.edu.cn

6. Jiaotong Üniversitesi (Şangay)

Tel: 86-021-62821079

www.sie.sjtu.edu.cn

7. Beijing Normal Üniversitesi (Pekin)

Tel: 86-010-58807986

www.bnu.edu.cn

8. Beihang Üniversitesi (Pekin)

Tel: 86-010-82316488

www.buaa.edu.cn

9. Jinan Üniversitesi (Guangzhou)

Tel:86-020-87205925

www.njnu.edu.cn/english/index.asp

10. Zhongshan Üniversitesi (Guangzhou)

Tel: 86-020-84036465

www.sysu.edu.cn

Yeni süpergüç:ÇİNDİSTAN

Hindistan’ın nüfusu 1.1 milyar, Çin’in ise 1.3 milyar. BM’ye göre Hindistan 2020 yılında Çin’i geçerek 1.34 milyar nüfusla dünyanın en kalabalık ülkesi olacak. BusinessWeek dergisine göre, 2020’de bir önemli gelişme daha olacak; Çin dünyanın en güçlü ekonomisi ve günümüzde 1.2 trilyon dolar milli gelire sahip Hindistan 3’üncü büyük ekonomisi olacak. Bir başka deyişle dünyanın güç dengeleri tamamen değişecek.

Çin’de şirket kurmak zor mu?

Çin, geçen yıl ABD’yi bile geçerek 62 milyar dolarla dünyanın en çok doğrudan dış yatırım alan ülkesi oldu. Ülkede 4.9 milyon şirket ve 5 bin 549 holding bulunuyor. Kısaca, komünist yapıdan fazla çekinmeyin, bürokrasi çok hızlı çalışıyor. Evrak hazırlığı süreci biraz zaman alabilir. Ancak eksiksiz başvuru sonrasında özellikle Şangay, Ningbo, Tianjin ve Guangzhou gibi bölgelerde şirket tescili sadece 3 günde tamamlanabiliyor.

YARIN:

* Çin Hükümeti, hangi sektörlere teşvik sağlıyor? Vergi oranları ne?

* Çinliler’le nasıl pazarlık yapılır? İş toplantılarında nelere dikkat edilmeli?

Haberin Devamı