Gazete Vatan Logo

3 yıl sonra gelen açıklama

Türban sorunu tartışılırken G. Kurmay'dan kritik açıklama: Komutan kaçmadı yerine gitti

Türban sorununun yeniden tartışıldığı günlerde kritik bir açıklama da Genelkurmay’dan geldi. Genelkurmay Başkanlığı, 19 Eylül 2007’de Ankara Garnizon Komutanı olan şimdiki Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in, Cumhurba∫kanı’nı karşılarken, “Eşi Hayrünnisa Gül ile tokalaşmadığı” yönünde devam eden tartışmalara açıklama getirdi. Hürriyet’te yer alan habere göre Genelkurmay Başkanlığı, üç yıl önceki olayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Havaalanında yapılan uğurlama ve karşılama törenlerinde gündüz şartlarında manga çıkarılır. Gece şartlarında ve yoğun yağmur gibi manganın çıkarılamayacağı kötü hava şartlarında ise mangasız uğurlama ve karşılama yapılır. 19 Eylül 2007 tarihinde yapılan, Sayın Cumhurbaşkanını karşılama töreni manga çıkarılarak icra edildi.
TSK Protokol Yönergesine göre, Garnizon Komutanı Korg. Güner, yönergeye uygun bir karşılamayı icra etti. Bilahare, konu ile ilgili olarak kendisine soru soran bazı medya mensuplarına şu açıklamayı yapmıştı: ‘Arkadaşlar, manga ile yapılacak karşılamanın ∫şekli Genelkurmay Başkanlığınca emredilen şekliyle icra edildi. Şimdiye kadar bu karşılama askeri havaalanında yapıldığı için, nasıl bir tören olduğunu göremiyordunuz. İlk defa Esenboğa’da sivil havaalanında yapıldı. Buna, lütfen başka anlamlar yüklemeyin.’(Bu açıklamanın görüntüleri de arşivlerde var)

Yerini almak zorundaydı

Korg. Güner’in görüntülerde yer alan hareketi, Ankara Valisi ile sohbet etmekte iken, tören için yerine doğru hareket etmesinden ibaret... Eğer, o günlerde Genelkurmay Başkanlığı’nca yapılan uygulamanın TSK Protokol Yönergesine göre uygun olduğu yönünde bir açıklama yapılmış olsaydı, belki bu yanlış algı bugüne kadar devam etmeyebilirdi.” Son YAŞ’ta Güner’in Karar Kuvvetleri Komutanlığı’na bu tokalaşma krizi nedeniyle atanmadığı iddia edilmişti.



Üç yıl önceki bu fotoğraf Gül’e protesto olarak yorumlanmıştı.

Haberin Devamı