Gazete Vatan Logo

3’üncü nükleer santral İğneada’ya planlanıyor

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, 3’üncü nükleer santral için longoz ormanlarıyla meşhur İğneada’nın düşünüldüğünü söyledi. Çevreciler projeye tepki göstererek, “30-35 milyon nüfuslu bir bölgede kaza olursa felaket olur” dedi.

3’üncü nükleer santral İğneada’ya planlanıyor

Mersin ve Sinop’tan sonra 3’üncü nükleer santral için Kırklareli’nin longoz ormanlarıyla meşhur Karadeniz kıyısındaki İğneada kasabasının düşünüldüğü açıklandı. Çevreciler düşünülen projeye hem ekolojik sistemin yok olacağı hem de yoğun nüfusun yaşadığı bölgeye kaza riski yüzünden karşı çıkıyor.

Çinliler ve ABD’liler ile görüşülüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun şöyle konuştu: “3’üncü nükleer santral için Kırklareli İğneada bölgesinde arkadaşlarımız yoğunlaşıyorlar. Muhtemelen 3’üncü santrali de orada kurmak niyetindeyiz, aynı teknolojiye dayalı olarak firmalarla anlaşmalar veya görüşmeler devam ediyor. Şu an 3’üncü de Çinliler ve Amerika’nın Westinghouse firmasıyla mutabakat zaptı şeklinde bir anlaşma imzalandı, onlar bir çalışma yapıyorlar ama tabii ki bu diğer firmalara açık değil anlamına gelmez. Bu konuda teklif vereceklerle görüşüyoruz. Japonların yine ilgisi var.”

İğneada’ya 2011 yılından beri bir nükleer santral düşünülüyordu. Etüt çalışması yapıldığı halde proje resmi olarak açıklanmadı.

Haberin Devamı

Soğuk deniz suyu

Bölge halkı hem termik santral hem de ilçeye yapılacak limana karşı kampanya yürütüyor. Uzmanlar nükleer santral için İğneada’nın düşünülmesinin nedenini bölgedeki deniz suyunun soğukluğuyla açıklıyor. Bu sayede nükleer santralin soğutulması deniz suyuyla yapılıyor ve işletme maliyeti de ciddi oranda düşüyor.

Çevre Hukuku Derneği Başkanı Hasan Sever ise projeye neden karşı olduklarını şöyle anlatıyor: “Bölge 15 milyon insanın yaşadığı İstanbul’a kuş uçuşu 120 km, yani çok yakın. Dünyada sadece 3 örneği bulunan ekolojik sistem harikası longoz ormanına sahip.

‘Kaza felaket olur’

Nükleer santral ekolojik yaşamı yok edecek. Bölge milli park olduğu için inşaat yapılamaz. Yaşanacak bir kaza, Kocaeli’ne kadar olan hata 30-35 milyon insanın yaşadığını düşündüğümüzde Türkiye için felaket olur.”

Turizm bölgesine nükleer santral olamaz

KIRKLARELİ’nin Demirköy İlçesi’ne bağlı tatil beldesi İğneada’ya nükleer santral yapılmasının planlandığının açıklanması, bölge halkının tepkisini çekti. Demirköy Belediye Başkanı MHP’li Muhlis Yavuz da dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın kendisine “Yapılmayacak” dediğini söyleyerek, “Turizm bölgesine nükleer santral kurmak istiyorlar, böyle bir şey mümkün değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

Doğa harikası

Dünyada 3 yerde benzeri bulunan İğneada Longozu (Tabanı suya batmış göl olan orman), 5 göl, 671 tür bitki, 481 kuş, 61 tür memeli, 28 tür tatlı su balığı, 311 tür böcek, 25 tür sürüngeni barındırıyor. İğneada Longozu, Yıldız (Istranca) Dağları’ndan Karadeniz sahillerine akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesi ve mevsimsel olarak sular altında kalması sonucunda oluştu.