Gazete Vatan Logo

3 milyar liralık ciro!

Tablet bilgisayar ve akıllı cep’ler tetikledi, 3 ayda 3 milyar liralık ciro yapıldı

Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı 2010 yılında yakaladığı ivmeyi 2011 yılının ilk çeyreğinde de sürdürdü. Geçen yıl 17.5 milyar dolarlık bir değere ulaşarak rekor kırılan pazar, ilk çeyrekte de yüzde 25 büyüdü. Akıllı telefon ve özellikle tablet bilgisayarların katkısıyla dizüstü bilgisayarlarda büyüme oranı yüzde 30’un üzerine çıktı. Yılın ilk çeyreğinde pazar, beyaz eşya ve küçük ev aletleri hariç 3 milyar dolarlık ciroya ulaştı

Türkiye’de tüketici teknolojisi ürünleri pazarı 2010 yılında yakaladığı ivmeyi 2011 yılının ilk çeyreğinde de sürdürdü. Geçen yıl 17.5 milyar dolarlık bir değere ulaşarak rekor kırılan pazarda bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 25 büyüme oldu. Bilgi teknolojileri yani IT ürünlerinde yüzde 15 büyüme yaşanırken, akıllı telefon ve özellikle tablet bilgisayarların katkısıyla dizüstü bilgisayarlarda bu oran yüzde 30’un üzerine çıktı. Yılın ilk çeyreğinde pazar beyaz eşya ve küçük ev aletleri hariç 3 milyar dolarlık bir ciroya ulaştı.

Yüzde 40’a yaklaştı
Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği (AMPD) Başkanı ve Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarların 2011 yılını kurtaracak ürünler arasında olacağını söyledi. Sektördeki büyümenin sevindirici olduğunu ve kalan 3 çeyrekte de benzer büyüme oranlarının yakalanmasını beklediklerini kaydeden Mehmet Nane, “Pazarda ilk çeyrekte yüzde 25 büyüme yakalandı. Akıllı telefon ve tablete kayan dizüstü bilgisayarlarda bu oran daha da yüksek oldu ve yüzde 40’lara yaklaştı” dedi.

Seçim etkilemeyecek
Beyaz eşya ve küçük ev aletlerinde de büyüme olduğunu sözlerine ekleyen Nane, “Beyaz eşya pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 büyüdü ve 1.2 milyar liralık hacme ulaştı. Küçük ev aletlerinde ciro 450 milyon lira olurken büyüme oranı da yüzde 20’nin üzerine çıktı” değerlendirmesini yaptı. 12 Haziran’da yapılacak genel seçimlerin tüketici üzerinde olumsuz bir durum yaratmadığına da dikkat çeken Mehmet Nane, “Seçimden dolayı bir belirsizlik hissedil- miyor. Hatta seçimden sonra sektörün önü daha da açık olacak. Yılın kalan bölümünde de ilk çeyrek paralelinde büyüme rakamları olacak” diye konuştu.

2010 yılında 17.5 milyar dolarla rekor kırıldı

GfK TEMAX verilerine göre, Türkiye 2010’da tüketici teknolojisi ürünleri pazarı altın dönemini yaşadı ve çift haneli büyüme ile yılı muhteşem bir şekilde tamamladı.
Pazarda yılın dördüncü çeyreğinde 4.8 milyar TL hacim yaratılırken, 2009’a göre pazar yüzde 19.4 büyüdü ve 17.5 milyar liralık değere ulaştı. Geçen yıl telekom sektörü rekor satışlarla yüzde 32.6 büyüyerek öne çıktı, 1.2 milyar TL. ciroya ulaştı. 2010 yılının son çeyreğinde tüketici elektroniği, en fazla büyüyen sektörlerden oldu. Yüzde 25 büyüme oranıyla 741 milyon TL ciro elde edildi. Sektöre en büyük katkıyı düz ekran televizyon grubu yaptı. Bilgi teknolojileri (IT) pazarı ise 2009’a göre yüzde 9.4 büyüyerek 3.2 milyar TL’lik değer yarattı. 2010’un son çeyreğinde dizüstü bilgisayar pazarı rekor kırdı.

Hem PC hem tablet olan Iconia Mayıs’ta satışta

ACER’İN Iconia Tab W500 önümüzdeki ay Teknosa mağazalarında satışa çıkıyor. Cihaz dokunmatik deneyim isteyen, henüz klavyeden vazgeçmeye hazır olmayan kullanıcılar için ideal. İstendiğinde klavyeyi cihazdan çıkarıp tablet olarak kullanmak mümkün. Cihazda 5 parmağınızı ekrana dokundurunca başlatılan Acer Ring ile seçtiğiniz 6 programa hızlıca erişebiliyorsunuz. Klavyeli fiyatı 749 dolar artı KDV, klavyesiz fiyatı ise 699 dolar artı KDV.

Symbian Anna’lı ilk Nokia telefon E6 görücüye çıktı

NOKIA, iş insanları için Nokia E6 akıllı telefonu piyasaya sürdü. Cihaz, geliştirilmiş metin girişi, daha hızlı tarayıcı ve yenilenmiş Ovi Haritalar gibi kullanım kolaylıkları ve yeni ikonların yanı sıra en güncel Symbian yazılımı kullanan ilk Nokia akıllı telefonlarından biri olarak öne çıkıyor. Cam ve paslanmaz çelik malzeme kullanılarak tasarlanan cihaz istenirse 2 istenirse de tek elle kolayca kullanılabilen kompakt ölçülere sahip. Nokia E6’nın özellikleri arasında Microsoft Exchange, Microsoft Communicator Mobile ve Microsoft SharePoint da yer alıyor.

Toshiba 2011 modellerini Kuzey Kıbrıs’ta tanıttı

ToshIba, geçtiğimiz hafta Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği toplantıda en yeni notebook modelleri olan Satellite L, Satellite P, Satellite P 3D, Satellite/Satellite Pro/Tecra R Serilerini ve en yeni TV modelleri olan 55ZL1 serisi, VL863 serisi, WL863 serisi, SL 833 serisi, DB serisi ve UL serisini tanıttı. Toshiba Bilgisayar ve Görüntü Sistemleri’nin Türkiye Dağıtıcısı TNB A.Ş. Genel Müdürü Aytaç Biter, “Ar-Ge çalışmalarına yılda yaklaşık 3 milyar dolar harcayan, yeniliklerin öncüsü Toshiba bu yıla hızlı başladı. Amiral gemimiz notebook dışında LCD/LED/3D TV, Hard disk, Led Aydınlatma ürünleri gibi diğer segmentlerde de iddialıyız. 2011 yılı hedefimiz tüketici elektroniği dahil yüzde 20’nin üzerinde bir artış ile 300 milyon dolarlık bir ciro yapmak” dedi.

Olympus aynı sahneyi iki farklı açıdan HD çekiyor

OLYMPUS SZ-30MR, 1080p Full HD video kayıt ve 16 megapiksel yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekimi yapabilen ilk fotoğraf makinesi özelliğine sahip. Farklı kombinasyondaki yüksek çözünürlüklü fotoğrafların istenen formatta paylaşılmasını sağlayan SZ-30MR, 3 boyutlu fotoğraf çekiyor. Cihaz, bir sahneyi iki farklı açıdan fotoğraflayarak daha sonra bu görüntülere gerçekçi bir 3D 3 boyut etkisi uygulayarak 3 boyutlu cihazlarda keyifle izlenen 3D fotoğraflar oluşturabiliyor. Manuel ve otomatik olmak üzere iki farklı 3 boyutlu fotoğraf çekim modu var.

Bu müzik seti ile hem müzik dinleyin hem telefon şarj edin

PHILIPS, müzik ve ses ürünlerindeki iddiasını DCM377 iPhone ve iPod uyumlu müzik seti ile sürdürüyor. Philips Klasik Mikro Sistem’in tiz hoparlörleri sayesinde sayısız kaynaktan müzik keyfini net ve berrak haliyle sürebilirsiniz. iPhone ve iPod’unuzdan müzik dinlerken aynı zamanda şarj edebilir, daha fazla oynatım seçeneği için USB Direct bağlantısıyla zengin bir müzik deneyimi yaşayabilirsiniz. 100 W RMS toplam çıkış gücü, dijital ses kontrol sistemi, dinamik bas yükselticileri, istasyon ayarlı dijital radyo özellikleri arasında...

Tasarım yarışması Plus X Award’dan Vestel’e 31 ödül

VESTEL, tasarım yarışması Plus X Award’da, beyaz eşya ve elektronik ürünleriyle 31 ödül aldı. Şirketten yapılan açıklamaya göre Vestel, 3 TV ve bir uzaktan kumandasıyla elektronik alanında 4 ödüle layık görülürken, beyaz eşyada ise 11 bulaşık makinesi, 6 fırın, 4 set üstü ocak, 3 buzdolabı, 1 klima ve 2 kombi modeliyle toplam 27 ödül aldı. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, Vestel olarak 2011 yılında Plus X Award, IF Design, Good Design ve Red Dot Design Award gibi uluslararası prestije sahip tasarım yarışmalarından aldıkları 45 ödülün, teknolojide olduğu kadar tasarım alanında da zirveye oynadıklarını gösterdiğini vurguladı.

Turkcell yurtdışında yüzde 40 daha ucuz konuşturacak

Turkcell, yurtdışında hem konuşma hem internet tarife fiyatlarında yeni bir dönem başlattı. Turkcell’den yapılan açıklamada, Turkcell’lilerin, yeni avantaj paketleriyle yurt dışında 15 liradan başlayan fiyatlarla konuşacağı, 19 liradan başlayan fiyatlarla internet kullanacağı belirtildi. Turkcell’in, yurtdışında konuşma tarifelerinde yüzde 40, internet ücretlerinde yüzde 38 indirim yaptığı kaydedilen açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Bireysel Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, “Yeni ses ve internet paketlerimiz sayesinde artık yurtdışında telefonla konuşanlar kuruş, internetini cebinde yurtdışına taşımak isteyenler kilobayt hesabı yapmak zorunda kalmıyor. Farklı müşterilerimizin ihtiyaçlarını çok çeşitli seçenekte paketlerle adresliyoruz. Abonelerimizi yurt dışındayken, tek bir operatör ile kısıtlamıyor, hangi operatörü seçerlerse seçsinler, fiyat farkı yansıtmaksızın sadece Türkiye ile değil tüm dünya ile bağlantılarını uygun fiyatlara sağlıyoruz” dedi.

Yapı Kredi cep telefonunu kredi kartına dönüştürdü

YAPI Kredi, cep telefonlarını kredi kartına dönüştüren PayMobile teknolojisini hizmete sundu. Yapı Kredi’den yapılan açıklamada, Yapı Kredi PayMobile teknolojisi sayesinde farklı marka ve modellerdeki cep telefonlarını, Turkcell Cep-T Cüzdan servisiyle kredi kartı gibi kullanarak temassız ödeme yapmanın mümkün olduğu,uygulama ile 35 liraya kadar olan ödemelerin şifresiz ve imzasız olarak gerçekleştirilebildiği belirtildi. Yapı Kredi Kredi Kartları Pazarlama Direktörü Serkan Ülgen, “PayMobile teknolojisini farklı telefon marka ve modellerine dahil edebiliyoruz. Avrupa’da da bir ilk olan iPhone’a özel tasarlanmış iCarte uygulamasının yanında birçok farklı marka ve modeldeki cep telefonunu ise SIM Kart uygulaması ile mobil hayata entegre edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı