Gazete Vatan Logo

3 haftanın en yüksek seviyesinde!

Dolar/TL bankalararası piyasada 2,2417 ile son üç haftanın en yüksek seviyesini görmesinin ardından 2,24 civarında hareket ediyor.

Dolar/TL bugün güne 2,2314 seviyesinden başlayarak gün içinde 2,23'in altına geriledikten sonra, doların diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazancına paralel olarak, son iki haftanın en yüksek seviyesi olan 2,2417'yi gördü. Dolar/TL şu dakikalarda 2,2415'ten alıcı bulurken, güne 2,7636'dan başlayan avro/TL şu dakikalarda 2,7608 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) üyesi Stanley Fischer ve Williams Dudley'nin düşen petrol fiyatlarının ABD ekonomisini olumlu etkileyeceğini belirtmeleri ve ABD'ye dair olumlu bir görünüm çizmelerinin yanı sıra Fischer'in sıfır faiz oranının normal olmadığını ve "kayda değer süre" ifadesini kaldırmaya yakın olduklarını vurgulaması doların değer kazanmaya başlamasına neden oldu.

Dolar endeksi dünün devamı olarak yükselişini sürdürürken 88,968 ile 11 Mart 2009 tarihinden bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Güne 1,2382 seviyesinden başlayan avro/dolar paritesi doların güçlü performansının etkisiyle 20 Ağustos 2012 tarihinden bu yana en düşük seviye olan 1,2309'a kadar geriledi.

Haberin Devamı

Analistler, beklentilerden düşük gelen kasım ayı enflasyon verisinin TL'ye desteğinin yurt dışındaki gelişmelerin etkisiyle sınırlı kaldığını belirtiyor. Kurdaki aşağı yönlü hareketlerin kalıcı olmadığını düşünen analistler, ABD dışındaki ülkelerde ekonominin toparlanma sinyalleri vermemesinin de gelecek dönemde risk iştahında bir düşüşe ve bu nedenle dolarda yükselişe neden olabileceğini ifade ediyor.

Analistler, dolar/TL'de 2,2370'in üzerinde kapanışların yaşanması durumunda 2,25 - 2,26 seviyelerinin görülebileceğini öngörüyor.

"Yıl sonu dolar/TL beklentimiz 2,25 seviyeleri"

AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, dolarda değer kazancının devam edeceğinin uzunca bir süredir piyasa tarafından fiyatlanan bir olgu olduğunu söyledi.

Uzun vadeli bakıldığında dolar endeksinin yukarıya doğru gidebileceği çok yer olduğunu ifade eden Cömert, "Bu beklenti ile 2015 yılında avro/dolar paritesi için 1,1'li rakamların çok fazla telaffuz edildiğini görüyoruz ve bu dolar/TL açısından olumsuz. Dolar endeksindeki yükseliş önümüzdeki dönemde petroldeki ve makro değişkenlerdeki tüm iyimserliğe rağmen dolar/TL'de bir düşüş görmememize, tam tersine Türk Lirası'nın diğer gelişmekte olan ülke para birimleriyle beraber dolar karşısında değer kaybetmesine yol açacak gibi görünüyor" dedi.

Haberin Devamı

Yıl sonunda dolar/TL'nin 2,25 civarında ve gelecek yıl 2,34 olacağı yönünde öngörüde bulunduklarını ifade eden Cömert, şunları kaydetti:

"Bizim petrol ithalatımız dolar cinsinden. Dolardaki değer kazancı bu açıdan olumsuz. En büyük pazarımız olan Avrupa'ya ihracatımız avro cinsinden. Dolayısıyla avro/dolar paritesinde doların değer kazanması sebebiyle dış ticaretimizde olumsuz bir durum ortaya çıkacak. Önümüzdeki dönemde bu ihracatçılarımızı zorlayacak bir konu olacak ve kur riskinden korunma açısından ön plana çıkacak...Piyasa çok uzunca bir süredir paritenin 1,1 civarına gelmesi olasılığını fiyatlıyor ve herkes şu anda tek yönde. Paritenin o seviyeye kadar gerileyeceğini düşünmüyorum. Fed'in iyi gelen veriler ve beklenenden önce ya da daha yüksek bir faiz artışı yapacağı beklentisi oluşursa parite 1,1'lere gelebilir. Bizim beklentimiz bu sene paritenin 1,23-1,24 ile biteceği yönünde. Gelecek yıl ortalarında paritenin 1,18'i göreceği ve yılı tekrar 1,2 seviyesinde tamamlayacağı yönünde beklentimiz var."

Haberin Devamı