Gazete Vatan Logo

3 daireye 1 değil 3’üne de otopark

3 daire için 1 otopark zorunluluğu her daire için 1 otoparka çıkarılıyor. Otoparksız bina ruhsat alamayacak. Belediyeye para verip bu zorunluluktan kaçışın önü de kapanacak

3 daireye 1 değil 3’üne de otopark

Yeni otopark yönetmeliğine göre, her 3 daire için 1 olan otopark zorunluluğu her daireye 1 otopark olarak değiştiriliyor. Belediyelere ‘otopark bedeli’ni de ortadan kaldıracak yeni yönetmelikle, otoparkı olmayan binalara ruhsat da verilmeyecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni Otopark Yönetmeliği’nin son aşamaya geldiğini açıkladı. Özhaseki, “Kendi içimizdeki bazı prensip kararları verdik, 10-15 gün içerisinde Başbakanlığa yayımlanması için göndeririz” dedi.

Binayı yık, otopark yap

Özhaseki, eski yönetmelikte 3 daireye bir tane otopark gösterme zorunluluğu olduğunu hatırlatarak, “Yeni yönetmelikte, daire başına bir tane göstereceksiniz, 12 daire yapıyorsanız 12 otopark yeri. Yoksa yapamazsınız. Eskiden ‘Otopark yeri sıkıntılı, biz bunun parasını verelim, belediyede bir fonda biriksin sonra da oradan otopark yapılır’ gibi bir düşünceyle paraya çevirme vardı. Hayır, bu yok, çünkü bunun kötüye kullanıldığını gördük” diye konuştu.

Yeni yönetmelikte, bodrumda gözükmemek ve emsalden sayılmamak kaydıyla çok katlı otopark yapılabileceğine dikkati çeken Özhaseki, binaların bahçe alanlarının komşu bahçelerle birleştirilerek ortak otopark çalışmasının da yapılabileceğini bildirdi. Özhaseki, ‘Binamı otoparka çevirmek istiyorum’ diyenlerin de yıkıp yapabileceğini belirterek, “Yıkıp otopark yapabilir. Bu binaların çoğu değişime uğrayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Askeri alanlar rezerv olabilir

Şehir içindeki askeri alanlara ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, “Cumhurbaşkanımızın talimatı var, hepsi yeşil alan olacak. O konuda kimsede ters bir düşünce yok” dedi. Nereye taşınacağının, taşındığı yerdeki binaların yapılması, eğitim alanlarının yapılmasının biraz zaman aldığını aktaran Özhaseki, şöyle konuştu: “Deprem için bazı yerlerde rezerv alan bulamazsak, askeri alanlar kullanılabilir. Bunları ara ara söylemeye çalışıyorum ki ‘Niye yeşil dediniz de buna hazırlık yapıyorsunuz’ denmesin. Askeri alanlardan bir ticaret merkezi oluşturmak gibi bir düşüncemiz yok. Geniş askeri alanlar var. İstanbul’da 12 bin 600 hektarlık askeri alan var. Ankara’da 18 bin 800 hektarlık, İzmir’de 26-27 bin hektarlık büyük alanlar var. Bunların içinde cüzi alanları, depreme hazırlık için rezerv alanları olarak kullanılabilir. İstisna olarak bu var. O da yüzde 1-2’ye tekabül eder.”

Haberin Devamı

En tehlikelisi kaçak yapılar

Kentsel dönüşüme yönelik yasanın 2012’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarıyla çıkarıldığını hatırlatan Bakan Özhaseki, 5 yılda 1 milyon 100 bin bağımsız birimden 550 bininin yeniden yapıldığını yani senede 100 bin konutun depreme hazırlandığını söyledi. Özhaseki, kentsel dönüşümde yapılan hataları gördüklerini ve bunları giderecek yasalar yapmaya çalıştıklarını da anlattı. Özhaseki, gecekonduların tek katlı olduğu için fazla risk taşımadığını ancak kaçak yapıların 4, 5, 7 katlı olduğunu da ifade ederek, “Depremde ilk yıkılacak olanlar da onlar. Şimdi çabaladığımız işte bunları dönüştürmek için. Gece gündüz uğraştığımız, üzerinde fikir yürüttüğümüz, milyarlarca dolar belki de bütçe ayıracağımız konular, işte o kaçak yapılar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Silüette hata yaptık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul için ‘Biz bu şehrin kıymetini bilemedik. Bu şehre ihanet ettik’ demişti. Erdoğan’ın bu ifadelerinde silüeti kastettiğini belirten Bakan Özhaseki, son 20 yılda yüksek kule şeklindeki binaların yapılması konusunda hata olduğunu herkesin kabul ettiğini söyledi. Dünyanın her yerinde bu tür yüksek binaların olduğunu ancak bunların belli yerlere toplandığını, altyapısının, ulaşımının çözüldüğünü ifade eden Özhaseki, İstanbul’da bu tür yapıların dağınık olduğunu, bu konuda bir hatadan bahsedilebileceğini söyledi.