Gazete Vatan Logo

3 bölgeye operasyonlar başlamak üzere

Sur, Silopi, Cizre ve İdil'de yürütülen operasyonların son bulmasıyla PKK'lı teröristlerin yapılandığı Şırnak merkez ile Mardin'in Nusaybin ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde önümüzdeki günlerde güvenlik güçlerince operasyon yapılması bekleniyor. 150 bin vatandaş evini terk etmek zorunda kaldı.

3 bölgeye operasyonlar başlamak üzere

Halkın can ve mal güvenliğini tehdit eden PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi, kurulan barikatların kaldırılması, kazılan çukurların kapatılması, patlayıcı tuzaklarının imhası, huzur ve asayişin sağlaması amacıyla Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde 14 Aralık 2015'te ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından başlatılan "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci" ve "Şehit Polis Muhammet Onur", İdil ilçesinde 18 Şubat'ta gerçekleştirilen "Şehit Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım" operasyonları başarıyla tamamlandı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde de 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırıdan sonra başlatılan operasyon da 103. gününde son buldu.

Bu operasyonlar sayesinde Sur, Silopi, Cizre ve İdil teröristlerden temizlendi.

3 yerde operasyon bekleniyor

Söz konusu ilçelerde büyük kayıp veren terör örgütü, yaşamı hiçe sayan saldırılarını bu kez Şırnak merkez ile Mardin'in Nusaybin ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde sürdürmenin planını yapıyor.

Haberin Devamı

PKK'lı teröristlerin, vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit eden saldırılarının engellenmesi amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet birimlerince Şırnak, Nusaybin ve Yüksekova'da operasyon yapılması bekleniyor.

AA muhabirinin, güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Şırnak merkezde teröristlerce ilk olarak Dicle, ardından da Yeni, Bahçelievler, Yeşilyurt, Cumhuriyet ve İsmet Paşa mahallelerinde 400'ü aşkın çukur kazıldı, barikat kuruldu.

Aralarında keskin nişancı ve bomba eğitimi almış çok sayıda teröristin bulunduğu kentte, can güvenliklerinden endişe duyan vatandaşlar yaşadıkları yerleri terk etmek isterken, söz konusu mahallelere çok sayıda el yapımı patlayıcı tuzaklayan teröristler, güvenlik güçlerinin operasyonlarını sekteye uğratmak için canlı kalkan olarak kullanmak istedikleri vatandaşların kentten ayrılmasını da engellemeye çalışıyor.

Nusaybin'de 6 mahallede çukur kazıldı

Haberin Devamı

Mardin'in Nusaybin ilçesinde ise 5 ay önce teröristlerce Abdulkadirpaşa, Fırat, Dicle ve Yenişehir mahallelerinde kazılan çukurlara ve kurulan barikatlara patlayıcı yerleştirildi. Bunun üzerine kaymakamlıkça ilk olarak 1 Ekim 2015 günü 6 gün süreyle söz konusu 4 mahallede sokağa çıkma yasağı uygulandı. Bu kapsamda güvenlik güçlerince operasyon gerçekleştirildi. Teröristlerin saldırılarının sürmesi nedeniyle farklı tarihlerde 7 kez ilan edilen sokağa çıkma yasağı uygulamalarından sonra güvenlik güçlerince yapılan çalışmalarda çok sayıda çukur kapatıldı, barikat kaldırıldı. Son olarak 14 Aralık 2015 günü Abdulkadirpaşa, Fırat, Dicle ve Yenişehir ilçelerinde ilan edilen ve 21 Aralık'ta ilçe genelinde uygulanan sokağa çıkma yasağı 24 Aralık'ta kaldırıldı. Operasyonların ardından PKK'lı teröristler, 4 mahallenin yanı sıra Suriye sınırında yer alan Kışla ve Zeynel Abidin mahallelerinde de 400'e yakın çukur kazıp, barikat kurdu ve buralara çok sayıda patlayıcı tuzakladı.

Haberin Devamı

Yüksekova'da 200'ü aşkın çukur ve barikat bulunuyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ise teröristler Güngör, Esentepe ve Cumhuriyet mahallelerinde 200'ü aşkın çukur kazdı, barikat kurdu ve patlayıcı tuzakladı.

Gerek çetin geçen kış koşulları gerekse Sur, Cizre, Silopi, İdil gibi yerleşimlerde devam eden operasyonlar nedeniyle teröristlere müdahale için en uygun tarihi bekleyen güvenlik güçleri, önümüzdeki günlerde ilçede başlaması beklenen operasyon için hazırlıklarını sürdürüyor.

Yaklaşık 150 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı

Şırnak, Yüksekova ve Nusaybin'de halkın can ve mal güvenliğini tehdit eden teröristlerin etkisiz hale getirilmesi, patlayıcı tuzaklanan çukur ve barikatların bertaraf edilmesi, kamu düzeninin sağlanması amacıyla önümüzdeki günlerde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi beklenirken, teröristlerin saldırılarından büyük endişe duyan vatandaşlar, söz konusu yerleşimlerden göç ediyor.

Teröristlerin yaşamı hiçe sayan şiddet ve tehditlerinden etkilenen çok sayıda aile, Şırnak, Yüksekova ve Nusaybin'den göç ediyor. Evlerini terk edenlerin sayısının 150 bini bulduğu ilçelerden ayrılan ailelerden bir kısmı çevre illerde kiraladıkları evlere, bir kısmı da Mardin, Batman, Midyat, Van, İstanbul, İzmir, Mersin ve Adana gibi şehirlerde yaşayan yakınlarının yanına sığındı.

Haberin Devamı