Gazete Vatan Logo

3 bin 345 görüşmeyle yatırım kapısı aralandı

Türkiye, Fransa’da düzenlenen MIPIM fuarından yabancı yatırımcılarla işbirlikleriyle döndü. Fuara hem ziyaretçi olarak hem de stantlarla katılan Türk firmaları, 3 bin 345 görüşme yaptı

3 bin 345 görüşmeyle yatırım kapısı aralandı

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından MIPIM, Fransa’nın Cannes kentinde 15-18 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi. Son 5 yıldır uluslararası arenaya açılmak için fuara yoğun bir ilgi gösteren Türkiye, bu yıl en büyük temsiliyetiyle fuarda yer aldı. Türkiye’den şehirler başta olmak üzere gösterilen büyük ilginin sonucunda Türkiye’nin temsil edildiği alan 1.200 metrekareden 1.700 metrekareye yükselirken, katılımcı sayısı 750’den 820’ye ulaştı. Diğer yandan uluslararası yatırımcılarla yapılan ikili görüşme sayısı 3 bin 345 oldu. Bu da, fuarın Türkiye açısından son derece verimli geçtiğini ortaya koydu.

Şehirler öne çıktı

4 bin 800’ü yatırımcı toplam 23 bin 500 katılımcının 20 bin metrekarelik fuar alanında yer aldığı MIPIM’e dünyadan 550 şehir katıldı. Fuarda 100 belediye başkanı, şehir ve ilçelerini temsilen yer aldı. Bu yıl fuarda şehirlerin atağı dikkati çekti.

Katılımcı şehir sayısının hem Türkiye’den hem dünyadan her yıl giderek arttığı fuara bu yıl ilk kez katılan şehirler arasında Hatay, Kocaeli, Konya ve Ordu’nun yanı sıra Bologna, Houston, Kazablanka ve Şikago da vardı. Türkiye’den 8 şehir fuarda tanıtıldı. Bunların arasında Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu şehirleri vardı. Beyoğlu Belediyesi de Beyoğlu Investors Group (BIG) ile fuarda yerini aldı. Belediyeler, şehirlerindeki mega projeleri yatırımcılara tanıttı.

Haberin Devamı

89 ülkeye tanıtıldı

Londra ve Paris çadırlarının ortasında yer almasının yanı sıra bu yıl iki katının da üstüne çıkartarak 685 metrekareye yükselen İstanbul Çadırı ve içinde yer alan 96 metrekarelik Yaşayan İstanbul Maketi uluslararası yatırımcıdan büyük ilgi gördü. İstanbul Çadırı’nı ziyaret edenler arasında Fransa Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron ve Cannes Belediye Başkanı David Lisnard da yer aldı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar öncülüğündeki İstanbul Çadırı ve Yaşayan İstanbul Maketi, 89 ülkenin yatırımcısına tanıtıldı. Özel bir video mapping ile sunulan maket, dört mevsim İstanbul’u yaşattı. İstanbul Çadırı’nda Üçüncü Havalimanı ve Avrasya Tüneli gibi mega projeler de yatırımcılara anlatıldı.

Haberin Devamı

Kamudan destek

MIPIM Fuarı’na 2013 yılında o dönemde Başbakan Yardımcısı olan Ali Babacan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katılmıştı. Bu yıl fuarda ilk kez Çevre ve Şehircilik Bakanı düzeyinde temsil gerçekleşti. Bakan Fatma Güldemet Sarı, fuarın ikinci gününde yatırımcılarla buluşurken, TOKİ Başkanı Ergün Turan, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da yer aldı.

Gövde gösterisi

FUARIN Türkiye temsilciliğini yapan Alkaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, MIPIM 2016’da Türkiye’nin ortaya koyduğu performans dikkat çekti. MIPIM’in bu yıl bir kez daha Türkiye’nin gövde gösterisine sahne olduğunu vurgulayan Alkaş, ancak bu yıl, önceki yıllarla kıyaslandığında çok daha büyük ve nitelikli katılım rakamların ortaya çıktığını belirtti. Alkaş, “Uluslararası yatırımcının ilgisi, fuar sürecince Türkiye’nin üzerinde oldu” dedi.