Gazete Vatan Logo

3 ay önce sel olmadı ki köprüyü alıp götürsün

Gümüşhane’de selin götürdüğü öne sürülen 300 yıllık tarihi Kınalı Kemer Köprü sırrını koruyor. Köylüler, yaz mevsiminin kurak geçtiğini belirterek, köprünün çalındığını ısrar ediyorlar.

3 ay önce sel olmadı ki köprüyü alıp götürsün

GÜMÜŞHANE’nin Arslanca köyü Balahor Deresi üzerindeyken, ortadan kaybolmasıyla gündeme gelen, 300 yıllık tarihi Kınalı Kemer Köprü’nün sırrı çözülemedi. Jandarma ekiplerinin, çobana dayandırarak, ‘3 ay önce selde yıkıldı’ diye tuttuğu tutanak, Arslanca köylüleri ile uzmanların ikna olmasına yetmedi. Yaz mevsiminin kurak geçtiğini ve neredeyse yağmur yağmadığını anlatan köylüler, sel olmadığını belirterek, köprünün kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce sökülerek, götürüldüğü iddiasını yineledi.

Arslanca köyünde oturan Mahmut Demirkıran (75), köprüyü selin yıkma durumunun mümkün görünmediğini belirterek, “Sel yıksa bile taşlar orada olurdu. Olmadığına göre taşları biri götürmüştür. Bunu anlamayacak ne var?” dedi. Recep Kılıçarslan da “Derenin suyu, o taşları götürmeye yetmez. Köyümüzde sel olacak bir yağış olmadı. Sel de olmadı” diye konuştu. Musa Demirkıran ise şunları söyledi: Orada akan su, hayvanların dahi içemeyeceği kadar az.

Karadeniz’de o kadar büyük seller olur, dereler taşar. Bugüne kadar selde yıkılan bir kemer köprü olmadı. Köprünün şekli hoşuna giden birisi, kasıtlı olarak köprüyü yükledi götürdü; belki de götüren kişi, taşlarla ev yapmış olabilir. Hazır yontulmuş taş, alacak, koyacak evin duvarına. Devletimiz bu işi aydınlatmalıdır.

Haberin Devamı

Kınalı Kemer Köprü’yü 1,5 ay önce yerinde sağlam gördüğünü anlatan Ramazan Uzun ise “Ben kurban bayramında köydeydim. Köyü gezdim ve köprünün orada sağlam halini gördüm. Köprünün 3 ay önce yıkılma ihtimali yok” diye konuştu.

‘Sel götüremez’

Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Dr. Coşkun Erüz: ‘Köprünün ayak kısmından kopan parçaların daha yağmur bile yemediğini gösterecek kadar net izler var. Yani 3-5 ay öncesiyle alakası yok. Uzmanlar gidip bunları incelediğinde, bunun çok yakın bir zamanda deforme edildiğini gösterecek izler var.

Sel derenin bir tarafını tahrip ederken diğer tarafını bırakmaz. Belli bir seviyede tüm alanı tahrip eder ama bakıyoruz ki köprünün ayaklarının olduğu yerde otlar dahi duruyor.

Toprak da duruyor ot da duruyor. Köprüyü götüren sel, bunları burada bırakmaz.’ Gümüşhane’nin Arslanca köyündeki Balahor Deresi üzerinde bulunan, 3 yaylanın birbirine bağlandığı, 5 metre uzunluğundaki 300 yıllık tarihi Kınalı Kemer Köprü, ortadan kayboldu.

Haberin Devamı