Gazete Vatan Logo

3 AVM’den 2’si uzlaştı

BMD Başkanı Öncel, 400 AVM’den 3’te 2’sinde perakendeci ile AVM yatırımcısının dövizli kira ödemesinde kurda anlaştığını ancak geri kalanlarda firmaların iflasla karşı karşıya kaldığını söyledi. AYD Başkanı Belgü, “Çözüm için Kira Garanti Fonu çalışmamız sürüyor” dedi

3 AVM’den 2’si uzlaştı

AVM ve perakende sektörü temsilcileri AVM’lerdeki dövizli kiralara ilişkin değerlendirmede bulundu. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Türkiye’de yaklaşık 400 AVM’nin bulunduğunu belirterek, bunun 3’te 2’sinde kiracı ile AVM yönetiminin anlaştığını kaydetti. Mağazaların ayrılmaması için AVM yönetiminin ya dövizle kira aldığı mağazalarda kuru düşük tuttuğunu ya özel indirim yaptığını ya da kira/ciro oranına üst sınır koyduğunu ifade eden Öncel, şunları kaydetti:

“Böylelikle AVM’lerin 3’te 2’lik kısımında bu sorun geçici olarak da olsa halledildi. TL’ye fiili olarak dönülmüş vaziyette. Genel olarak bütün AVM’lerde kira problemi varmış gibi gösteriliyor ama aslında öyle değil. 3’te 1’lik bir kesim var. ‘Benim döviz borcum var’ gerekçesinin altına sığınarak günlük kurdan fatura kesiyor. Bunun karşısında ‘Ben dayanamıyorum, kapamak istiyorum’ diyen kiracıya da ‘Sözleşmen var ceza ödeyerek çıkabilirsin’ diyor. AVM’den çıkmak isteyen kiracıya hızlı bir şekilde çıkış hakkının tanınması lazım. Bu artık mücbir sebep haline gelmiş vaziyette.”

Haberin Devamı

Firmalar iflas edecek

Öncel, 3’te 1’lik kesim dediği sıkıntı olan AVM yönetiminin ağırlıklı olarak yabancılardan oluştuğunu aktararak, “Zarar eden ve işletmesi, ticari hayatı riske giren firmayı bırakın gitsin. Yoksa daha kötü olacak, firmanın iflasına sebep olacaksınız” diye konuştu.

Kira Garanti Fonu çalışmamız çok yakında

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü de dövizdeki yükselmenin tüm ekonomiyi ve sektörleri etkilediği gibi AVM’lerdeki kiraları da etkilediğini kaydetti. Belgü, AVM yatırımcılarının kiracıya yardımcı olmaya çalıştığını söyledi. Belgü, Türkiye genelinde kiraların yüzde 30’unun TL iken, euro ile kira alan AVM oranının yüzde 40 olduğunu, kalan yüzde 30’unun da dolarla kiralama yaptığını bildirerek, faturaların kira döneminin başında o günkü ya da anlaşılan kurdan TL’ye çevrildiğini ve ödemenin TL ile yapıldığını anımsattı. Belgü, şunları söyledi: “Kira Garanti Fonu adlı çalışmamız var. Devletin de bilgisi var ve kısa zamanda bu çalışmayı hayata geçirmeyi istiyoruz. Ayrıca hem AVM yatırımcısının hem de perakendecinin kur artışına karşı kendini çağdaş finansal enstrümanlarla (future-option ve bezeri) güvene alması ve gerekirse maliyetleri paylaşmalarını öneriyoruz.”

Haberin Devamı