Gazete Vatan Logo

3.4 milyar m2 arazi yarı fiyatına kiralık

3.4 milyon dönüm hazine arazisi ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden çiftçilere 10 yıllığına kiralanacak. Kiranın % 25’i peşin, kalanı 2 taksitte ödenebilecek

3.4 milyar m2 arazi yarı fiyatına kiralık

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tarımsal üretim amacıyla kurulan hazine arazilerine getirilen düzenlemeyle 3.4 milyar metrekare hazine arazisinin, ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar çiftçilere kiralanacağını açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Tarımsal üretim amacıyla kurulan hazine arazilerine getirilen düzenlemeyle çiftçilere kolaylıklar sağlanıyor.

218 çiftçiye müjde

Konu ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ortak basın toplantısı düzenlendi. Bakan Kurum, çalışmanın 218 bin çiftçiyi aileleri ile birlikte 1 milyon kişiyi ilgilendirdiğini söyledi.

Kurum, çalışmanın detaylarını şöyle anlattı:

“Cumhurbaşkanı’mızın talimatı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu biz 100 günlük eylem planımıza koymuştuk. Konu, tarım arazilerini çiftçilerimize doğrudan ecrimisil bedelinin yarısı, burası çok önemli. Şu anda ecrimisil bedeli ile burada kiralama işlemleri yapılıyor. Bunun yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlıyoruz. Kiralama yapılabilmesi için 31 Aralık 2017’den önce bu arazilerin

Haberin Devamı

3 yıl süreyle kullanılmış olması gerekiyor. Bunun tespitinin bakanlığımızca yapılması gerekiyor ve başvuru tarihi itibariyle arazilerin filen kullanımında devam etmesi şart. Ayrıca bu arazilerin ecrimisil borcunun da olmaması lazım. Kira bedeli nasıl hesaplanacak? Mevcuttaki ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden. Peki kira bedelini nasıl ödeyecek? Kiranın yüzde 25’ini peşin, kalanını 2 taksitle ödeyebilecek. Bunu ister hasat dönemlerinde isterse yıl sonunda tek seferde ödeyebilecek. Başvuruların son tarihi 19 Kasım 2018.”

Murat Kurum, kira sözleşmesi sonunda çiftçilere bu arazileri satabileceklerini de ekledi.

KİRA BEDAVAYA GELİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, toplam 218 bin çiftçiye 125 milyon lira destek verdiklerini, yıllık 200 milyon liralık ecrimisil ödemesi olduğu ve bunun yüzde 50 indirimli ödeneceği dikkate alındığında kiranın da bedavaya geldiğini ifade etti. Pakdemirli, şunları kaydetti: “Burada da çiftçimiz yüzde 50 indirim ile ecrimisil ödeyecek. Aslında yapılan destekle kirası da bedavaya gelmiş olacak, bir taraftan da tarımsal yatırımlar için çiftçinin cebinde parası kalmış olacak. Çiftçiye aslında çok büyük bir imkan olacak. 10 yıllık bir süre içerisinde çiftçinin cebinde ilave olarak 600 milyon liradan daha fazla bir gelir artışı elde edilmiş olacak. Verilen tarımsal destekle çiftçinin hem kirasını ödüyoruz, hem de cebine ilave katkı sağlamış olacağız. Çiftçi toprağına kavuşacak.”

Haberin Devamı