Gazete Vatan Logo

3. tur oylaması için gözler TBMM'de

11. Cumhurbaşkanı seçiminin 3. turu için TBMM'de oturum başladı. Dışişleri Bakanlığı konutundan çıkan Abdullah Gül, Meclis'e geliyor. MHP, DSP, DTP oylamaya katılıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi üçüncü turunda TBMM Genel Kurulu'nda toplantı yeter sayısı 367'nin bulunup bulunmadığının saptanması için yoklama yapılıyor.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Köksal Toptan başkanlığında saat 15.00'de toplandı. Toptan, cumhurbaşkanı seçiminin 3. turunun oylamasına geçilmeden önce yoklama yapılacağını bildirdi. TBMM Başkanı Toptan, yoklama için milletvekillerine 10 dakika süre verdi.

ÜÇ ADAY YARIŞIYOR
Cumhurbaşkanı seçiminde, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli yarışacak.

CEP ŞEBEKELERİNE ENGEL
Meclis Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı 3. tur oylaması öncesinde Meclis Genel Kurulu'nda cep telefonu şebekleri çekmesi engellendi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2.tur oylaması esnasında Meclis Genel Kurulu'nda GSM şebekeleri kapatılmıştı.

CHP HARİÇ TÜM PARTİLER VAR
Dışişleri Bakanlığı konutundan çıkan Abdullah Gül, Meclis'e geliyor. MHP, DSP, DTP oylamaya katılıyor. CHP Genel Kurul'da olmayacak.

TBMM'de çok sayıda yerli ve yabancı televizyon kuruluşu, cumhurbaşkanı seçiminin 3. turuyla ilgili gelişmeleri, canlı yayınla izleyicilerine aktarıyor.

Aralarında BBC'nin de bulunduğu yerli ve yabancı 45'in üzerindeki televizyon kuruluşu, sabahın erken saatlerinden itibaren 3. tur oylamayı izleyicilerine aktarmak amacıyla Meclisin ön bahçesi ve Basın Halkla İlişkiler binalarının bulunduğu alana canlı yayın araçlarını yerleştirdi. Daha önce gazetecilerin araçları için ayrılan otoparkın bir bölümü de boşaltılarak, televizyon kuruluşlarına tahsis edildi.

Televizyon kuruluşları, gelişmelerle ilgili milletvekili ve parti yöneticilerini konuk etmek amacıyla da bahçeye çok sayıda çadır kurdu. Genel Kurulun açılmasına kısa bir süre kala bastıran sağanak yağış nedeniyle gazeteciler ve canlı yayında görev alan ekipler, konuklar için oluşturulan çadırlara sığınmak zorunda kaldı. Seçimi izlemek üzere Meclise gelen gazete ve televizyonların üst düzey yöneticileri ile köşe yazarları da televizyon kanallarına çıkarak, görüşlerini aktarıyor. Cumhurbaşkanı seçiminin 3. tur oylamasını izlemek üzere TBMM İletişim Daire Başkanlığından, 26'sı yerli televizyon kanalı ve 16 yabancı kuruluş ile 3 yerli haber ajansının, gelişmeleri izlemek için akreditasyon yaptırdığı bildirildi.

GÜL'ÜN KÜÇÜK OĞLU TBMM'DE
Cumhurbaşkanı seçimi 3. tur oylamasına az bir süre kala, Gül ailesinden en küçük çocuk Mehmet Gül TBMM'ye geldi.

Mehmet Gül, yanında amcasının oğlu Ahmet Gül'le birlikte Genel Kurul salonunda ziyaretçilere ayrılan bölümde yer aldı. Aynı bölümde Kayseri eski Büyükşehir belediye Başkanı Şükrü Karatepe de ile bazı üst düzey bürokratlar da bulunuyor.

GÜL'Ü TBMM'YE GELİŞTE ÇOK SAYIDA MİLLETVEKİLİ KARŞILADI
Başbakan Erdoğan ve AKP'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, TBMM'ye girişlerinde çok sayıda milletvekili tarafından karşılandılar.

Makam araçlarıyla ardıardına Meclis'e giriş yapan Erdoğan ve Gül, şeref kapısı girişinde kendilerini bekleyen çok sayıdaki AKP'li milletvekiliyle tokalaştılar ve hep birlikte Genel kurul salonuna girdiler.

Genel Kuruluda Gül, Bakanlar Kurulu'na ayrılan yerde son defa Başbakan yardımcıs ı ve Dışişleri Bakanı sıfatıyla oturdu.

456 MİLLETVEKİLİ BULUNUYOR
11. Cumhurbaşkanı seçimi 3. tur oylama için yeterli çoğunluk sağlandı, genel kurulda 456 milletvekili bulunuyor.

OYLAMA BAŞLADI
TBMM Genel Kurulunda, Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçiminin 3. tur oylamasına başlandı.

Birleşimi yöneten Meclis Başkanı Köksal Toptan, yoklama için verilen sürenin dolmasının ardından yaptığı açıklamada, yoklamaya elektronik oylamayla 403, pusulayla 53 milletvekilinin katıldığını bildirdi.

Toptan, "Bu sonuca göre gündemimizin seçim kısmında yer alan cumhurbaşkanı seçimi için gereken toplantı yeter sayısının, yani 367'nin üzerinde milletvekilinin Genel Kurulda mevcut olduğu görülmüştür" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı seçimi için Anayasada yer alan hükümleri okuyan Köksal Toptan, daha sonra kura ile tasnif komisyonu üyelerini belirledi.

Tasnif Komisyonunun belirlenmesinin ardından, seçim çevrelerine göre adları okunan milletvekilleri, Genel Kurul Salonunda kurulan kabinlerin önünde sıraya girerek oy kullanmaya başladı.

DTP’DE “GÜL’E OY VERELİM” TARTIŞMASI
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda boş oy kullanan DTP’lilerde, üçüncü tur oylamada AKP adayı Abdullah Gül’e oy verilmesi konusunda görüş ayrılığına düştüler.

DTP’li milletvekillerinin bugün yaptığı toplantıda hararetli bir tartışma yaşandığı öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk iki turunda boş oy kullanan DTP’li milletvekilleri arasında görüş ayrılığı ortaya çıktı.

Muş Milletvekili Sırrı Sakık ile Siirt Milletvekili Osman Özçelik’in üçüncü tur oylamada Abdullah Gül’e oy verilmesi yönünde görüş bildirmesi üzerine, Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş’ın ilk iki turdan bu yana değişen hiçbir şeyin olmadığını, Abdullah Gül’ün bekledikleri yönde bir açıklama yapmadığını dolayısıyla da tavırlarının değiştirmek için bir neden olmadığını söylediği öğrenildi. Yaklaşık iki saat süren toplantı sonrasında boş oy kullanılması yönündeki tutumun sürdürülmesi kararlaştırıldı.

TASNİF KOMİSYONUN TÜMÜ AKP'Lİ
11. Cumhurbaşkanı seçiminin üçüncü tur oylaması için toplanan parlamento Genel Kurulu’nda Tasnif Kurulu’nda iki bakanın yeralması, “Seçim sonuçları garantili” olacak esprilerine yol açtı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan kura ile Tasnif Kurulu’na isimleri belirledi. Toptan’ın önce Devlet Bakanı Beşir Atalay’ı, daha sonra da Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’u Tasnif Kurulu üyesi olarak açıkladı.

Bu durum, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün de aralarında bulunduğu milletvekilleri tarafından gülerek ve alkışlanarak karşılandı.

Tasnif Kurulunda ayrıca Dilek Yüksel, Ahmet Erdal Feralan, Ahmet Yeni de yeraldı. Böylece Tasnif Kurulu sadece AKP’lilerden oluştu.

GÜL’E İLK KUTLAMA TİSK BAŞKANI KUTADGOBİLİK’TEN
Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığını ilk kutlayan TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik oldu. Kutadgobilik, TBMM'de oylama başladığı sırada, gazete ve ajans bürolarına faks gönderdi. Gönderilen faksta kutlamanın saat 17.00'ye kadar ambargolu olduğu belirtildi.

TİSK Başkanı Kutadgobilik mesajında, Gül’den tüm Türkiye’yi kucaklayacak, partiler üstü bir tutum beklediklerini ifade eden Kutadgobilik, “Bu temel felsefeye ilaveten, Sayın Cumhurbaşkanından başlıca beklentimiz ise Türk Sanayiinin ve özellikle ihracata dayalı sanayiinin durumunu kuvvetlendirerek Türk mal ve hizmetlerini ön plana alacak sanayi ve istihdam dostu politikalardan yana olmasıdır” dedi.

Kutadgobilik, Gül’den bir diğer beklentilerinin ise Türk Sanayisi ile Türkiye’nin uluslararası platformlarda öne çıkarılmasında ve Avrupa Birliği konusunda güçlü bir rol oynaması olarak özetledi.

Kutadgobilik, ayrıca şunları kaydetti:
“Unutulmamalıdır ki, dünyada yeni dönem kuvvetli ekonomiler dengesiyle şekillenecektir. Bu bakımdan, Sayın Cumhurbaşkanının uluslararası ekonomik konularda da aktif olarak rol alması ve bu süreçte Türk Sivil Toplumu ile işbirliği ve koordinasyon içinde çalışması en büyük temennimizdir.”

GÜL HAZIRLIK İÇİN TBMM'DEN AYRILDI
Abdullah Gül, oyunu kullandıktan sonra Genel Kurul Salonu’ndan hem oylama sonucunu beklemek, hem de hazırlıklarını yapmak üzere 15.51’de ayrıldı. Gül'ü TBMM'den bir grup AKP'li milletvekili uğurladı.

-3. tur oylama 15.55'de sona erdi.

-Oylama sırasında, oyunu kullanan AKP'li milletvekilleri sıra halinde Bakanlar Kurulu sıralarına giderek Başbakan Erdoğan ve Abdullah Gül'le el sıkıştılar. Kimi milletvekilleri de oy kullanırken grup halinde fotoğraf çektirdiler.

-Gül oy kullanmaya gidereken MHP Genel Başkanı Bahçeli ile DTP'li Ahmet Türk ve arkadaşlarının elini sıktı. Bu arada Bahçeli bir süre Bağımsız milletvekili Mesut Yılmaz'la sohbeti dikkat çekti.

-Genel kurulda üçüncü tur başlamadan önce dinleyici localarında Gül ailesinden sadece küçük oğlu Mehmet Gül ile kuzeni Ahmet Gül yeraldı.

-Kayseri eski Büyükşehir belediye başkanı Şükrü Karatepe ve Gül’ün bir grup Kayserili arkadaşı da Genel Kurul’da gelerek oylamayı izlediler.

-Milletvekillerinin henüz yeni olmaları nedeniyle, elektronik yoklama için milletvekillerine 10 dakika süre verildi. Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da sisteme giremeyince Devlet Bakanı Ali Babacan’dan yardım aldı.

-TBMM Başkanı Köksal Toptan yoklama sonucunu 456 olarak açıkladı. 98 CHP milletvekilinin Genel Kurul’a girmemesi nedeniyle mükerrer oy pusulası kuşkusu yarattı.

-Saat 15.00’da Başbakan Erdoğan ve Abdullah Gül birlikte Genel Kurul Salonu’na girdiler. Erdoğan ve Gül’ün uzun süre sohbet etmeleri dikkat çekti.

-Genel Kurul’da güvenlik gerekçesiyle cep telefonlarına ikinci tur oylamada olduğu gibi çalışmadı. Cep telefonlarına “perdeleme” yapıldı.

-Eski AKP milletvekillerinden Nevzat Yalçıntaş ve Mehmet Elkatmış locadan oylamayı izledi.

-Genel Kurul’a, Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ile Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Seyid Eyüboğlu ve Hamit Geylani de katıldı. Oylamaya, Tunceli Bağımsız milletvekili Kamer Genç ile CHP’den istifa eden Manisa Milletvekili Erdoğan Yetenç ise katılmadı.

Gül, Cumhurbaşkanı seçildi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3. turunda AK Parti'nin adayı Abdullah Gül, 339 oyla Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanlığı için 276 oyun yeterli olduğu Cumhurbaşkanlığı seçimleri 3. turunda oy alan Abdullah Gül'ün Köşk'e çıkmasına kesin gözüyle bakılıyordu


Haberin Devamı