Gazete Vatan Logo

27 kilo altın ve İran’a şüpheli para transferleri

Kilit isim Gündeş’in kocası Reza Zarrab

27 kilo altın ve İran’a şüpheli para transferleri

İki yıldır süren fiziki ve teknik takip sonucunda düzenlenen operasyonlarda en önemli isimlerden biri ise sanatçı Ebru Gündeş’in eşi Reza Zarrab. Sahte belge ve hayali ihracat gibi yöntemlerle şüpheli para transferi yaptığı iddia edilen Zarrab’la ilgili Mali Suçlar Araştırma Kurulu’nun (MASAK) İstanbul Emniyeti’ne yurtdışından getirilen şüpheli para transferleriyle ilgili rapor gönderdiği belirtildi.



Milyonlarca euro...

Operasyona yön veren raporda İran başta olmak üzere birçok ülkeden milyonlarca euro’luk karşılıksız para transferleri yapıldığı ve bunun karşılığında hiçbir ticaret yapılmadığı tespit edildi. Zarrab’ın bazı yabancıların Türk vatandaşlığına geçiş işlemleri ile ilgili usulsüzlüklere de karıştığı belirtildi. Zarrab’ın bakanların oğulları üzerinden vatandaşlığı olmayan kişilere rüşvetle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı temin ettiği iddia edildi. Yine geçtiğimiz Ocak ayında Atatürk Havalimanı’nda 27 kilo altın ele geçirilmiş daha sonra yapılan araştırmada bu altınların Zarrab’a ait olduğu belirlenmişti. Zarrab bu altınları yasal olarak ihraç ettiğini kanıtlarken bu olayın ardından Mali Polis’in işadamını yakın takibe aldığı iddialar arasında.



‘Halk Bankası’na rüşvet’

Reza Zarrab hakkındaki altın ticareti ilgili soruşturmanın iki yıldır devam ettiği, ayrıca Zarrab’ın Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’a rüşvet verirken kamera kayıtlarının olduğu da öne sürüldü. İddialara göre Zarrab’ın bir çalışanı mali şubeye gidip her şeyi anlattı. Böylece operasyon genişletildi. Zarrab’la ilgili olarak kara para aklama iddiaları daha önce de gündeme gelmişti.



3 hayali şirket incelemesi

Bir ihbar üzerine harekete geçen yetkililer Türkiye’de kurulan üç hayali şirketi inceleme altına almış, bu şirketler üzerinden İran’dan gelen yüklü miktarda para transferi yapıldığı tespit edilmişti. Hayali ihracat ve kara para transferiyle ilgili bu şirketlerin Rıza Zarrab tarafından kurdurulduğu ve bu şirketler üzerinden açılan banka hesaplarında yüklü miktarda kara para transferi gerçekleştirildiği iddia edilmişti.







Haberin Devamı