Gazete Vatan Logo

250 milyar dolarlık ziyaret

ABD Başkanı Trump, Çin ziyaretinde toplam 250 milyar doları bulan anlaşmalara imza attı. Çin’e ticaret eleştirilerinde bulunan Trump, anlaşmalardan sonra zeytin dalı uzattı, Çin’e hak verdiğini söyledi

250 milyar dolarlık ziyaret

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ziyareti, iki ülke arasındaki ticarete de ivme kattı. ABD Başkanı Trump’ın Çin ziyareti sırasında, General Electric, Qualcomm ve Boeing 250 milyar dolar tutarında anlaşmalara imza attı. Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in katıldığı törende imzalanan anlaşmalar, Çin’e ABD yapımı çip, jet motoru, otomotiv yedek parçası satışını öngörüyor. Ayrıca iki ülke arasında kaya gazı ve sanayi alanlarında mutabakat anlaşması imzalandı. Daha önce iki ülke arasındaki ticaret dengesizliği için Çin’i suçlayan Trump, Çin’le ticaret açığı için “Korkunç ve utanç verici bir şey” demişti. Yapılan anlaşmalardan sonra, “Çin’e hak veriyorum” yorumunu yaptı.

Çin’in ulusal varlık fonu China Investment Corp (CIC) ve ABD bankacılık devi Goldman Sachs da, sanayi iş birliği fonu kurmak amacıyla stratejik anlaşma imzaladı. 5 milyar dolar değerindeki ortak fon, çeşitli alanlarda ABD’li şirketlere yatırım yapmayı hedefliyor. ABD’li Boeing şirketinin, Çin’den 37 milyar dolarlık 300 uçak siparişi aldığı bildirildi. China Energy Investment kurumunun yapacağı 20 yıl süreli 83.7 milyar dolarlık yatırımla kaya gazı ve kimyasal üretim projesi de var.

Haberin Devamı