Gazete Vatan Logo

24 Nisan etkinliklerine Çanakkale misillemesi

Ermeniler bu yıl 24 Nisan için 1915 olaylarının 100. yıldönümü etkinliklerine hazırlanırken, Türkiye ve Azerbaycan, Çanakkale Savaşı’nın 100. yıldönümü etkinliğine katılma kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i konuk etti. İki liderin Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki görüşmesinin ardından yapılan ortak basın toplantısında, bu yıl 24 Nisan’da, Çanakkale savaşlarının 100. yıldönümü çerçevesinde, Çanakkale’de uluslararası bir zirve planlandığını açıkladı. Erdoğan, Aliyev’in de katılacağı etkinliğe, tüm dünya liderlerinin de davet edileceğini söyledi.

Aliyev: Manidar

Azeri lidar Aliyev, Çanakkale Savaşı’nın 100. yıl dönümü etkinliği için 24 Nisan’ın seçilmesinden dolayı memnuniyetini dile getirdi. Aliyev, “bu manidar tarihin seçilmesi nedeniyle teşekkür ederim” dedi.

Yukarı Karabağ desteği

Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik öneminin TANAP, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve benzeri projelerle daha da artacağını kaydederek, “Azim, kararlılık ve siyasi irade her iki ülkede de mevcuttur; inşallah hedeflerimizde başarılı olacağız” dedi. Yukarı Karabağ sorununun çözümü müzakerelerinde gelinen aşamaya ilişkin bilgileri de Cumhurbaşkanı Aliyev’den dinlediğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görünen o ki, maalesef Minsk üçlüsü burada hala kararlı bir adım atmamak suretiyle, bu süreç bir oyalama taktiği ile geçiştiriliyor. Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü içinde barışçıl yollardan çözülmesi konusunda Azerbaycan’a desteğimiz bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edecektir. bundan geriye adım atmamız da asla mümkün değildir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bir ilk daha: Diriliş Marşı

Azerbaycan lideri Aliyev, Beştepe’deki törende, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas için 12 Ocak’ta düzenlenen karşılamada ilk kez yer verilen, 16 Türk devletinin tarihi kıyafetlerini giyen askerlerle karşılandı. Tarihi üniformalı askerler, karşılamada, tören birliğinin karşısında, 16 Türk devletinin bayraklarını taşıyan Muhafız Alayı askerlerinin önünde yer aldı. Törende, bir ilk daha yaşandı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bando Birliği, Cumhurbaşkanı Erdoğan, araçtan inen Aliyev’i karşılarken “Diriliş Marşı”nı çaldı. İlk kez Cumhurbaşkanlığı’nda bu marşla tören yapıldı.

Haberin Devamı

Kara savaşı 25 Nisan’da başlamıştı

Çanakkale’de deniz savaşları 18 Mart’ta, kara savaşları ise 25 Nisan 1915’te başlamıştı. Türkiye’de 18 Mart ‘Şehitleri Anma Günü’ olarak anılıyor. Her yıl 25 Nisan’da Avustralyalılar, Çanakkale Savaşı’nda ölmüş atalarını anmak üzere “şafak ayini” düzenliyorlar. Türkiye de 25 Nisan’da Çanakkale Savaşları’nı anmak için etkinlikler düzenliyordu. Ancak bu yıl, Çanakkale Savaşları’nın anma etkinlikleri 24 Nisan’a alınmış oldu.