Gazete Vatan Logo

24 kahraman sabaha kadar çatıştı

PKK, bir grup üyesinin silah bırakarak Habur’dan Türkiye’ye giriş yaptığı günün yıl dönümünde, çatışma tarihinde en fazla şehit verilen 5’inci saldırısını gerçekleştirdi

24 kahraman sabaha kadar çatıştı

Cumhurbaşkanı Gül’ün geçen hafta ziyaret ettiği Çukurca’ya 8 koldan roketatar ve havanla saldıran teröristler, sabaha kadar süren çatışmada 24 askeri şehit etti

PKK, 19 Ekim 2009’da PKK’lı bir grubun Habur’dan Türkiye’ye giriş yapmasının yıldönümünde, bugüne kadar en fazla şehit verilen 4. kanlı terör saldırısını gerçekleştirdi. Kuzey Irak’tan sızan PKK’lı teröristler tarafından Çukurca ilçe merkezindeki asker ve polis birimlerine 8 koldan roketatar, havan ve uzun namlulu silahlarla eş zamanlı saldırı düzenledi. Yaklaşık 200 PKK’lı saat 00.45 civarında ilçe merkezindeki polis ve jandarma binalarıyla, güvenlik noktalarına ağır silahlarla eş zamanlı olarak saldırdı. Farklı bir taktik uygulayan teröristler dikkatlerin farklı hedeflere dağılmasını sağlarken güvenlik noktalarının birbirine destek olmasını önledi.

En ağır saldırı Kekliktepe’de

Çatışma daha çok İlçe Jandarma Komutanlığı, Polis Lojmanları, Sivritepe ve Asayiştepe noktalarında yoğunlaştı. Eş zamanlı olarak ilçe merkezine 15 kilometre mesafedeki Işıklı Bölgesi’nde bulunan Irak sınırının sıfır noktasındaki Çukurca 21. Sınır Jandarma Tugay Komutanlığı’na bağlı Kekliktepe Karakolu da ağır silahlarla saldırıya uğradı. Kekliktepe’deki 46 personelin 21’i şehit oldu, 2’si ağır olmak üzere 14’ü yaralandı. Asıl hedefin Kekliktepe olduğu ancak sabah saatlerinde anlaşılabildi.

Sabaha kadar sürdü



Güvenlik güçleri teröristlerin saldırısına anında karşılık verirken çatışmalar sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Sınırda karakola saldıran teröristlerle çatışan askerlere destek için bölgeye Kobra helikopterler de takviye yaptı. Çatışmalarda en çok kayıp, 17 şehitle Kavuşak Bölgesi’nde konuşlu 2. Motorlu Piyade Tugayı’nda verildi. Birliğin, Diyarbakır’ın Lice İlçesi’ndeki 2. Motorize Piyade Tugayı’ndan bölgeye lojistik amaçlı gittiği öğrenildi. Saldırılarda 24 asker şehit edildi, 18 asker ise yaralandı.

Komuta kademesi bölgede

Gece yarısı başlayan çatışmalarla ilgili bilgiler, başta Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel olmak üzere kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı’na saniye saniye iletildi. Org. Özel, komutanları Karargah’ta topladı. Daha sonra Karargah tarafından, bölgedeki askeri birliklere teröristlere karşı sınır ötesi sıcak takibi de içine alacak bir operasyonun yapılması için emir verildi. Operasyonu bizzat sabah saatlerinde kuvvet komutanlarıyla birlikte bölgeye giden Genelkurmay Başkanı Özel yönetti. Saldırıyla ilgili bilgiler, Cumhurbaşkanı ve Başbakana da gece verildi.

En fazla şehit verilen 5. saldırı 24 kahraman sabaha kadar çatıştı
24 Mayıs 1993 Bingöl 33 şehit

29 Eylül 1992 Şemdinli 28 şehit

15 Mayıs 1992 Uludere 27 şehit

13 Eylül 1992 Aktütün 25 şehit

“Gülün ziyaretinde yapılacaktı” iddiası

Kulislere yayılan iddialara göre, terör örgütü saldırıyı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, hassas bölge ziyaretinde sırasında yapmak istedi ancak alınan geniş güvenlik önlemleri nedeniyle gerçekleştirmeye cesaret edemedi. VATAN’a bilgi veren Köşk kaynakları ise saldırının gerçekleştirildiği bölgeyle, Gül’ün ziyaret gerçekleştirdiği bölgelerin farklı olduğunu belirtti. Aynı kaynaklar, ziyaret sırasında PKK’nın bu tür bir eylem hazırlığında olduğu yönünde istihbarat alınmadığını da aktardı. Sınır ziyaretlerinde Gül ve komutanlar için güvenlik nedeniyle ayrı helikopterler kaldırılmış, gizli tutulan ziyaretten 15 gün önce güvenlik önlemleri alınmıştı. Gül, 14 Ekim’de başlayan ziyaretinin ilk gününde geceyi Hakkâri Dağ Komando Tugayı’nda geçirmiş, ikinci gün Çukurca 20. Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı’na gitmiş ve Irak sınırına sıfır noktasında bulunan tugayda, Sancak Verme Törenine katılmıştı. Saldırı ise 21. Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı’na yönelik oldu.

Gül terörist hareket gördü

Gül’ün, bölgeye yaptığı ziyaret sırasında üs bölgesinde insansız hava araçlarından gelen bir görüntüye bakarak, burada bir terörist hareketini gördüğü de öğrenildi.

Dikkat çeken zamanlama

Çukurca saldırısının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Doğu ve Güneydoğu’daki sınır birliklerine gerçekleştirdiği moral ziyaretinin ardından ve yeni Anayasa çalışmalarını yürütecek olan Uzlaşma Komisyonun Meclis’teki ilk toplantısını yapacağı gün gerçekleşmesi dikkat çekti. İddialara göre PKK terör örgütü saldırıyı bölgedeki sınır ötesi kara harekatı hazırlığı ve kış öncesi ses getiren bir eylemle adını duyurmak için de gerçekleştirdi.

Haberin Devamı