Gazete Vatan Logo

24 dakikada kıtalararası seyahat!

Avrupa ile Asya'yı birleştiren Metrobüs hizmete girdi, işte tüm ayrıntılar...


Avrupa ile Asya’yı birleştiren Söğütlüçeşme-Zincirlikuyu arasındaki metrobüs hattı dün hizmete girdi. 11.2 kilometrelik yol 24 dakika sürecek. Metrobüs Boğaziçi Köprüsü üzerinde normal trafikte seyredecek ve köprüyü 7 dakikada geçecek...

İstanbul’da Avcılar-Zincirlikuyu metrobüs hattından sonra Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattı da hizmete girdi. Açılışını Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattında 8 istasyon bulunuyor ve yeni hatla günde ortalama 300 bin yolcu taşınması hedefleniyor. Metrobüs Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme arasını 24 dakikada alacak. Metrobüs 11 kilometre olan yeni hatta Boğaziçi Köprüsü geçişinde normal trafik içinde seyredecek ve köprüyü ortalama 7 dakikada geçecek. Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme metrobüs hattı 90 milyon TL’ye mal olurken, hat için 7 alt geçit, 5 köprü, 3 adet viyadük inşa edildi. 20 kilometre metrobüs halatlı bariyer, 20 kilometre çelik bariyer yapıldı.

Yengeç gibi yanaşacak


Yeni hatla birlikte daha önce alınan ve her birinin yapımı 8 ay süren 10 metrobüs aracı da hizmete girecek.

Saatte 60 kilometre hız yapabilen metrobüsler, 230 yolcu kapasiteli olacak. Güzergah üzerine çakılan mıknatıslı çubuklarla kendisini denetleme özelliğine de sahip bu metrobüsler yengeç gibi yanaşma özelliğiyle de duraklara sıfır yanaşma imkanı sağlayacak. Çevre dostu metrobüsler 3 otobüse bedel hizmet verecek, personel, işletme ve yakıtta tasarruf sağlayacak. Akıllı teknoloji desteğiyle çalışan ve uçaklarda yön bulmayı sağlayan “Flight Directory” benzeri bir bilgisayarla önceden belirlenmiş sanal yörüngede hareket eden metrobüsün, güzergah üzerine çakılan mıknatıslı çubuklarla kendini sürekli denetleme özelliği bulunuyor.

Üç hat kaldırılacak

Cumartesi gününden itibaren ilk etapta Kadıköy-Mecidiyeköy arasında sefer yapan üç hat kaldırılacak. Bu hatların kapatılmasıyla beraber 34 otobüs seferden kalkmış olacak. Bu hatlardaki günlük yolcu sayısının ortalama 20 bin 400 olduğu açıklandı.

Günde 750 bin kişi

Metrobüs, Avcılar-Zincirlikuyu hattında günde ortalama 510-540 bin yolcu taşıyor. Söğütlüçeşme-Zincirlikuyu hattıyla bu sayı 750 bine çıkacak. Metrobüsün birinci etabı Avcılar-Topkapı hattı Eylül 2007 tarihinde hizmete açıldı. Güzergah uzunluğu yaklaşık 19 kilometre, istasyon sayısı 14 olan bu hat, yaklaşık 156 milyon TL’ye mal oldu. Metrobüsün ikinci etabı olan Topkapı-Zincirlikuyu arası da 8 Eylül 2008’de hizmete girdi. 10.3 kilometre olan hatta 11 adet istasyon yer alırken, ikinci etap da 120 milyon TL’ye mal oldu.

SÖĞÜTLÜÇEŞME TREN İSTASYONU’NA YÜRÜYEREK 2 DAKİKA

Asya ile Avrupa’yı bağlayan metrobüs hattının Anadolu yakasındaki son durağı Söğütlüçeşme. Fenerbahçe Stadı Şükrü Saracoğlu’nu çok yakın olan durak, şehirlerarası trenlerin ve Gebze’ye giden banliyö hattının geçtiği Söğütlüçeşme istasyonuna da yürüyerek yaklaşık 2 dakika uzaklıkta. Yeni hattın hizmete girmesiyle Söğütlüçeşme-Avcılar arası 62 dakika sürecek.



Haberin Devamı