Gazete Vatan Logo

210 liralık fıstığa ambargo

Ramazan öncesi baklavalık fıstığın kilosunun 210 liraya kadar çıkması üreticileri isyan ettirdi. Boykot kararı alan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği, fiyatlar inene kadar fıstıklı baklava yapılmayacağını açıkladı. Fıstık yerine fındık, ceviz ve badem kullanacaklar

210 liralık fıstığa ambargo

Ramazan ayına sayılı günler kala stokçular baklavalık fıstığın fiyatını 210 TL’ye yükseltince baklava üreticileri fıstıklı baklava üretmeme ve durumu boykot etme kararı aldı. Sektörün çatı örgütü Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) öncülüğünde tatlı üreticileri baklava sektörünün yaşadığı sıkıntıları anlattı. Sektör temsilcileri soruna çözüm bulmak için bu hafta Tarım Bakanı Ahmet Fakıbaba ile görüşecek.

BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, çiftçiden 60 TL’ye alınan baklavalık fıstığın Ramazan öncesi stokçular tarafından 210 liraya piyasaya sürüldüğü bilgisini vererek, “Şu anda fıstığın fiyatının 70 lira olması gerekirdi. Bu kadar fahiş bir kâr ne ahlaki ne de hukuka uygundur. Ne üretici ne baklavacı ne de tüketici bu işten kârlı çıkmamaktadır. Soruna bir çözüm üretilmezse çok sayıda baklavacı iflas edecek ve milli değerimiz olan baklava tarihe karışacak. Stokçulara, kara borsacılara fırsat vermeme adına Ramazan ayında fıstıklı baklava satmama kararı aldık. Fıstık yerine ceviz, badem, fındık gibi ürünlerden baklava üretimine ağırlık vereceğiz. Pek çok firma destek vereceğini açıkladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba’dan desteğini talep edeceğiz. Nasıl et fiyatlarındaki artış sonrası kontrollü bir ithalat yapıldıysa fıstıkta da aynı uygulamayı yapabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

4 milyar liralık haksız kazanç var
2017 yılının başından bu yana karaborsacı stokçularının eline geçen haksız kazancın 4 milyar 250 milyon Türk Lirası olduğunu iddia eden Mehmet Yıldırım, “Bu para baklava sektörünün ve tüketicinin cebinden çıktı. Sektörümüz geldiğimiz noktada, günlük 1.100 ton baklava üretmekte. 50 bin imalatçı çalışanı, satıcılarıyla bu 100 bini geçmekte. İhracatımız 2017 yılında 20 milyon TL civarında. Böylesi büyük bir sektör 3-5 tane karaborsacının eline bırakılmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Onlar kaybeder
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergisi uygulama kararına yönelik Türkiye’nin mesajlarını çok net bir şekilde ABD’li yetkililere ilettiğini belirterek, “Bu haftadan itibaren, kendilerine bildirerek, Türkiye olarak karşı adımlar atacağımızı söylüyoruz” dedi. Zeybekci, yaptığı açıklamada, ABD’nin ithal demir-çelikte yüzde 25, alüminyumda yüzde 10 ilave gümrük vergisi getirdiğini hatırlatarak, bazı ülkelerin bu karardan muaf tutulduğunu söyledi. Zeybekci, Türkiye, Hindistan, Çin gibi ülkelerin söz konusu muafiyete dahil edilmediğini belirterek şöyle konuştu:
“Oraya 1 milyar 180 milyon dolarlık ihracat yaparken, 1 milyar 300 milyon doların üzerinde de ithalat yapıyoruz. Biz bunları çok net bir şekilde anlattık. Türkiye’nin bu işin dışında tutulması gerektiğini de söyledik. Bazı girişimlerde bulunduk. Bu haftadan itibaren, kendilerine bildirerek, karşı adımlar atacağımızı söylüyoruz. Biz de aynı şekilde, onlardan yapmış olduğumuz ithalatta, onların ortaya koyduğu savların aynısını ortaya koyarak, onlara karşı önlemlerimizi alabileceğimizi söyledik. Bundan sonra Türkiye ile ABD arasında ticaret anlamında daha çok ABD’yi olumsuz etkileyecek olan bir döneme de girebiliriz. Ama biz bütün görüşme kapılarını açık bırakıyoruz.”

Haberin Devamı