Gazete Vatan Logo

203 bin seçmen sandık başında

İki il, yedi ilçe ve beş beldede bugün yerel seçim yapılacak. Ağrı’da AK Parti ile BDP, Yalova’da ise AK Parti ile CHP kıyasıya yarışacak.

30 Mart’taki yerel seçimlerin ardından YSK’ca iptal edilen 13 seçim bölgesinde ve tüzel kişiliğinin devamına karar verilen Afyon’un Emirdağ ilçesine bağlı Gömü beldesinde bugün belediye başkanlığı için seçim yapılacak. Ağustos’taki Köşk seçimleri öncesi partilerin moral açıdan da büyük önem verdiği seçimlerde gözler 30 Mart’ta AK Parti ile BDP arasında çekişmenin yaşandığı ve yırtık bir oy torbası nedeniyle iptal edilen Ağrı ile önce Ak Parti’nin ardından CHP’nin zaferinin ilan edildiği ancak karşılıklı itirazlar üzerine iptaline karar verilen Yalova’daki seçimlerde olacak.

Gözler iki ilde

Ağrı merkezde 79 bin 498 seçmen 310 sandıkta, Yalova merkezde 75 bin 813 seçmen 245 sandıkta oy kullanacak. Bu iki ilde toplam 155 bin 311 seçmen sandık başına gidecek. Aydın Buharkent’te 9 bin 329 seçmen 38 sandıkta, Bayburt Aydıntepe’de bin 752 seçmen 8 sandıkta, Bitlis Güroymak’ta 11 bin 951 seçmen 44 sandıkta, Çankırı Şabanözü’nde 5 bin 876 seçmen 23 sandıkta, Eskişehir Mahmudiye’de 6 bin 156 seçmen 30 sandıkta, Kastamonu Çatalzeytin’de bin 872 seçmen 7 sandıkta, Tokat Yeşilyurt’ta 3 bin 142 seçmen 12 sandıkta oy verecek.

Çorum’un Ortaköy ilçesinin Aştavul beldesinde, Erzincan’ın Tercan ilçesinin Çadırkaya beldesinde, Niğde Merkez Bağlama beldesinde ve Yozgat’ın Sorgun ilçesinin Eymir beldesinde de yenileme seçimi yapılacak. Seçmenler, Afyonkarahisar Emirdağ Gömü beldesinde ise ara seçim için sandık başına gidecek. Gömü’de seçmenler belediye meclis üyeliği için de oy verecek. Ağrı Merkez ve Tokat Yeşilyurt’ta il genel meclisi üyeliği seçimi için de oy kullanılacak. Böylece bugün sandık başına 2 il, 7 ilçe ve 4 beldede toplam 202 bin 974 seçmen gidecek.

İptal nedenleri

YSK, önce 1 oy farkla Ak Partili Yakup Koçal’ın, daha sonra 6 oy farkla CHP’li Vefa Salman’ın kazandığı ilan edilen Yalova’da Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine karar vermişti. YSK 7 kısıtlı (oy kullanma yeterliliği olmayan) vatandaşın oy kullandığı gerekçesiyle bu kararı almıştı.

YSK ilk etapta 10 oy farkla BDP’li Sırrı Sakık’ın belediye başkanı seçildiği ilan edilen Ağrı’da da, “yırtık oy torbası” nedeniyle 30 Mart seçimlerini iptal edip, bu ilde belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyeliği seçiminin yenilenmesi kararı almıştı.

İptal edilen belediyeler

Ağrı ve Yalova’nın yanı sıra diğer yerlerde yaşananlar ise şöyleydi:

- Aydın/Buharkent: İptal kararı öncesi seçimi 7 oyla MHP’li adayın kazandığı açıklanmıştı.

- Bayburt/Aydıntepe: MHP adayının kazandığı bu ilçede Ak Parti’nin itirazı üzerine seçim yenilenmesi kararı alınmıştı.

- Bitlis/Güroymak: 32 oyla BDP adayının kazandığı açıklanmıştı.

- Çankırı/Şabanözü: 4 oyla Ak Parti adayının belediye başkanı seçildiği ilan edilmişti

- Eskişehir/Mahmudiye: 11 oyla CHP adayının belediye başkanı olduğu açıklanmıştı.

- Kastamonu/Çatalzeytin: 10 Oyla seçimi Ak Parti adayının kazandığı duyurulmuştu

- Tokat/Yeşilyurt: 50 oy farkla Ak Parti adayının zaferi ilan edilmişti.

Haberin Devamı