Gazete Vatan Logo

2017’ye ağız tadıyla girin

Yılbaşı akşamı evde olmanın konforu birçoklarımız için bu seçeneği birinci sıraya oturtuyor. Bu akşam, aileniz ve dostlarınız için pratik ama dört başı mamur bir sofra kurmak istiyorsanız işte leziz tarifler...

2017’ye ağız tadıyla girin

Evde keyifli bir sofra kuralım

Yeni yıl yeni umutlar demek. Birkaç gün sonra acısıyla, tatlısıyla, sevinciyle, üzüntüsüyle çok zor geçen bir yılı geride bırakıyoruz. Bazı sözler vardır kafamızda canlandırdığımız ama bir türlü söze dökemediğimiz. Aklımızdan geçirdiğimiz bu sözleri bir yerde görünce de hah ben de tam bunu ifade etmek istiyordum dersiniz. İşte ünlü edebiyatçı T.S. Eliot’un “Geçen yılın sözcükleri, geçen yılın diline aitti… Yeni yılın sözcükleri ise farklı bir ses bekliyor bizlerden… Her son, yeni bir başlangıçtır.” sözü tam da benim düşündüklerimi ifade ediyor ve yeni yılı bu duygularla karşılamaya hazırlanıyorum.

Kendimi önceki yıldan daha iyi hissetmek ve 2017’yi “Her şey daha iyi olacak” duygularıyla karşılamak. Ya, şimdi yılbaşı kutlayacak zaman mı diyenleriniz olabilir. Adına ister kutlama deyin isterseniz paylaşma. Bir anlığına, bir geceliğine güzel bir masanın etrafında toplanarak sevdiklerinizin gözlerine bakarak, onlarla birlikte olmanın keyfini yaşayarak lezzetli bir akşam geçirmek.

Haberin Devamı

Dışarıda bir programınız yok. Evinizde dostlarınızla, yakınlarınızla bir gece planlıyorsunuz. Ama unutmayın, hep birlikte kocaman bir yılı geride bırakıp yeni yıla yeni umutlara kucak açacaksınız. Bütçenizi çok zorlamadan şahane bir yılbaşı masasıyla hem unutulmaz bir gece yaşayabilir hem de kendinizi iyi hissedecek bir şeyler yapabilirsiniz.

Yılbaşını çılgınca geçirmek isteyenleri konumuz dışı bırakalım ve kendimize güzel bir masa kuralım.

Nasıl mı!.. Birlikte planlayalım.

Önce mönüyü belirleyelim

Elbette önce mönümüzü hazırlıyoruz. Keyfimiz nasıl istiyorsa. İster Anadolu lezzetlerinin önde olduğu yemekler, ister Fransız tarzı, isterseniz İtalyan ya da dünya yemeklerinden seçmeler. Ben çok kültürlü zengin Anadolu lezzetleriyle bezenmiş bir masa tercih ettiğim için önereceğim mönü bu doğrultuda olacak. Başlangıçlar için: Zeytinyağlı lahana sarma, kırmızı biberli kuru cacık, kırmızı mercimek favası, Çerkes Tavuğu, beyin gerdan, cercerun, tarama, topik ve midye salma. Kabak mücver, paçanga böreği ve dalak dolmasını ara sıcaklara alıyorum ve fırında iç pilavıyla hindimiz ya da tavuk ana yemeğimiz. Tatlı bence her masanın en mutlu finalidir. Tahinli çıtır kabak veya kaymaklı ayva tatlısıyla bu finali siz de yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hep birlikte nice yıllara

Sonuçta, yeni bir yıl sevgiyle… Kahkahalarla… Neşeyle karşılanmalı. Geçmişle barış imzalanmalı… Gelecek için umutlar yeşertilmeli… Ve ânın, bu dönüm noktasının tadına varılmalı yılbaşlarında. Bu arada, barış imzalanan geçmişe gömülüp kalınmamalı… Geleceğe de fazlaca takılıp kaybolmamalı. Özetle; ağaçların altında değil kalplerde olan ve tüm zamanları içinde eriterek geleceğe taşıyan geçiş noktaları olarak algılanmalı yıl dönümleri.

Nice yıllara… Sevgiyle… Hep birlikte.

Trendler her yıl değişiyor

2016-2017 yılbaşı dekorasyonu için dikkati çeken üç ana başlık var:

Northern Climes (Kuzey Havaları) - Kuzey bölgelerinden ve kış ışığının doğal güzelliğinden esinlenen sakin bir ruh hali. Yılbaşı süslemeleriyle evler, çağdaş ama doğal bir ruh hali yaratmak için modern teknolojiyle birleştirilmiş zanaatkâr teknikler kullanarak bir cennete dönüşüyor. Ana temaları; ilkel, artizan, el yapımı ve ışıklı.

Haberin Devamı

Playful (Eğlenceli) - Şenlikli kış mevsimine neşeli bir yaklaşım, pop-art’tan esinlenen grafikleri çocuksu eğlence ve oyunlarla harmanlıyor. Vintage etkileşimli kitsch tasarımlar çağdaş bir yılbaşına eğlenceli bir unsur katıyor. Ana temaları: kalın, renkli, karikatür desenli, grafik ve soyut.

Opulent Luxe (Zengin Lüks) - Maksimist estetiğe dayalı, tarihi iç mekânlardan ve mistik referanslardan esinlenen bir tarz. Zengin ve bu lüks tarz peluş yüzeyleri çok parlak metalik ve ağır süslemelerle birleştiriyor. Ana temaları: süslü, dokunsal, büyülü, lüks ve değerli.

Sizin masanız, sizin tarzınız - Yılbaşının klasik rengi kırmızı ve bence masalara çok yakışıyor. İster sade, ister gösterişli, trend ya da değil, masanız sizi yansıtmalı. İyisi mi kendi stilinizi kendiniz yaratın.

Topik (4 adet)

Hamov’un yaratıcısı Selin Tokatlıoğlu’nun tarifiyle

Haberin Devamı

-700 gr haşlanmış nohut

-2 adet haşlanmış orta boy patates

-2,5 kg piyazlık doğranmış soğan

-600 gr tahin

-20 gr tarçın

-15 gr kaşığı yeni bahar

-10 gr kaşığı karabiber

-15 gr kaşığı şeker

-20 gr tuz

-70 gr dolmalık fıstık

-70 gr dolmalık üzüm

-50 gr zeytinyağı

Hazırlanışı:

Nohutların kabuklarını soyun ve patateslerle beraber püre haline gelene kadar robotta ezin. Zeytinyağı ve tuz katıp, hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.Düdüklü tencerede soğanları haşlayın (pimi çıkardıktan sonra 20 dakika). Soğanlar soğuduktan sonra iyice sıkarak boş bir kaba alın. İçine tarçın, tahin, yeni bahar, karabiber, şeker, fıstık ve üzümü katıp güzelce karıştırın. Nohutlu hamurdan bir avuç büyüklüğünde bir parçayı iki parça streç film arasına koyun. Elinizle yuvarlayarak açın. Üstteki filmi kaldırıp iki çorba kaşığı dolusu soğanlı harçtan hamurun üzerine koyup kenarlarını kapatın. Kenarların fazla parçalarını alıp hamura top şeklini verin ve servis tabağına yerleştirin. Üzerine tarçın, kuş üzümü ve fıstık serperek servis edin.

Midye salma

Mezedaki’nin sahibi Meri Çevik Simyonidis’ten

-50 adet midye

-30 adet küçük kabuklu midye

-300 gr baldo pirinç

-200 gr kıyılmış soğan

-500 gr olgun domates

-500 gr su

-70 gr zeytinyağı

-50 gr dereotu

-50 gr tuz

-10 gr biber

Hazırlanışı:

Önce midyeleri tavada bir gezdirin ve kenara alın. Daha sonra soğanları hakiki zeytinyağında bir güzel kavurun. Sonra küp küp doğranmış domates, sivribiber ve mantarları öldürmeden soğanla beraber pişirin. Bir miktar tereyağını da ekledikten sonra, pirinci ve en son midyeleri ekleyin. Tuzunu da koyun. Kaynamaya başladığında 1 kahve fincanı beyaz şarap veya rakı ekleyi. Pirinçler pişince altını kapatın. Kaselerde sıcak servis edebilirsiniz.

Çerkes Tavuğu

Annemden öğrendiğim tarifim

-1 kg tavuk eti, göğüs ve but

-2 adet kuru soğan

-1 baş sarımsak

-500 gr ceviz içi

-1 çorba kaşığı pul biber

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 çorba kaşığı kişniş tohumu, taze çekilmiş

-6 dilim tost ekmeği kabukları kesilmiş

-1 su bardağı süt

Hazırlanışı:

Bir tencereye tavuğu, iki baş soğanı, birkaç diş sarımsağı ve tuzu koyun üstünü örtecek kadar su ekleyin ve pişirin. Pişen tavuğu ayrı bir kaba alın ve kemiklerinden ayırararak küçük küçük parçalayın. Bir başka kapta kabukları alınmış tost ekmeklerini bir su bardağı süt ile ıslatın. Ceviz, biber, sarımsak ve tuz ile blenderda ince kıyın. Çekilen cevizin üzerine 2 çorba kaşığı tavuk suyu ekleyerek malzemeyi yağı çıkana kadar elle iyice yoğurun. Çıkan yağı serviste kullanmak üzere bir kaseye süzün. Süt ile ıslatılan ekmeklere, yağı çıkarılan cevize ve toz kişnişe azar azar tavuk suyundan ilave edin ve malzeme boza kıvamına gelene kadar karıştırın. Gerekiyorsa tuz ilavesi yapın ve parçalanmış tavuk etlerini cevizlı sosa ekleyin. Ezmeden hafifçe karıştırın. Arzunuza göre ılık ya da soğuk servis edebilirsiniz. Üzerine ceviz yağı gezdirmeyi unutmayın.