Gazete Vatan Logo

2010 zor geçer ama ümitliyiz, hızlı büyüme ise hayal

İşadamları ve sanayiciler ekonominin falına baktı

Dinçer: Yüksek büyüme zor birlik olup % 5’i aşabiliriz

Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, 2010’da dünya ekonomisinde hızlı bir büyüme beklenmediğini, dolayısıyla global ekonominin entegre bir parçası olan Türkiye’nin de yüksek büyüme hızına ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi. Dinçer, 2010 için Orta Vadeli Program’da öngörülen hedeflerden daha iyimser olduğunu belirterek, “Kendimize güvenelim. Hükümet ve iş dünyası arasında oluşturulacak güçlü diyalogla, ortak akılla Türkiye 2010’da yüzde 5 büyümeyi aşacaktır” dedi. Dinçer, Ekim ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarının umut verici olduğuna işaret ederek, ‘bardağın dolu tarafını görüp, moralleri yüksek tutarak, daha iyisinin yapılabileceğini’ vurguladı. Dinçer, IMF’yle anlaşmanın da Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

YASED: Yabancı yatırıma geri dönüş 2011’de

UluslararasI Yatırımcılar Derneği’nin (YASED), uluslararası doğrudan yatırımlara ilişkin beklentilerinde 2010’da tam toparlanma beklentisi bulunmuyor. YASED’e göre, kriz öncesi dönemdeki giriş miktarlarına dönülmesi ancak 2011’de mümkün. YASED, 2009 yıl sonu itibarıyla yabancı sermaye girişinin 9 milyar doların altında kalacağı beklentisini korudu. 2010 yılı için 2007-2008 yıllarındaki 18-20 milyar dolar seviyelerine geri dönüş halen muhtemel görünmezken, 2009’a kıyasla ise bir miktar toparlanma bekleniyor.

İSO: Kârlar düşük kalır istihdam artışı olmaz

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, yatırımın ekonomik canlılığın önemli göstergelerinden biri olduğunu belirterek, “Yeterince yatırımın yoksa ekonomide toparlanma istenilen hızda olmaz” açıklaması yaptı. Küçük, şunları kaydetti: ”Ekim’de sanayi üretiminde beklenenin üstünde artış gerçekleşirken, sabit sermaye malları üretiminde azalışın devam ettiği görülüyor. Yatırımlardaki bu olumsuz tabloda, 2010’da ancak, küçük bir iyileşme görüleceği, bu nedenle üretim ve istihdamdaki iyileşmenin de yavaş kalacağı anlaşılıyor.” Küçük, kârlılıkta 2010’da da büyük olasılıkla vahim bir tablo ile karşılaşılacağını belirterek, “Kârlılığın azalması, kuruluşların tasarruf yapma, yeni yatırım ve istihdam için kaynak yaratma kapasitelerinin de azalması anlamına geliyor” dedi.

Yücaoğlu: Deli gibi dolanıp yeni dış pazarlar bulunmalı

TÜSİAD Eski Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye’nin 2010’da diğer ülkelerden daha hızlı büyüyeceğini belirterek, “Çünkü yapısı öyle. Resesyona daha derin giriyor ama çıkışı da daha hızlı oluyor. Ama bu arada dünyadaki varlık değerlerindeki artış çok yavaş olacak” dedi. Yücaoğlu, Türkiye’nin en ciddi stratejisinin ‘ihracatta 2010’da yeni pazarlara yoğunlaşmak’ olduğunu vurguladı ve ekledi: ”Türk işadamları deli gibi dolaşarak yeni pazarlar bulmalı.”

Aybar: Teşvikle talep öne çekildi, oto pazarı daralır

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybar, öne çekilen talep nedeniyle otomotiv satışlarının önümüzdeki yıl daralacağı öngörüsünde bulundu. Aybar, “2010’da pazarda bir düşüş çok olası. İç pazarı canlandıracak önlemler alınmazsa, daralma olur” dedi. Aybar, pazarın canlanması için şu önerileri getirdi: “AB’deki pazarı canlandırıcı teşvik uygulamaları ülkemizde de yapılmalı. Yeni bir vergi indiriminden çok, AB’deki çözümün uygulanması daha uygun gözüküyor.”

İHKİB: Olumlu işaretler var hazırgiyim ihracatı artacak

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, global ekonomide daralmanın hız kestiği yönündeki olumlu işaretlerin Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne yansımaları olacağını vurguladı. Yabancı alım gruplarının Türkiye’den alım potansiyellerini koruduklarına dikkati çeken Tanrıverdi, “Dünya ekonomisinin toparlanmasıyla ihracatımızda da iyileşme olacağını ve en azından 2008’deki 15.7 milyar doların yakalanacağını umuyoruz” dedi.

Haberin Devamı