Gazete Vatan Logo

2000 yıllık burç mozaiği

Bursa Hisar bölgesindeki arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait burçlar ve mevsimleri konu edinen “Mitras mozaiği” ile duvar kalıntıları bulundu.

2000 yıllık burç mozaiği

Bursa’nın merkez Osmangazi Belediyesi tarafından, Bursa’nın ilk kurulduğu Hisar bölgesinde hayata geçirilen Hisar Arkeopark Projesi kapsamında yapılan kazılarda, M.S. 2. ve 3. yüzyıllara ait olduğu düşünülen Mitras Mozaiği bulundu.

Roma Dönemi’ne ait mozaiğin özelliği ise güneşin bir yıllık süre içinde 12 büyük takım yıldızının içinden geçişini tasvir ediyor olması. Ayrıca 12 ayı, burçları, 4 mevsimi, gündönümlerini ve ekinoksları simgeleyen bu mozaik, hayvan ve doğa figürleriyle kaplı. Mozaiğin orta kısmı ise güneşi simgeleyen ’Mithra’ betimli.

Önemli bir çalışma

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Hisar Arkeopark Projesi için yaptığımız kazı çalışmalarıyla Bursa’da hüküm sürmüş olan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi eserlerini görüyoruz. İlk kademeyi kazdığımızda, Osmanlı döneminde yapılmış olan ve Pınarbaşı’ndan akan suyun dağıtıldığı su künklerine, bir alt kademede de Bizans dönemi mermerlerine rastlıyoruz. Son katmanda ise Roma dönemi mozaiklerini görüyoruz. Kazı çalışmalarımız devam ederken, kamulaştırmalar ile bölgeyi genişletiyoruz. Hisar Arkeopark, Bursa’nın tarihinin yeniden yazılmasına öncülük edecek. Dolayısıyla bu yönüyle bakıldığında çok önemli, verimli bir çalışma” dedi.

Haberin Devamı