Gazete Vatan Logo

200 dolarlık bor 400 bin dolar olacak

Türkiye’nin Yeni Bor Stratejisi’ni açıklayan Enerji Bakanı Berat Albayrak, Eti Maden ile Çinli Dalian Jinma’nın Balıkesir’de yüksek teknoloji bor karbür üretim tesisi kuracağını söyledi. Albayrak, “Madenden çıkan borun katma değeri 2 bin kata kadar artacak” dedi

200 dolarlık bor 400 bin dolar olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bir rüyanın gerçeğe dönüştüğünü belirterek, “Eti Maden ve dünyanın bor teknolojileri alanında en büyüklerinden Çinli Dalian Jinma ile iş birliği protokolü imzalıyor. Balıkesir’de yüksek teknoloji bor karbür üretim tesisi kuracağız. Bor karbür, madenden çıkan borun katma değerini 2 bin kata kadar artıracak teknoloji. Hammadde olarak tonu 200 dolardan başlayıp, yüksek teknolojili ürüne dönüştüğünde 400 bin dolara kadar çıkan katma değer oluşuyor” dedi.

Yeni Bor Stratejisi Lansmanı ve Teknoloji Transferi Mutabakatı İmza Töreni’nde konuşan Albayrak, enerji ve maden alanında Türkiye’de insanların gündeminde olan bor madeniyle ilgili tarihi bir tanıtım gerçekleştirildiğini vurguladı. Albayrak, göreve geldikleri ilk günden beri teknolojinin yerlileştirilmesini önceliklerden biri olarak belirlediklerini anlattı. Hammadde ile 1 birim kazanırken, teknolojiyi kuranların 100 hatta bin birim kazandığını dile getiren Albayrak, Ocak’tan itibaren süren yoğun çalışmalar sonucunda bir müjdeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye dünya lideri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin bugün dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduğunu ve rezerv geliştirme çabalarıyla bu oranı kısa vadede yüzde 80’nin üzerine çıkaracaklarını ifade etti. Bor üretiminde Eti Maden’in dünya lideri olduğunu anımsatan Albayrak, şunları kaydetti:

“Eti Maden 2017’de 2.2 milyon ton satış gerçekleştirerek küresel pazarın yüzde 57’sini tek başına domine etti. 16 yıldır ne yaptıysak hep milletimiz için yaptık. Yıllardır milletimizin gündeminde olan bor madenine işte böyle sahip çıkıyoruz. Biz bu tarihi adımı atarken, Türkiye’ye sözde vaatlerde bulunanların beyannamelerinde bor ya hiç geçmiyor, ya da yıllardır tekrar edildiği, kalıplaşmış iki cümle içerisinde kullanılıyor. Milletimizin, kendi değerlerine kimlerin sahip çıktığının, ‘Büyük ve Güçlü Türkiye’ hedefi için kimlerin projeler, stratejiler geliştirdiğinin farkında olduğuna inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Nerede kullanılıyor?

Kozmetik, ilaç, yapıştırıcılar, naylon, gübre, yangına dirençli malzemeler, nükleer yakıt teknolojisi, tıp sanayi, fotoğrafçılık, boya, tekstil, deterjan, kaplama, emaye ve cam sanayi.

Savunma sanayi için kritik önemde

Bakan Berat Albayrak, bor karbürün özellikle savunma sanayinin geliştirilmesi ve yerlilik oranının artırılması adına kritik bir önem taşıdığına dikkat çekerek, “Taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, hafif zırhlı araçlar ve personel koruyucu yeleklerde kullanılan bor karbürün Türkiye’de üretilmesiyle önemli bir adım atacağız” diye konuştu.

2 bin kat nasıl değerleniyor?

Berat Albayrak, sahnenin her iki tarafındaki masalara yerleştirilen ürünleri göstererek, bor madenindeki katma değer artışlarını, şu şekilde açıkladı:

“Sol tarafta, kolemanit bor dediğimiz, Türkiye’de dünyanın en kaliteli hammadde ürünü, dünya ortalama pazarı 200 dolar civarında. Bunu işleyerek ve rafine ederek toz haline, borik asit dediğimiz hale dönüştürdüğümüzde, dünya piyasasında tonu 600 dolar civarı olan bir ürün halini alıyor. Bundan sonraki süreç, sağdaki masada dünyada elmastan sonra en sert ve dayanıklı element olan bor karbür ingot. Borik asit bor karbüre dönüştüğünde, toz halleriyle birlikte sanayi ve endüstride tonu

Haberin Devamı

40 bin dolara kadar olan mamül dediğimiz ürüne dönüşüyor. Bunu yeni teknolojilerle de işleyerek levhalar şeklinde ürüne dönüştürdüğümüzde, burada zırh levhalar, eğimli ve kıvrımlı olanların özellikle helikopter zırhlarında, silindir boru ve ince olan nükleer santral nötron tutucuları ile soğutmada, zırh ve yelek dediğimiz mukavemeti en dayanıklı ama müthiş derecede hafif olan, özellikle savunma sanayimizdeki en stratejik ürüne dönüştürüp iki şeyi başarıyoruz. Yani, hammadde olarak tonu 200 dolardan başlayıp, yüksek teknolojili ürüne dönüştüğünde 400 bin dolara kadar çıkan bir katma değer oluşuyor. Bor karbür her yıl en hızlı büyüyen pazarların başında geliyor.”