Gazete Vatan Logo

20 YTL’lik ‘müzekart’ sayesinde Türkler müze ziyaretçisi oldu

Yıllık 20 YTL’ye Türkiye’deki tüm müze ve ören yerlerine sınırsız giriş imkanı sunan müzekart’a beklenenin üzerinde talep geldi

Giriş ücretleri nedeniyle Türk halkının çoğu kez kapısından döndüğü müze ve ören yerleri ’müzekart’la hafta sonlarının gözde sosyalleşme alanı haline geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ’Müzeleri sevdirin’ talimatıyla ortaya çıkan ’müzekart’la Türkiye genelindeki tüm müze ve ören yerleri 20 YTL’ye gezilebilirken şimdiden Arkeoloji Müzesi, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Aspendos, Konya Mevlana Müzesi, Göreme Açıkhava Müzesi ve Pamukkale ziyaretçi akınına uğramaya başladı.

Kart olmadan ortalama 1.200-1.300 YTL’ye malolabilecek müze ve ören yeri gezilerini yıllık 20 YTL’ye sunan Müzekart’ın satışında bir yıl sonunda 2 milyon adede ulaşılması hedefleniyor.

Geçtiğimiz ay içinde satışa sunulan müzekart’a talebin çok yoğun olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürü Tolga Tuyluoğlu, “2006 yılında müze giriş ücretleri yerli ve yabancı için eşitlenince yoğun tepki gelmişti. Gişeden müze fiyatını duyup geri dönen çok oldu. Bunu ortadan kaldırmak ve müzeleri cafe’ler, sinema salonları gibi sosyal etkinlik alanları haline getirmek için müzekartı geliştirdik” diye konuştu.

Avrupa’da bir ilk

müzekart’ın Avrupa’da bir ilk olduğunu sadece Almanya’da fiyatı 65 euro ile Hollanda’da 39 euro olan benzeri örnekler bulunduğunu belirten Tuyluoğlu, “Ancak müzekart’ın kapsamı çok geniş ve fiyatı uygun. Türkiye’de 185 müze ve 130 ören yeri olmak üzere 315 yeri kapsıyor” dedi.

Sadece İstanbul’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 18, özellerle toplam 59 müze olduğunu hatırlatan Tuyluoğlu, “İstanbul’da en ünlü müzeleri gezmeye kalksanız bir günde 150 YTL’nin üzerinde bir harcama yapılması gerekiyor. Bu da insanların hevesini kırabiliyordu. Şimdi müzekart’la istenilen her müze istenilen sıklıkta ziyaret edilebilecek” açıklamasını yaptı.

TÜRSAB’ın sponsorluğunda yaratılan Müzekart’ın ’chip’li olduğunu, kartla ilgili tüm bilgilerin ana merkezden izlenebildiğini aktaran Tuyluoğlu, müzekartı ’hediye’lik bir ürün haline getireceklerini de aktardı. Şimdiden reklam ve turizm sektöründen talep aldıklarını anlatan Tuyluoğlu, “Markalar müşterilerine, çalışanlarına hediye olarak vermek için talepte bulunuyor. Çocuklar için özel tasarımlı müze kartını piyasaya sunacağız. İlköğretim öğrencilerine müzelere giriş ücretsiz ancak biz müzekart’ı çocukların ‘cep’lerinde taşıdıkları ilk kart yaparak onlara aidiyet duygusu kazandırmak istiyoruz” dedi.

Müze ziyaretlerinde Türkler’in payı % 15

* 2007 yılında müze ve ören yerlerini 19 milyon kişi ziyaret etti.

* Türk vatandaşlarının müze ve ören yerlerini ziyaret edenler arasındaki payı ise yüzde 15’de kaldı.

* Türk ziyaretçilerin sayısı 3 milyonu dahi bulmadı.

* Avrupa’da müze fiyatları 10-15 euro düzeyinde iken Türkiye’de bu rakam ortalama 5 euro.

Haberin Devamı