Gazete Vatan Logo

20 milyon $’lık şov

İstanbul Autoshow Fuarı

İstanbul Autoshow Fuarı, finansal piyasalardaki krize rağmen ihtişamlı bir açılış yaptı.

Otomobil firmaları bu yıl fuarı yine bir çekim alanı haline getirebilmek için 20 milyon doları gözden çıkardı.

19 Ekim’e kadar açık olacak fuarda ziyaretçilere farklı şovlarla 74 yeni modeli inceleme ve ücretsiz kasko, yüzde 0 faizli kredi gibi özel fırsatlarla otomobil sahibi olma gibi imkanlar sunulacak.

Otomobil tutkunlarının merakla beklediği 12. Uluslararası İstanbul Autoshow Fuarı, finansal piyasalardaki krize rağmen umutlu başladı. VIP ve basına dün kapılarını açan, bugün ise ziyaretçilerin gezebileceği fuara, rekor sayıda marka katıldı. Otomotiv şirketleri, hazırladıkları ihtişamlı standlarla 74 yeni model ile 8 konsept otomobili ziyaretçilerin beğenisine sunmaya başladı. 48 marka, 19 Ekim tarihine kadar sürecek Autoshow için yaklaşık 20 milyon dolarlık harcama yaptı.

45 bin metrekare kapalı alanda düzenlenen fuarda şirketler, kira ve işletme ücreti dahil standların metrakaresine 400-450 dolar ödedi. Markalar Autoshow’da yeni modellerin yanı sıra ziyaretçiler için özel şovlar hazırladı.

Yüzde 0 faiz fırsatı

Fuarın dopingiyle satışlarını artırmak isteyen şirketler, özel kampanyalara da başladı. Fuar süresi boyunca otomotiv markaları yüzde 0 faiz oranları, yüzde 10’a varan indirimler, hediye çekleri ve ücretsiz kasko gibi imkanlar sağlayacak. Autoshow’da Ford Fiesta, Honda City, Mitsubishi Colt, BMW 7 Serisi, Fiat 500, VW Golf, Skoda Superb, Ferrari California, Mercedes GLK, Audi Q5, Chery Alia, Opel Insignia, Renault Symbol, Peugeot 4007 Toyota Avensis ve Chevrolet Cruze sergileniyor.

Tofaş New York’a gidip yatırımcılarla görüşme yapacak

Tofaş CEO’su Ali Pandır, Türkiye’de kriz beklemediklerini belirterek, “Avrupa’dan gelen siparişlerin azalmasına karşın işçi çıkarmayacağız” dedi. 2009 yılı projeksiyonlarında şimdilik bir değişikliğe gitmeyeceklerini kaydeden Pandır, 360 bin adetlik üretim hedeflerini koruduklarını söyledi. Borsaya açık Tofaş’a daha fazla yatırımcı çekmek istediklerini sözlerine ekleyen Ali Pandır, bu amaçla New York’a giderek bazı fonlarla görüşeceklerini belirtti.

Koç, Fiat 500’ün ilk sahibi oldu

FIAT’IN yeni modeli 500’ün ilk sahibi Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç oldu. Tofaş CEO’su Ali Pandır ile Fiat Marka Direktörü Okan Baş, fuarda Koç’un 6 ay önce ısmarladığı Fiat 500’ün anahtarını teslim etti. Koç’un kullanacağı otomobil inci beyazı gövdeye, siyah tavana sahip.

Lamborghini CEO’su: Riskleri dağıtıyoruz, kriz bizi etkilemez

Tüm dünyayı kasıp kavuran ekonomik kriz, dünyanın en lüks markalarından Lamborghini’yi etkilemedi. Autoshow’da Murcielaga ve Gallardo LP 560-4 modellerinin tanıtımını yapan Lamborghini CEO’su Stephan Winkelmann, bu yıl satışlarını yüzde 5 oranında artıracaklarını söyledi. Winkelman, finansal krizdeki ABD’nin her zaman en büyük pazarları olduğunu anacak riski dağıttıklarını belirtti. Winkelmann, “ABD daraldığı zaman Batı Avrupa, Çin, Rusya gibi pazarlar büyüyor. Siparişleri dengeliyoruz. Üretimimiz talepten daha az olduğu için hiçbir kaybımız olmuyor” diye konuştu.

Türkiye’nin Lamborghini için önemli bir potansiyel pazar olduğunu ifade eden Winkelmann, “Ortaköy’de Boğaz’a nazır showroom açtık. 2009’da Türkiye’de Lamborghini satışlarının 20 adede ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Ford: ABD bizim için nimet oldu

FORD Otosan, Kocaeli fabrikasında üretilen Transit Connect sayesinde krizden etkilenmeyecek. Ford Otosan Genel Müdür Baş Yardımcısı Ufuk Güçlü, AB pazarındaki daralmaya paralel olarak üretim ve ihracat hedeflerinde hafif düşüşlerin olduğunu ancak 2008’de geçen yıla göre daha başarılı bir yıl geçireceklerini söyledi. Güçlü, “2007’de 286 bin adetlik üretime ulaşmıştık, şimdi bu rakamı aşmak için çalışıyoruz” dedi.

Transit Connnect’in ABD’ye ihracatına Nisan 2009’da başlayacaklarını ifade eden Güçlü, Amerika’nın kendileri için nimet olduğunu belirtti. Güçlü, şöyle devam etti: “Rekor kıran petrol fiyatları ve ABD’deki krizden önce Transit Connect’e market arabası olarak bakıyorlardı. Şimdi gözde oldu bir anda. 15 bin adetlik ihracatla yola çıkmıştık, 25 bine çıkardık. 2010’da daha da artacak.”

İşçi çıkartmayacak

Krize rağmen işçi çıkartmayacaklarını belirten Güçlü, “Kalifiye işçi bulmak çok zor. 2009 Nisan’ına yani Transit Connect’in ABD’ye ihracatına kadar dayanmamız lazım. Maliyet artışını üstleneceğiz. Çünkü ABD’ye güçlü bir şekilde girmek istiyoruz” dedi.

Ferrari California’ya 5 sipariş geldi

Ferrari’nin Avrupa’da 2009 yılında satışa çıkaracağı California modeline Türkiye’den şimdiden 5 sipariş geldi. Fer-Mas Genel Müdürü Orhan Ülgür, 2008 sonuna kadar Türkiye’de 26 adet Ferrari satışı hedefledikleri de sözlerine ekleyerek California modeli için müşterilerden 100 bin euro kapora aldıklarını belirtti. Avrupa fiyatı 178 bin eurodan başlayan aracın Türkiye fiyatının yüksek vergiler nedeniyle 350 bin euroyu geçmesi bekleniyor. California’da 4.3 litrelik V8 motor, 460 beygir güç üretiyor. Araç, Ferrari’nin tarihinde ön tarafa konumlandırılmış ilk motoru olma özelliğini de taşıyor. Araç, 0-100 km/s hızlanmak için sadece 4 saniyeye ihtiyaç duyuyor.

Haberin Devamı