Gazete Vatan Logo

2 milyar $ verdiler ama satmadık

Enerji Bakanı Yıldız, Şahdeniz’de Total’den alınan yüzde 10 hisse için 2 milyar dolar teklif edildiğini ancak satmadıklarını söyledi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşımayı hedefleyen Şahdeniz Projesi’nde Fransız Total’e ait yüzde 10’luk payın alımında kullanmak üzere İş Bankası ve Vakıfbank ile toplam 1 milyar dolarlık kredi anlaşması imzaladı. Mayıs ayında gerçekleşen hisse alım anlaşmasına göre, TPAO, Total’in Şahdeniz doğalgaz sahası ve SCP boru hattındaki yüzde 10 hissesini 1.45 milyar dolara satın alarak projedeki toplam payını yüzde 19’a yükseltti. Dün imzalanan ve İş Bankası ile Vakıfbank’ın eşit paylarda sağladığı 1 milyar dolar kredi, üç yılı anapara geri ödemesiz toplam yedi yıl vadeli olacak. Hisse alımı için gereken 450 milyon dolar TPAO’nun öz kaynaklarından karşılanacak.

50 yıllık ruhsat

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin, Şahdeniz projesindeki payının yüzde 10’dan yüzde 19’a yükselmesi ile Şahdeniz projesinde 468 kilometrekarelik alanın yaklaşık 50 yıllık ruhsatını aldığını belirterek, “Böylelikle BP’den sonraki ikinci büyük hissedar olduk” dedi. Yıldız, Şahdeniz’in yanı sıra TANAP’taki hisselerinin de yüzde 20’den yüzde 30’a çıktığını kaydederek, şunları söyledi: “Geçen yıl 265 milyon dolar kâr etmişiz bu projelerden. Bu yıl ve önümüzdeki yıl bunun 2 katını yapmayı düşünüyoruz. 3 yıl ödemesiz, 7 yıl içerisinde 1 milyar dolar ödeyeceğiz artılarıyla beraber. Bu hisseleri almaya karar verdikten 2 gün sonra bize 150 milyon dolar kâr teklif ettiler. ‘1.6 milyar dolara satar mısınız’ dediler. Hayır dedik. 2 hafta sonra 2 milyar dolar verdi bir başka şirket. 7 yılda ödeyeceğimiz bir kısım nemaların karşılığını 1 hafta içinde tedarik ettik. Maksat petrolün kendisine sahip olmak.”

Haberin Devamı

Yıldız, “Hisse artırımıyla şu anda çıkan 55 bin varil/günlük hissemizi artırdık ve 120 bin varil/günlük çıkartılacak petrolün de yüzde 19’una sahip olduk” dedi.

Ceyhan’a petrol akışı başladı
Kuzey Irak’tan Kerkük-Ceyhan’a bağlanan petrol boru hattının kapasitesinin artırılması için başlatılan inşaatın tamamlanmasıyla petrol akışı yeniden başladı. Kaynaklar, petrol akışının bugün itibariyle günlük 200 bin varile ulaşmasının beklendiğini belirtti. Reuters’ta 19 Ağustos’ta yer alan haberde, petrol akışının 120 bin varilden 200 bin 220 bin varile çıkarılmasına yönelik inşaatın başladığı ve ay sonuna kadar tamamlanmasının planlandığı belirtilmişti. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, “Test akışı dün başladı ve sorun yaşanmıyor. Akışın bugün 200 bin varile ulaşması bekleniyor” dedi.
Babacan’dan istemedik
Finansmanın yaklaşık 500 milyon dolarlık eşit paylarla İş Bankası, Vakıfbank ve TPAO’nun öz kaynağıyla sağlandığını dile getiren Bakan Taner Yıldız, “Ali Babacan’la bunları konuşurken, ‘Bizden para istemiyorsun değil mi’ dedi. ‘Şimdiye kadar istemedik, bundan sonra da istemeden projelerimizi gerçekleştiririz’ dedik. Buralardan elde ettiğimiz kârlarla geri ödemeleri yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı