Gazete Vatan Logo

2 günlük maraton başlıyor!

Merkezi ortak sınavlar bugün başlıyor

Sekizinci sınıflar için ilk kez düzenlenecek merkezi ortak sınavlar bugün başlıyor. Sınavın ikinci gün oturumu yarın. Bugün ve yarın 5, 6 ve 7. sınıflar izinli. Dört yanlış bir doğruyu götürmeyecek, sınava girerken üst araması olmayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca, ortaokul 8. sınıflar için ilk kez düzenlenecek merkezi ortak sınavlar bugün yapılacak ilk gün oturumuyla başlayacak. İkinci gün oturum sınavı ise yarın gerçekleştirilecek.

MEB’in yeni düzenlemesiyle 8. sınıflarda Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri için her dönem, iki yazılısı olan derslerden birincisinin, üç yazılısı olan derslerden ikincisinin sınavı ortak yapılacak.

Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders olmayacak. Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıf öğrencileri, sınav günlerinde idari izinli sayılacak ve bu okullar uygulamanın hafta sonuyla birleşmesinden dolayı 4 gün tatil olacak.

Her sınav 40 dakika

Bugün saat 09.00’da Türkçe, saat 10.30’da matematik, saat 12.00’de din kültürü ve ahlak bilgisi sınavları, yarın ise saat 09.00’da fen ve teknoloji, saat 10.30’da T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, saat 12.00’de yabancı dil sınavları yapılacak. Her sınav süresi 40 dakika, sınav araları ise 30 dakika olarak belirlendi. Öğrenciler, sınav salonlarına, saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saat, sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile bilgisayar özelliği bulunan cihazlar bulunmaksızın alınacak. Sınav bitiminden önce gelen tüm öğrenciler sınava alınacak, geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecek.

Sonuçlar internette

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A ve B kitapçığı olmak üzere iki çeşit kitapçık verilecek. Mazereti okul müdürlüğünce uygun görülen öğrenciler için bakanlıkça belirlenen tarih ve merkezlerde mazeret sınavı yapılacak. Mazeret sınavı, 14-15 Aralık 2013’te yapılacak. Mazeret sınavları da her gün üç oturum olmak üzere altı oturum halinde gerçekleştirilecek. Sınav sonuçları internetten açıklanacak.

Haberin Devamı