Gazete Vatan Logo

2 generali gizli tanık yaktı

2 generali gizli tanık yaktı

Selam Tevhid’de kumpas’ iddianamesinde gizli tanık Alparslan’ın, ‘MİT TIR’larının durdurulmasından önce, Jandarma Komutanlığı’nda 6-7 Ocak 2014’te çoğu subay 200-250 jandarma personelinin katıldığı toplantı yapıldı’ diye verdiği ifade, Tümgeneral İbrahim Aydın ile Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nu yaktı.

‘Selam Tevhid’de kumpas’ iddianamesine dahil edilen MİT TIR’larının durdurulması soruşturması sonucunda Fethullah Gülen ile polis ve askerlerin arasında olduğu 122 şüpheliye dava açıldı. Bu iddianame ile birlikte bazı isimlerle ilgili dosya ayrıldı. Bu isimlerin arasında dün tutuklanan üç komutan da yer aldı.

Al Jazeera’den Selahattin Günday’ın haberine göre; bu 3 ismi şüpheli konumuna getiren en önemli iddia gizli tanığa ait. Selam Tevhid’de kumpas iddianamesinde ifade veren ‘Gizli Tanık Alparslan’, 1 Ocak 2014’te durdurulan MİT TIR’larından sonra dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük’ün de katıldığı bir toplantı yapıldığını iddia etti. 6-7 Ocak 2014’te Ankara Jandarma Genel Komutanlığı’nda yapılan yarım saatlik toplantıdan söz eden gizli tanık ‘Alparslan’, “O zamanki Jandarma Genel Komutanı başkanlığında bir toplantı yapıldı. Bu toplantıya çoğunluğu subay 200-250 jandarma personeli katıldı” dedi. Alparslan, Org. Servet Yörük’ün toplantıda Suriye’deki terörist gruplara silah taşınmasına göz yumulmamasına dikkat çektiğini, bununla olası ikinci TIR baskınının başarısız olmamasını kastettiğini öne sürerek, 12- 13 gün sonra ikinci TIR vakasının yaşandığını anlattı. Bu ifadenin ardından komutanlarla ilgili soruşturma ayrıldı. Yeni dosya ile devam ettirildi. Savcılık bu toplantıya katılanları incelemeye aldı. Cumartesi günü de ilk sorgulanan Tümgeneral İbrahim Aydın ile Tuğgeneral Hamza Celepoğlu da, TIR’ların kime ait olduğunu bilmediklerini söyledi. Ama iki general ve emekli albay Burhanettin Cihangiroğlu tutuklandı.

Haberin Devamı

Generaller iddiaları reddetti

Savcılık komutanlara, “6-7 Ocak’taki bu toplantıda bulundunuz mu?” sorusunu yöneltti. Bu soruya tutuklu Tuğg. Hamza Celepoğlu Genelkurmay’ı işaret ederek “Görev bölgemi izinsiz terk edemem. O tarihlerde görev yerimde değilsem, görevimin içeriğini Genelkurmay’a sorun’ diye cevaplandırdı. İki komutan da, toplantıya kimlerin katıldığının ve içeriğinin Jandarma Genel Komutanlığı’ndan öğrenilebileceğini söyledi. TIR’ların durdurulması ile ilgili bir bilgisi olmadığını ifade eden Celepoğlu, “Savcının talimatı ile yapılmış bir işlem. Benim adli bir sorumluluğum yok’ dedi. TIR’ların durdurulduğu gün konutunda olduğunu belirten Celepoğlu, ihbar üzerine TIR’ların durdurulduğunu, kendisinin TIR’ların durdurulacağını bildiğine dair delil olmadığını söyledi. Ancak savcılık, ‘komutasındaki askerlerin yaptığı operasyondan haberinin olmamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu’ vurguladı. İki general de TIR’ların MİT’e ait olduğunu bilmediklerini belirterek, iddiaları kabul etmedi.

Haberin Devamı

SMS delil sayıldı

TUĞGENERAL Hamza Celepoğlu, savcılık ve hakimlik sorgusunda olayı televizyondan öğrendiğini iddia etti. Ancak Celepoğlu’nun TIR’lar durdurulmadan bir albay ile yaptığı SMS mesajlaşması operasyondan haberi olduğuna dair delil kabul edildi. Savcılık, tır’ların durdurulması eylemini icra eden Adana ve Hatay Jandarma birliklerinin Celepoğlu’na bağlı olduğunu, dönemin Adana İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay ile odasının ve lojmanının aynı binada bulunması ve TSK’daki disiplin ve hiyerarşi dikkate alındığında haberinin olmadığı beyan etmesinin inandırıcı bulunmadığı belirtti. Tutuklanan Jandarma Kriminal Laboratuvarıı eski Başkanı emekli Albay Burhaneddin Cihangiroğlu’nun ise, TIR’ların Adana’da 19 Ocak’ta durdurularak yasadışı şekilde numune alınmasının ardından 22 Ocak’ta numunelere sanki devlet sırrı niteliğinde bir malzeme değilmiş gibi analiz yapılması talimatı verdiği, laboratuvarın başındaki yarbayı analizlerle ilgili talimatlandırdığı, bir günde jet hızıyla yapılan analizlerin Adana’ya gönderilmek suretiyle örgütsel bir eylemin kriminal laboratuvardaki ayağını organize etmek suretiyle suç işlediği belirtildi.

Haberin Devamı