Gazete Vatan Logo

2 fon Türkiye’de uff oldu

Büyüklüğü 100 milyon dolardan fazla olan HSBC ve East Capital’e ait ülke fonları, yüzde 60’ın üzerinde değer kaybetti. Fonlar kapanma riskiyle karşı karşıya.

2 fon Türkiye’de uff oldu

KÜRESEL yatırımcılar için çekici olan Türkiye’de iç siyasetteki gelişmeler, Rusya ile yaşanan gerginlik, ardı ardına yaşanan terör saldırıları ve küresel büyüme ile ilgili endişeler bu ülkeye odaklanmış fonların erimesine neden oldu.

Büyüklüğü 100 milyon dolardan fazla olan ve sadece Türkiye hisse senetlerine odaklanmış sadece 2 fon bulunuyor. Financial Times’ın haberine göre, HSBC ve East Capital’e ait bu 2 fonun varlıkları, 2013 zirvesine göre yüzde 60 eridi. HSBC Global Investment Türkiye’nin varlıklarının üçte ikisinden fazlası eridi ve fon 130 milyon dolara geriledi. Gelişmekte olan ülkelerde uzmanlaşmış East Capital’in ülke odaklı fonu ise yüzde 80’den daha fazla değer kaybederek 110 milyon dolara geriledi.

1.7 milyar TL’ye geriledi

Veri sağlayıcısı EPFR’nin araştırmasına göre Türkiye odaklı hisse senedi fonlarının büyüklüğü 2012’de 3 milyar dolar ile zirve seviyesini görürken Nisan ayında bu büyüklük 1.7 milyar dolara geriledi. HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Genel Müdürü Namık Aksel, fonlarının kapanmayla karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Aksel, “Bu fon 2008’de Lehman krizinden hemen sonra 50 milyon dolardı ve biz bunu kapatmayı düşünüyorduk. 100 milyon dolar bile önemli bir varlık sınıfı için yeterli değil” dedi.

Haberin Devamı

Terk edilmiş değil

East Capital Türkiye uzmanı Emre Akçakmak, ülke fonlarının Rus uçağının düşürüldüğü Kasım 2015’ten sonra en kötü çıkışları yaşadığını söyledi. Akçakmak, bununla birlikte yeni hükümetin reformları gerçekleştirmesi durumunda ülkeye dönebileceğini söyledi. Türkiye’ye yatırımcı ilgisinin daha düşük olduğunu ifade eden Akçakmak, fon girişlerine bakıldığında Türkiye piyasasının tamamen yabancılar tarafından terk edilmiş bir piyasa olmadığını sözlerine ekledi.