Gazete Vatan Logo

19 cinayete sıfır hapis!

Üç tutuklu sanık daha tahliye edildi. Ölen madencilerin yakınları karara isyan etti

Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’nde 2009 yılı Aralık ayında meydana gelen grizu patlaması ile ilgili devam eden duruşma sonrası ölen madenci yakınları, adliye bahçesinde kefenli eylem yaptı. Faciada yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını üzerlerine asıp, kefen giyerek adliye merdivenlerine ve Atatürk anıtının önüne yatarak eylem yapan madenci yakınları, davada tutuklu sanık kalmamasına tepki göstererek, “19 kişinin hayatını kaybettiği facianın sorumluları, bugün dışarıda geziyor, biz ise her gün mezarlıkta gözyaşı döküyoruz. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?. Adalet istiyoruz” diyerek yakındılar.

Son üç kişi de tahliye edildi

Bursa 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya, daha önce üst mahkemeye yaptıkları itiraz sonucu tahliye olan Fahrettin Şolpan, Hayrettin Çelik ile Bayram Erdoğan katılırken, diğer tutuksuz sanıklar Nurullah Ercan, Orhan Latif Ercan ve Kasım Karataş gelmedi. Ölen 19 madencinin yakınları adına duruşmaya katılan Avukat Ercan Sümer, daha önce tahliye olan Fahrettin Şolpan ile Hayrettin Çelik’in yeniden tutuklanmalarını istedi. Sanık avukatlarının bu talebe itiraz ettiği dava sonunda mahkeme, tutuksuz sanıklar Fahrettin Şolpan ile Hayrettin Çelik’in tutuklanmalarına yer olmadığına karar verip, mahkeme tarafından istenen bilirkişi raporunun henüz gelmemiş olması nedeniyle duruşmayı Haziran ayına erteledi.

Kefenli eylem

Büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan 40 madenci yakını, yanlarında getirdikleri beyaz örtüleri kefen gibi sararak önce adliye merdivenlerine yattılar. Faciada hayatını kaybeden Murat Hanay’ın kardeşi Nihat Hanay, “Bizler burada hakkımızı aramak için toplandık. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Atatürk’ün dediği gibi hak kuvvetin üstündedir. Ne yazık ki, bu gün burada bunu göremiyoruz. Hak kuvvetlinin yanında kalmış. Bizler adalet istiyoruz. 19 kişinin hayatını kaybettiği facia ile ilgili adaletin yerini bulmasını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı