Gazete Vatan Logo

17 Aralık savcıları için karar: Görevden alma

17 Aralık savcıları için karar: Görevden alma

Ergenekon savcısı Zekeriya Öz ile 17-25 Aralık soruşturmalarının diğer savcıları Muammer Akkaş, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında HSYK 2. Dairesi soruşturma kararı verdi. Dört savcı, soruşturmalar sonuçlanıncaya kadar görevden de uzaklaştırıldı.HSYK 2. Dairesi Başkanı: “Karar, görevleri nedeniyle değil, hukuken davranmaları gereken şekilde davranmamaları, soruşturmaları CMK’ya uygun ve tarafsız yürütemedikleri için verildi.” Karar 5’e 2 oyla alındı. Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik muhalif kaldı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, kamuoyunda yürüttükleri kritik soruşturmalarla bilinen savcılar Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara ve Muhmet Yüzgeç hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, dört savcının görevde kalmalarının, ‘yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği’ sonucuna vararak, soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırıldıklarını açıkladı. Savcılar yeniden inceleme talebinde bulunursa, yine HSYK 2. Daire bakacak. Çıkacak karara itiraz ise Genel Kurul’da ele alınacak. AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, dün kararla ilgili, “Zaten yargıda böyle bir gelişme bekleniyordu. Emniyet içinde yargı içinde gelişmeler oldukça o tür dosyalara ulaşmak daha da kolaylaşıyor. Ben basında yer alan o vahim durumu hiç yadırgamıyorum. Duyduğumuz gördüğümüz o kadar şey oldu ki inşallah hepsi açığa çıksın, sorumlular ile ilgili de işlem yapılsın” diye konuştu.
‘Benim için şereftir’
Zekeriya Öz, kararı öğrenmesinin ardından twitter sayfasından Necip Fazıl Kısakürek’in “Bir nar ağacı var bir de darağacı Namerde nar düştü yiğide darağacı” sözüyle karşılık verdi ve şunları yazdı: “Milletimin hakkını hırsıza yolsuza yedirmediğim için verdiğim mücadele sonucunda sürülmem ve görevden alınmam büyük bir şereftir. Milletin malını canını korumak için verdiğim tüm emekler milletime helal olsun. Hırsızlar uğursuzlar ve uşaklarını da Allah’a havale ediyorum. Allahıma sonsuz şükür ve hamdolsun yolsuzun hırsızın yanında olmadığım şahsıma zarar gelecek diye hırsızlığa kanunsuzluğa boyun eğmedim için.” Öz, Bolu Adliyesi’nde vedalaşıp ayrılırken, aracının üzerindeki karları kartopu yapıp havaya attı ve “Bu da yeni yıla mutluluk getirmesi için olsun” dedi. Öz, şöyle konuştu: “Bugüne kadar savunmam dahi alınmadı. Bana bildirilmeyen ve gönderilmeyen kararın medyaya alelacele servis edilmesi, HSYK’nın hangi etik değerlere göre hareket ettiğini açıkça göstermektedir. Karar hukukilikten uzak, siyasi bir karardır. İtirazlarımı yapacağım. Kararın şahsımla alakası yoktur. Bana karşı değildir, yargı bağımsızlığına karşı verilmiş bir karardır. Bu karar bence başka bir yerde alındı ve kurulda uygulamaya konuldu.”
Neyle suçlanıyor
Polise tehdit, Erdoğan’a hakaret
HSYK Başmüfettişi Ömer Kara hazırladığı raporda meslekten ihraç edilmelerini talep etmişti. Raporda Savcı Zekeriya Öz’ün, yolsuzluk soruşturmasında ilk gözaltıların yapıldığı 17 Aralık gününden bir gün sonra, 18 Aralık’ta İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde kolluk görevlilerini tehdit ettiği ifade ediliyor. Öz’ün o akşam İstanbul Eminyeti’ne girmişti. Öz’ün sorguları yapan görevlilere, soruları değiştirmeleri halinde tutuklanacaklarını söylediği belirtilmişi. HSYK raporunda ayrıca 17 Aralık soruşturmasına konu olan Fatih Belediyesi’ni de baskı altına almaya çalıştığı iddia edilmişti. Öz’ün yılda 25-30 kez yurt dışına çıktığı, Dubai tatilinin masrafı olan 20 bin 259 doları işadamı Ali Ağaoğlu’na ödettirildiği iddiası ortaya atıldı. Ağaoğlu da bizzat bu iddiaları dile getirmişti. Öz ise, bununla ilgili ortaya atılan faturaların sahte olduğunu açıklamıştı. Öz, Twitter’da siyasi içerikli mesajlar paylaşmak ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret etmekle de suçlandı.
Baktığı dosyalar
Ergenekon, Andıç, Şike, Zirve...
Zekeriya Öz, 12 Haziran 2007’de Ümraniye’de bir gecekonduya saklanılan 27 el bombasının bulunmasıyla başlatılan Ergenekon soruşturmalarının özel yetkili savcısıydı. Hepsi birleştirilen 16 iddianameden 8’i Savcı Öz’ün imzasını taşıyordu. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un tutuklandığı Andıç soruşturmasını da yürüten Öz, ayrıca El Kaide üyesi Loui Sakka hakkında müebbet hapis istemiyle iddianame hazırladı. Zekeriya Öz aynı zamanda 3 Temmuz 2011’de başlayan Aziz Yıldırım’ın da yargılandığı şike davasını başlatan savcıydı. Zekeriya Öz’ün yürüttüğü bir diğer önemli dava ise Malatya Zirve Yayınevi soruşturmasıydı.
‘Beklenen sonuçtu’
Tekirdağ’da görev yapan Savcı Muammer Akkaş, görevden uzaklaştırma kararını telefonla arayan arkadaşlarından öğrendiğini söyledi. Akkaş adliyeden çıkarken, “Hayırlısı olsun, fazla söylenecek bir şey yok. Beklenen bir sonuçtu. Bir yıl önce mitinglerde söylenen bir yıl sonra gerçekleşti. Ülkemize hayırlı olsun. Tuzun koktuğu yer burası” diye konuştu.
Neyle suçlanıyor
Delilsiz gözaltı
HSYK raporunda, Akkaş’ın 25 Aralık operasyonunda hazırladığı 22 klasörde hiçbir delilin bulunmadığı, ağzı mühürlü torbaları açmadan gözaltı kararı aldığı öne sürüldü. Akkaş’ın aceleyle fezleke tanzim ettiği ve operasyon talimatı verdiği iddia ediliyor. Akkaş’ın dosyada adı geçen bakanların durumunu derhal TBMM’ye bildirmediği de belirtiliyor. Akkaş, 25 Aralık soruşturmasındaki operasyon talimatını yerine getirilmeyince adliyede basın açıklaması dağıtmış ve kendisine soruşturma yaptırılmadığını iddia etmişti.
Baktığı dosyalar
Gezi, Dink...
Akkaş, 25 Aralık soruşturmasını başlatan savcı olarak biliniyor. Akkaş ayrıca Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan’a silah temin edilmesi, Danıştay kamera kayıtlarının silinmesi ve Hrant Dink dosyalarına baktı. Ayrıca Gezi parkı iddianamesini hazırladı.
‘AİHM’de kazanırız’
Kara, “Hukuki bir karar değil, siyasi olduğu açıktır. Savunmam dahi alınmamış, müfettiş hakkında şikayetlerim ayrıca kurula yaptığım bütün başvurular sonuçlanmamış, bu konuda da tarafıma hiçbir bilgi ve cevap gönderilmemiştir. Kınama cezası dahi çıkmaması gerekirken, kararı AİHM’e taşıdığımızda hak ihlali olduğu için lehimize sonuçlanacaktır” dedi.
Neyle suçlanıyor
4 dakika ifade
HSYK raporunda savcı Celal Kara’nın 17 Aralık soruşturmasında kapsamında gözaltına aldığı kişilere savunma hakkı vermediği vurgulanıyor. Ayrıca 3 bin 419 sayfalık fezlekenin Savcı Kara tarafından incelenmediğine de atıf yapılıyor. Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan’ın ifadesinin 4 dakika, Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’in 7 dakika ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in ise 14 dakika sürdüğü, böylece şüphelilerin savunma hakkının engellendiği savunuluyor.
MEHMET YÜZGEÇ: ‘Medyadan öğrendim’
İstanbul’da görevliyken geçen temmuz ayında Kahramanmaraş’a atanmış olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Yüzgeç, HSYK’nın hakkındaki açığa alma kararının kenidsine henüz tebliğ edilmediğini söyleyerek, “Kararı medyadan öğrendim” dedi. Yüzgeç, kararın kendisine ulaşmasının ardından grekli açıklamayı yapacağını söyledi.
Neyle suçlanıyor
Bilgi vermedi
Üç farklı soruşturmayı birleştirip tek operasyon yapan Savcı Yüzgeç’in 17 Aralık soruşturmasında bir çok hukuksuz işlem yaptığı öne sürülüyor. Yüzgeç’in operasyon kapsamındaki kişileri somut bilgi ve belge olmadan gözaltına aldırdığı ve mal varlıklarına el koydurduğu ifade ediliyor. Yüzgeç’in soruşturmayı kanunun değil polisin inisiyatifiyle yaptığına dikkat çekiliyor. Rapora göre Yüzgeç’in şüphelilerle ilgili yaptırdığı arama ve gözaltılar için İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’ya hiçbir bilgi vermediği de vurgulanıyor.

Haberin Devamı