Gazete Vatan Logo

160 milyon dolarlık servet İstanbul’a geliyor

Haydarabad Nizamı, 1947 yılında İngiliz bankasına 1 milyon Sterlin yatırdı

Toprakları işgal edilince Nizam’ın yanı sıra Pakistan ve Hindistan da hesap üzerinde hak iddia etti. Hesaplar taraflar anlaşana kadar donduruldu
Bugün o paranın değeri 80 milyon Sterlin’i geçti. Şimdi üç taraf parayı paylaşmak için 60 yıl aradan sonra masaya oturuyor. Nizam’ın Türkiye’de yaşayan torunu Bereket Şah böylece servetine tekrar kavuşuyor

Hikaye Hindistan’ın Haydarabad prensliğinde başlıyor... Hindistan 1947 yılında İngiltere’den bağımsızlığını ilan ettiğinde Haydarabad ülkenin Müslüman nüfusu en fazla olan prensliğiydi... Burayı yöneten Nizam Ali Han o dönemde dünyanın en zengin kişisiydi. Hindistan ve hemen ardından Pakistan bağımsız olduğunda Ali Han’ın bir seçim yapması gerekti. Ne Pakistan’a ne de Hindistan’a bağlanmak istiyordu ama ikisinden de baskı görüyordu. Kendisini zor günler beklediğini anlayarak İngiltere’deki NatWest Bankası’na 1 milyon Sterlin yatırdı. Koltuğundan olsa bile bu paranın kendisine yeteceğini umuyordu. Ancak olaylar tahmininden daha da karmaşık bir hâl aldı.

Hindistan da taraf oldu

Ali Han önce Pakistan’a katılmaya karar verdi. Hatta karşılıklı güven ilişkisinin kanıtı olarak bankadaki 1 milyon Sterlin’i Pakistan hükümetine yolladı. Ancak kısa süre sonra Hindistan devreye girdi. Ülkenin en zengin prensliğini kaybetmeye hiç niyeti yoktu. Hindistan’ın baskısı karşısında tedirgin olan Ali Han, parayı geri istedi. Ama bu sırada 1 milyon Sterlin çoktan Pakistan’ın hesabına gitmişti.




Ali Han ve Pakistan paranın kimin olduğunu tartışırken Hindistan ordusu Haydarabad’ı işgal etti. Böylece Hindistan da kavganın taraflarından biri haline geldi. Pakistan paranın artık kendisinin olduğunu söylüyor, Haydarabad Nizamı Ali Han paranın şahsi serveti olduğunu anlatıyor, Hindistan ise Haydarabad’ın yönetimini ele aldığı için para üzerinde hak iddia ediyordu.

Hindistan’ın 1948’de Haydarabad’ı işgal etmesiyle Nizam’ın serveti de yavaş yavaş erimeye başladı. Üç taraf ise paranın kime ait olduğuna bir türlü karar veremiyordu. Tartışmalar 1957 yılına kadar sürdü. Sonunda olay İngiltere’deki Lordlar Kamarası’na taşındı. Olayın içinde bir İngiliz bankası olduğu için son kararı Lordlar verdi ve üç taraf da anlaşana kadar hesabın dondurulacağını söyledi. Yani Pakistan, Hindistan ve Haydarabad Nizamı kendi arasında anlaşmadan kimse 1 milyon Sterlin’den payını alamayacaktı. Nitekim aradan geçen 60 yılda paraya kimse dokunamadı ve para faiz gelirleriyle birlikte 80 milyon Sterlin’e kadar çıktı.

Herkes pay alacak

Şimdi Hindistan bu paranın adaletli bir şekilde paylaşılması için harekete geçti. Devlet Bakanı Kapil Sibal “Taraflar prensipte anlaştı. Önümüzdeki 18 ay içinde iyice hazırlanıp masaya oturacağız” dedi. Hindistanlı yetkililer Pakistan, Hindistan ve Nizam’ın ailesinin servetten adaletli şekilde pay alacağını söyledi. Eğer anlaşma sonuçlandırılabilirse son Nizam Ali Han’ın torunu ve yasal varisi olan Bereket Şah da yeniden zengin olacak. Annesi Osmanlı soyundan gelen ve bugüne kadar evlendiği dört kadından ikisi Türk olan Bereket Şah yıllardır Türkiye’de yaşıyor.

Eski eşi pay isteyebilir

Artık servetinin büyük bölümünü kaybeden Bereket Şah (75) servetten pay alırsa rahat günlerine tekrar kavuşacak. Ancak Bereket Şah’ın dedesi Nizam Ali Han’ın 85 kadından 100 çocuğu ve bunlar dolayısıyla 400 kadar akrabası var. Bereket Şah servetini geri aldığında bu varislerle ve eski eşlerinin talepleriyle mücadele etmek zorunda kalacak. Bereket Şah’ın 4 yıl evli kaldığı eski Türkiye güzellik kraliçesi Manolya Onur 2006 yılında nafaka davasını kazanmış ve Şah’tan 5 milyon dolar almaya hak kazanmıştı. Manolya Onur, Şah’tan olan kızı için 100 milyon dolar değerinde bir arazi üzerinde de hak iddia ediyor.

Halifenin torunu

HAYDARABAD Nizamı Osman Ali Han 1940’larda 2 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kişisiydi. Nizam 1921’de oğlu Azam Şah’ı Fransa’ya gönderdi. Azam burada Türkiye’den sınırdışı edilen Halife 2’nci Abdülmecid’in kızı Duru Şahvar’la evlendi. 1948’de Hindistan’ın Haydarabad’ı işgal etmesinin ardından Nizam sıfatı Azam ve Duru Şahvar’ın oğlu Bereket Şah’a geçti. Bereket Şah, Esra Birgen, Helen Simmons, Manolya Onur ve Fas güzeli Cemile Belarus olmak üzere 4 kadınla evlendi. Şah, boşanmalar için büyük nafakalar ödedi. Mali durumu iyice kötüleşen Bereket Şah, son çare olarak mal varlığınının yönetimini ilk eşi Prenses Esra’ya verdi.


Haberin Devamı