Gazete Vatan Logo

160 bin euroya İspanya’da oturma izni!

Yasa çıkartılmak üzere kollar sıvandı

Ekonomik kriz nedeniyle kredi borcunun ödeyemeyen İspanya halkının evlerine el konulması, ülkede yeni bir sorun doğurdu: Konut stoğu fazlası. Bu stoğu eritmeyi ve inşaat sektörünü yeniden canlandırabilmeyi hedefleyen hükümet, İspanya’da 160 bin euronun üzerinde değere sahip ev alan yabancıya oturma izni verilmesini öngören bir yasa çıkartmak üzere kolları sıvadı.

Konuya yönelik açıklamalarda bulunan İspanya Ticaret Bakanlığı Sekreteri Jaime Garcia Legaz, ”Ev satın alan yabancılara oturma izni sağlanmasına yönelik kanun hükmündeki kararname birkaç haftaya çıkacak” dedi.

Oturma izni için en az 160 bin euroluk ev satın alınması şartı koyacaklarını belirten Legaz, ”Daha az bir fiyat konamaz çünkü bu, oturma izni taleplerinde bir patlamaya neden olur” diye konuştu. Bu yeni yasanın sunacağı fırsatlardan Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşlarının yararlanamayacağını açıklayan Legaz, öncelikli hedeflerinin İspanya’da yaşayan ve oturma izni problemi bulunan Rus ve Çin vatandaşları olduğunu kaydetti.

2008 yılında emlak balonun patlamasının ardından resesyona giren ülkede, kredi borcunu ödeyememeye başlayan halkı evlerinden zorla çıkartan bankaların elinde 700 bin konut biriktiği biliniyor. Ülke genelinde halen 2 milyondan fazla satılık konut bulunduğu belirtiliyor. Ekonomik açıdan ciddi sıkıntılar yaşayan ve bir türlü resesyondan çıkamayan ülkede işsizlik yüzde 25’e tırmandı. Zor günler geçiren İspanya da 3 haftada evine haciz gelerek tahliye edilen 2 kişinin intihar etmesi İspanyol Hükümeti’ni ve bankaları, 100 yıllık konut icra yasalarını değiştirmek üzere harekete geçmeye ve tahliye işlemlerini 2 yıl süreyle durdurma karar almaya zorladı.

Batık krediler rekor kırdı

İspanya Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, ülkedeki bankaların bilançolarında geri ödenmeyen kredilerin oranı yüzde 10.7 ile yeni rekorunu kırdı. Bu oran, bir önceki ay yüzde 10.5 seviyesindeydi. Bank of Spain, dün yaptığı açıklamada, Eylül ayında, vadesi geldiği halde ödenmeme riski taşıyan kredilerin Eylül ayında, bir önceki aya kıyasla 3.5 milyar euro artarak 182.2 milyar euroya yükseldiğini de kaydetti. Vadesi geldiği halde ödenmeme riski taşıyan kredi miktarında son 15 aydır artış gözlemleniyor.

Haberin Devamı