Gazete Vatan Logo

150 milyarlık ‘imar barışı’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, imar barışından 50 milyar lira beklediklerini belirterek, “Bu gelir kentsel dönüşümde kullanılacak. 500 bin birimin yıkılıp yapılmasıyla piyasaya 150 milyar girecek” dedi.

150 milyarlık ‘imar barışı’

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen ‘imar barışı’ndan elde edilecek gelirin kentsel dönüşüm için kullanılacağını belirtti.

Özhaseki, ‘Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’nda yer alan ‘imar barışı’na göre, ruhsatsız ve kaçak yapıların kayıt altına alınacağını söyledi. ‘İmar barışı’ndan yararlanmak isteyenlerin başvurularıyla elde edilecek gelirin, kentsel dönüşüm için kullanılacağını belirten Özhaseki, şöyle konuştu:

“Sosyal faydası bunlar; vatandaş, devletle helalleşiyor. Ekonomik faydası; hazine arazisi, vatandaşa en uygun modelle hazine kazanmış oluyor. Vatandaşın evi ve iş yeri yasallaşıyor. Ekonomik olarak da kullanabiliyor. Bunun karşılığında kredi alıyor. İkinci fayda; konut üzerinden, iş yeri üzerinden vergiler alınabilecek. Bu gelir hakkında öngörülerimiz var ama. Önümüzdeki günlerde vatandaşın müracatıyla ortaya çıkacak. Bu 40-50 milyardan aşağı olmayacak gibi.”

Haberin Devamı

Denetime yeni standart

Gelirin kentsel dönüşüm için kullanılacağının altını çizen Özhaseki, buradan elde edilen geliri belediyelere sıfıra yakın faizli, 3 yıl ödemesiz olarak kullandıracaklarını bildirdi.”

Bunun tekrar edilmesiyle her yıl 500 bin bağımsız birimi yenilemeyi hedeflediklerini hatırlatan Bakan Mehmet Özhaseki, “500 bin birimin yeniden yıkılıp yapılması demek

100-150 milyar civarında piyasaya para girmesi demek. Bu da müthiş ekonomik getiri olarak önümüzde duruyor” dedi.

Yapı denetimleriyle ilgili düzenleme getirdiklerini kaydeden Özhaseki, burada şirketin elektronik ortamda sıralı sistemde belirlenmesini sağlayarak, yapıyı yapan ve denetleyen arasındaki bağı keseceklerini ekledi.

Fikirtepe gibi örneklere son

Bakan Mehmet Özhaseki, ‘imar barışı’ndan sonra depreme dayanıklı olmayan yapıların yasal hale getirileceği yönündeki iddialara ilişkin şunları söyledi: “Stokların durumunu anlamaya çalışıyoruz. Kimseye avantaj sağlamıyor. Depremsellik ayrı bir konu. 80’li yıllarda iskanını almış bazı binaların, depremde tam dayanıksız olduğunu biliyoruz. Ruhsattan sonra iskan almamış sağlam olduğunu da biliyorum. Daha sonra yaptığımız bir çalışma var. Bundan 1 sene önce başladık, ‘Şehircilik Şurası’ adı altında. Vatandaşı olduğu yerde dönüştürmek esastır. Bunu getiriyoruz. Belediyeleri artık vatandaşla muhatap edeceğiz. Belediyeler vasıtasıyla iş yaptırmaya çalışacağız. Vatandaşla sıkıntı olan Fikirtepe gibi örneklerin önüne geçmeye çalışacağız. Mahallenin bir merkezin olduğu bir takım mahalleler ortaya çıkacak.”

Haberin Devamı