Gazete Vatan Logo

15 yıl sonra zarar etti

Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticisi Volkswagen Grubu, 15 yıl sonra ilk kez zarar açıkladı. Bilgisayar yazılımıyla emisyon değerlerini normalinden daha düşük gösterdiğinin ortaya çıkmasından sonra 11 milyon aracı geri çağıran VW, zor günler yaşıyor.

15 yıl sonra zarar etti

Alman otomotiv devi üçüncü çeyrekte 3.5 milyar euro operasyonel zarar açıkladı. 2014’ün üçüncü çeyreğinde şirketin operasyonel kârı 3.2 milyar euro olmuştu. Uzun yıllar sonra ilk kez zarar açıklayan VW’nin Temmuz-Eylül döneminde vergi sonrasındaki zararı 1.6 milyar euro oldu. Volkswagen, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 2.9 milyar euro net kâr bildirmişti. VW, Audi, Skoda, Seat, Porsche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Scania ve MAN gibi markaları bünyesinde bulunduran VW’nin satış gelirleri üçüncü çeyrekte yüzde 5.3 artışla 48.9 milyar eurodan 51.4 milyar euroya yükseldi. VW, geri çağırmalar için bilançosunda 6.7 milyar euro ayırmıştı. Volkswagen Grubu CEO’nun Matthias Mueller, geri çağırmanın maliyetinin 6.7 milyar euronun çok daha üzerinde gerçekleşebileceğini belirterek, “VW yeniden tüketici güvenini kazanmak ve beyaz bir sayfa açmak için eliden geleni yapacak” diye konuştu.

Japon usulü özür

Volkswagen Grubu’nun üst düzey yöneticileri dün kapılarını açan Tokyo Motor Show’da günah çıkarttı. Yenilenen Tiguan’ın tanıtımı öncesinde sahneye çıkan VW Japonya’nın Başkanı Sven Stein, Japonlar’ın yaptığı gibi birkaç saniye eğilerek özür diledi. Stein, önümüzdeki yılın ilk çeyreği için Japonya’da planlanan dizel araçların lansmanının yılın ikinci yarısına erteleneceğini açıkladı. Volkswagen Marka Yöneticisi Herbert Diess de fuarda emisyon skandalı için özürlerini iletti. Diess, önceliklerinin sorunu çözmek ve müşteri güvenini geri kazanmak olduğunu belirtti.

Haberin Devamı