Gazete Vatan Logo

15 Mayıs paniği!

Türk Hava Yolları’nda gergin bekleyiş başladı

THY’de grev kararı üzerine yolcular 15 Mayıs’a bilet almaktan kaçınırken, Hava-İş THY ile köprüleri attı. “305 kişinin pazarlığını yapmayız” diyen THY Başkanı Hamdi Topçu ise eylemlere önlem olarak Emniyet’ten talepleri olduğunu açıkladı.

Türk Hava Yolları’nda (THY) yönetimle toplu görüşme sürecini tamamlayamayan Hava-İş Sendikası’nın grev kararı aldığı 15 Mayıs 03.00’e saatler kala havada gergin bekleyiş başladı. THY’nin 16 bin çalışanı greve çıkıp-çıkmama konusunda büyük gerilim yaşarken, havayolunu kullanan yolcular olası greve karşı 15 Mayıs’a bilet almaktan kaçınmırken, bazıları da uçuşlarını 15 Mayıs’tan sonrasına kaydırıyor.

Sürece ilişkin NTV’nin sorularını yanıtlayan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Topçu, 24. Toplu İş Sözleşme görüşmelerinin kesilmesinin tek nedeninin daha önce işten atılan 305 kişinin işe iade talebi olduğunu belirterek, “305 kişinin pazarlığını hiçbir zaman yapma niyetinde değiliz. Diğer maddelerde tıkanma olacağını düşünmüyoruz” dedi.

Emniyet’e başvurduk

Topçu, grevin 1 günlük maliyeti yönündeki soruya ise bir maliyet çıkarmadığını kaydetti. “İşler aksamaz diye düşünüyorum” diyen Topçu, ancak sendikanın eylemleri olursa, sorun yaşanabileceğini bu nedenle de Emniyet Genel Müdürlüğü’nden talepleri olduğunu belirtti. Topçu, çalışmak isteyenlerin hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini kaydederek, “Grev hakkı Anayasal bir hak. Biz de bu hakka ve çalışmama hakkına saygı duyuyoruz” diye konuştu. Hamdi Topçu, Hava İş’in aldığı grev kararıyla ilgili de şunları söyledi:

305 kişinin pazarlığı

“Hava İş, 305 kişinin kayıtsız şartsız işe alınmasını istedi. Görüşmeler burada tıkandı. THY yönetimi 305 kişinin pazarlığını yapma niyetinde değil. Hukuk kararını verecek. Ne yapmamız gerekiyorsa adımımızı atacağız. Biz çalışanlara ‘Gelin masaya oturalım’ diyoruz. Sadece 305 kişiye odaklandılar, onların haklarını 16 bin kişiden alacaklar.”

Lokavt kararı almadık

“Çalışanımız şirketine sahip çıkıyor” diyen Hamdi Topçu, şöyle konuştu:

“Çalışanlarımız ‘Greve gitmek istemiyoruz’ diye mail atıyor. Bir günlük grevin maliyetiyle ilgili bir hesabımız yok. Personelden aldığımız geri dönüşler seferlerin aksamayacağı yönünde. Bütün organizasyonu yeniden gözden geçireceğiz. Lokavt kararı almadık, greve katılmayacaklar gelip çalışabilir. Greve katılanları zorla çalıştıramayız.”

Yönetimde kriz yok

Hamdi Topçu, 15 Mayıs’ta Hava-İş Sendikası tarafından başlatılacağı bildirilen grev ile ilgili şirket yönetimi içinde herhangi bir krizin olmadığını açıkladı. Topçu, THY Genel Müdürü Kotil’in babasının rahatsızlığı nedeniyle izne ayrıldığını söyledi. Hamdi Topçu, “THY’de ilk kez bir genel müdür izne çıkmak isteyince kriz varmış gibi yansıdı. Temel Kotil, babasının rahatsızlığı nedeniyle izne ayrıldı. Ortada kriz yok, haksız ithamlar yapılıyor” dedi.

Hava-İş, THY ile köprüleri attı

THY’DE 15 Mayıs olarak kararlaştırılan grevin başlamasına saatler kala Hava-İş köprüleri attı. 16 bin THY çalışanını ilgilendiren grevle ilgili, THY yönetimi ile Hava-İş sendikası arasında ipler koptu. Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, süreçle ilgili şöyle konuştu:

“Telefonlarımıza bile çıkmıyorlar. Grev bize bırakılan son çaredir. 20 gün önce bir rapor sunduk, Cuma günüydü, ‘Biz sizi arayacağız, hatta hafta sonu görüşmeye çağırsak, uygun olur musunuz?’, dediler. Biz de ‘24 saat arayabilirsiniz’ dedik. Nezaketen bile aramadılar. THY Başkanı dün TV’lere çıkıp, ‘görüşmeye hazırız’, diyor. Kimse greve çıkmaktan çekindiğimizi düşünmesin. Bu noktada herhangi bir uzlaşma umudu kalmadı. Gereği neyse yapacağız.”

Atilay Ayçin, “THY Başkanı Hamdi Topçu, şahitler huzurunda “Eğer yargı kararları işten atılan 305 kişiyle ilgili işe geri dönüş kararı verirse, uygularız” dedi. Toplamda 35 arkadaşımızın işe dönüş kararı var, ama uygulamıyor ve o sözünü yok sayıyor” diye konuştu. Hava-İş Sendikası’nın grev hazırlıklarını tamamladığını belirten Ayçin, THY yönetiminin kendi içinde kavga yaşadığını öne sürdü.(Gülümhan GÜLTEN/ VATAN)

Haberin Devamı